Home / Kort / Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.

Calvo voor Macron

De Franse presidentskandidaat die door de Groenen werd gesteund, strandde op amper 6%. Maar voor Kristof Calvo was dat geen punt. Net zoals de meest gevestigde sociaaldemocraten zag hij meteen een alternatief in bankierskandidaat Macron. Calvo aarzelde niet om Le Pen en Mélenchon op één hoopje te gooien en verklaarde dat “populisten te verslaan” zijn. Met zijn enthousiaste steun aan Macron vindt Calvo overigens een compagnon de route in zijn burgemeester en kartelpartner Bart Somers van Open Vld die in Macron terecht een liberaal ziet. Een liberaal van het type eenheidsworst dat zowel rechtse liberalen (Open Vld, MR, …) als linkse liberalen (zoals Calvo) kan bekoren.

Gedachtepolitie

Als het goed is, zeggen we het ook. Een andere groene voorman, Bjorn Rzoska spitte deze week uit hoeveel mandaten er op Vlaams niveau zijn en wie daar met de hoofdprijzen gaat lopen. Dit onderzoek was ronduit vernietigend voor N-VA dat eens te meer als een establishmentpartij met bijhorende postjes werd ontmaskerd. De reactie van N-VA? Rzoska voorstellen als ‘anti-politiek’ en schieten op de pianist. Dat was ook Rzoska zelf niet ontgaan. In De Morgen merkte hij op: “De N-VA zit daar toch met een probleem. Wie iets zegt wat niet in hun kraam past, krijgt de bagger over zich heen. Ik heb een aantal N-VA’ers ooit horen zeggen dat mensenrechtenorganisatie Unia een gedachtepolitie is, maar ik heb de indruk dat de N-VA dat zelf aan het worden is.”

Superieur

De uitspraak van de week kwam van Gwendolyn Rutten die verklaarde dat ‘onze manier van leven’ superieur is. De foto hieronder ging meteen de ronde op sociale media. Is de manier van leven van het gewone werkvolk inferieur? Of bedoelde Rutten het anders?

Inferieur

Dinsdag schreef De Morgen: “In de armzalige vluchtelingenkampen in Italië en Griekenland is er een gebrek aan voedsel, medische en veiligheidsvoorzieningen. 23.000 niet-begeleide minderjarigen riskeren er misbruiken. De EU waarschuwt in een nieuw rapport dat er dringend actie nodig is om hen te helpen. Paus Franciscus vergeleek de Griekse opvangcentra afgelopen weekend al met concentratiekampen. Ver zat hij er niet naast, zo valt af te leiden uit het nieuwe rapport van de Europese Rekenkamer. In de Griekse en Italiaanse ‘hotspots’ hebben de centra te kampen met een gebrek aan water, voeding, dekens, veiligheidsmaatregelen en medische voorzieningen. Het rapport wijst verder op een massale seksuele uitbuiting van de aanwezige kinderen in de centra. “Veel niet-begeleide minderjarigen worden er lange periodes vastgehouden in ongepaste omstandigheden, hoewel wettelijk bepaald is dat ze prioriteit moeten krijgen”, luidt het. (…) Vluchtelingenkinderen reizen vaak alleen, omdat hun ouders de moeilijke reis naar Europa slechts voor één familielid kunnen betalen. In de Griekse hotspots komt bijna 90 procent van de 2.500 kinderen uit Syrië, Afghanistan en Irak. In de Italiaanse kampen verblijven minstens 20.500 Afrikaanse kinderen.” Rutten zou zeggen dat onze manier van leven, inclusief de wijze waarop ‘we’ vluchtelingen behandelen, toch wel superieur is?

Yezidi aangevallen door Turks leger

Navbel en Vrede protesteerden deze week aan de Turkse ambassade in Brussel. Ze deden dit uit protest tegen de Turkse aanvallen op Sengal (Sinjar-Irak/Koerdistan) en Dêrik (Karaçokê-Rojava/Koerdistan). Het persbericht merkte op: “Volgens de laatste informatie vielen 26 Turkse gevechtsvliegtuigen Amûd en Geliyê Kerse in Sengal/Sinjar aan. Het bombardement is nog steeds aan de gang. Naar verluidt werden, voorafgaand aan de luchtaanvallen, de communicatienetwerken in Dêrik en de omliggende gebieden volledig afgesneden. Veel Koerdische burgers en Koerdische strijders werden gedood en gewond. Gisteravond, bombardeerden Turkse gevechtsvliegtuigen Dengê Roajva Radio en CIRA-FM en ook het YPG hoofdkantoor in Karaçokê in de stad Dêrik. In verband met de aanval, verspreidde de commandant van de YPG een verklaring waarin hij de bevolking van Rojava opriep om voor zichzelf op te komen. De YPG verklaring luidt; “Op dinsdag 25 april om 02:00 uur lanceerden Turkse gevechtsvliegtuigen een intensieve luchtaanval op het YPG hoofdkantoor in Karaçokê in de omgeving van Derik. In Karaçokê zijn het pers- en publicatiecentrum, de radio, het communicatiecentrum en een aantal militaire organisaties gevestigd.” (…) De Turkse staatsterreur moet stoppen en de coalitietroepen mogen niet zwijgen. (…) De Syrische Democratische Vergadering (MSD) bevestigde in een verklaring dat dit soort aanval, hun vastberadenheid in de strijd tegen terreur enkel versterkt. De verklaring van de MSD luidt als volgt: Terwijl de Raqqa operatie aan de gang is en onze krachten de overhand tegen de ISIS behalen, bombarderen Turkse gevechtsvliegtuigen onze hoofdkwartieren in de gebieden rond Karaçokê en Şengal. Deze aanvallen tonen aan dat de Turkse staat de militaire operatie rond Raqqa willen neutraliseren om ISIS een adempauze te geven.”

Wetenschappers in actie

Afgelopen weekend protesteerden wetenschappers wereldwijd. Dat het nodig is, werd woensdag nogmaals bevestigd in De Standaard. “Geen personeel voor het lab, geen bezoek aan congressen, geen tijdschriften: veel professoren zijn het beu niet genoeg budget te hebben voor hun wetenschappelijk werk. ‘Ik lig er soms wakker van. De vraag of ik dit jaar wel genoeg geld zal binnenhalen om al mijn medewerkers te betalen, spookt constant door mijn hoofd. Al mijn collega’s worstelen ermee. We zijn continu op zoek naar middelen.’ Dat zegt professor moleculaire virologie Zeger Debyser (KU Leuven). Professoren krijgen een aardig salaris, maar moeten wel zelf op zoek naar budget om hun onderzoek te financieren. Die kosten variëren van vliegtuigtickets voor een congres, personeel om een lab te bemannen of een bijdrage om een artikel gepubliceerd te krijgen. Lang niet alle academici slagen erin rond te komen. Dat signaleert een informeel groepje professoren aan de KU Leuven, dat nu al een paar maanden samenkomt om te praten over dit onderwerp. Ook Debyser maakt er deel van uit. Ze schatten dat tussen de tien en dertig procent van de voltijdse professoren het de laatste vijf jaar gemiddeld met minder dan twintigduizend euro per jaar voor onderzoek moest stellen. Voor sommigen onder hen was dat zelfs nul euro. (…) ‘Wij stellen voor om een basisfinanciering in te voeren: iedereen die onderzoek doet moet er ook middelen voor krijgen’, zegt De Graef. ‘Het competitieve willen we niet afschaffen. Wie goed onderzoek doet, krijgt meer. Maar we willen dat iedereen iets krijgt. Dat is nu niet het geval.’” De vraag is natuurlijk hoe we meer middelen voor onderwijs zullen afdwingen van de overheid.

Prijsbreker breekt ook lonen

De Nederlandse supermarktketen Jumbo wil het collectief overleg afschaffen en de regels opleggen. Dat kondigde de groep aan nadat al twee weken actie gevoerd wordt in de distributiecentra waar zo’n 3.000 mensen werken. Het personeel eist er 2,5% opslag in een nieuwe CAO (de oude liep op 1 april af). Maar Jumbo is niet bereid om een nieuwe CAO te onderhandelen. Directeur Frits van Eerd wil niet weten van opslag. NRC.nl schreef deze week: “De Jumbo-topman zegt ook dat hij de loonverschillen in de sector “niet verder wil laten oplopen”. Jumbo zegt dat het zijn logistieke personeel flink meer betaalt dan concurrenten als Dirk van de Broek, Coop en Plus. Ook voor de “eigen concurrentiepositie”, zegt Van Eerd, is het van belang dat het verschil in loon niet nog groter wordt. De eis van 2,5 procent die de vakbonden stelden, vindt Jumbo onredelijk. De supermarktketen gaf twee weken geleden wel een loonsverhoging van 1,5 procent, maar daarmee namen het personeel en de bonden geen genoegen. Vrijdag was er een landelijke stakingsdag bij het distributiecentrum in Woerden, waar ongeveer driehonderd actievoerders op af kwamen.” De vakbonden leggen zich niet neer bij de dictaten van de directie en aanvaarden niet dat die de klok “ineens een eeuw terug zet.”

Jongeren voor Mélenchon

Nog een element uit de Franse verkiezingen: onder jongeren (18-24 jaar) was de grote winnaar van de eerste ronde de linkse kandidaat Mélenchon. Dat belooft voor de toekomst!

Racisme in de cinema

Acteur Mourade Zeguendi kloeg deze week aan dat hij steeds gevraagd wordt voor rollen als Marokkaan of terrorist. Hij heeft een aanbod voor een rol in een film van De Palma aan zich laten voorbijgaan omdat hij gevraagd werd om een “terrorist uit Molenbeek” te spelen. Zeguendi is het beu en wil erkend worden als acteur. Hij zei aan De Standaard (donderdag): “Mijn grote voorbeeld is Rosa Parks, de vrouw die in het gesegregeerde Amerika weigerde om achter aan de bus te gaan zitten. Ik wil mijn collega’s oproepen om ook nee te zeggen, om niet langer mee te werken aan dit achterlijke systeem. Stop met mensen in culturele getto’s op te sluiten. Ik ben een Belgische acteur met Marokkaanse roots, maar ik heb meer facetten dan alleen die roots. Een Arabische acteur is eerst en vooral een acteur.” Groot gelijk!