Op 22 april was er in New York een debat tussen Kshama Sawant en Bhaskar Sunkara. Kshama Sawant is gemeenteraadslid in Seattle en lid van Socialist Alternative. Bhaskar Sunkara is redacteur van het magazine Jacobin. Hij is tevens vice-voorzitter van de Democratic Socialists of America. Beide organisaties – Socialist Alternative en Democratic Socialists of America – kenden de afgelopen maanden een forse groei. Er zijn echter ook belangrijke meningsverschillen tussen beide. Het was dan ook positief om hierover de discussie aan te gaan.

Bhaskar had het over de groei van Jacobin als een theoretisch aantrekkingspunt voor de linkerzijde. “Het punt van een socialistische publicatie is om de samenleving in al zijn complexiteit te zien en er toch nog steeds tegenin te gaan,” merkte hij op. Bhaskar had het ook over het belang van sterke campagnes van onderuit. Hij stelde dat socialisten zich moeten inbedden in lokale strijdbewegingen, zoals migrantenacties, vakbondsafdelingen en gemeenschapsgroepen. Hij stelt dat het mogelijk is om in de komende 5 tot 10 jaar een nieuwe socialistische partij uit te bouwen, maar dat ondertussen kandidaten moeten opkomen onder de vlag van de Democratische Partij terwijl ze verantwoording blijven afleggen aan een bredere arbeidersbasis en geld van bedrijven weigeren.

Kshama ging akkoord met de strategische noodzaak om te bouwen aan een grotere, onafhankelijke socialistische beweging die heel wat sociale bewegingen bijeen brengt. Ze legde haar ervaring in Seattle uit en stelde dat het mogelijk is om hervormingen af te dwingen onder het kapitalisme en hoe buiten het duopolie van de twee gevestigde partijen een onafhankelijke socialistische kracht kan uitgebouwd worden. Ze stelde: “Het feit dat Socialist Alternative als onafhankelijke socialistische organisatie discussie voerde over de methoden en tactieken in de campagne voor een hoger minimumloon, was essentieel om het loon van 15 dollar per uur te bekomen in Seattle.” Recent was er de overwinning waarbij beslist werd om voor 3 miljard dollar uit banken die investeren in de DAPL terug te trekken. Dit kan door de positie in de lokale raad te gebruiken als platform van verschillende sociale bewegingen die samenwerken en voor verandering opkomen.

Het grootste meningsverschil tussen Kshama en Bhaskar ging over de dringendheid van een nieuwe partij. Kshama stelde dat we er nu mee moeten beginnen door 10, 20 of 30 onafhankelijke kandidaten te laten opkomen als stap naar een nieuwe partij. Bhaskar daarentegen stelde dat er meer socialisten moeten verkozen worden, waarbij ook de Democratische Partij wordt gebruikt. Van daaruit is het volgens hem mogelijk om tot een nieuwe kracht te komen.

Dit soort debatten tussen linkse krachten is verrijkend. Socialist Alternative ziet er dan ook naar uit om meer in debat te gaan met de Democratic Socialists of America.

Link naar de video op Facebook – het is een verwijzing naar de livestream waarbij het debat begint rond 34’