Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Wie moet gered worden van oorlog en ellende?

Het beleid van Theo Francken wordt afgestemd op de sociale media. Nadat zijn beleidsnota’s in 140 tekens voor Twitter werden opgesteld, worden nu ook keuzes via een poll op Facebook voorgesteld. Syrische vluchtelingen zijn niet welkom in ons land, tenzij ze het juiste geloof hebben. Zo blijkt uit de operatie om 600 christenen uit Syrië naar ons land te halen terwijl moslims uit datzelfde land nog rechterlijke beslissingen langs hun kant mogen hebben maar niet binnenmogen. In een nieuw dieptepunt vraagt Francken aan zijn volgers op Facebook om via een poll aan te geven wie wel en wie niet gered mag worden van oorlog en ellende. Spijtig genoeg is Francken niet meer het kind dat ‘schipper mag ik overvaren’ speelt, maar een heuse staatssecretaris die over mensenlevens beslist.



Slavenhandel

Op 11 april schreef De Standaard: “Honderden migranten worden gekocht en verkocht op slavenmarkten in Niger en Libië. Dat deelde de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) dinsdag in Genève mee. Mensensmokkelaars verkopen migranten voor bedragen van 200 tot 500 dollar en de slachtoffers worden vaak maandenlang gevangengehouden vooraleer ze tot dwangarbeid worden gedwongen of misbruikt worden als seksslaven of prostituees, zei Othman Belbeisi, die de operaties van het VN-migratieagentschap in Libië leidt. De IOM verzamelde getuigenissen van migranten die probeerden Libië te bereiken. Dat land is één van de belangrijkste vertrekplaatsen voor Afrikanen die de Middellandse Zee willen oversteken naar Europa. Overlevenden verklaarden dat hun ontvoerders hen geld afpersten door hen te folteren. Ze moesten ook naar hun families bellen om losgeld te vragen. Een aantal migranten werd gedwongen te werken op slavenmarkten, of om plaatsen met losgeld te bewaken. Degenen die er niet in slagen een losgeld bijeen te krijgen, sterven de hongerdood. Een door een IOM-dokter behandelde Gambiaan woog nog maar 35 kilogram. Zijn familie moest hun huis verkopen om hem vrij te krijgen. ‘Migranten die naar Libië gaan om in Europa te geraken, hebben geen idee welke gruwel hen wacht eens ze de grens zijn gepasseerd’, zei IOM-woordvoerder Leonard Doyle. Om potentiële migranten te waarschuwen verspreidt de IOM getuigenissen van slachtoffers op lokale sociale media en plaatselijke radiozenders.” Deze slachtoffers van slavenhandel kwamen niet voor in de poll van Theo Francken.



Rechtse nationalisten kwaad omdat migranten voor rechtse nationalisten stemmen

De reacties op het resultaat in het Turkse referendum waren opmerkelijk: rechtse politici bij ons waren woedend omdat een grote meerderheid van de Turken in ons land ‘Ja’ stemde en dus voor Erdogan en zijn rechts nationalistisch project met dictatoriale kantjes. Zo valt er toch iets positief hierover te melden: Vlaams nationalistisch rechts erkent dat een rechts-nationalistisch project met dictatoriale kantjes verwerpelijk is. Nu deze redenering nog doortrekken tot in eigen land…


Luc Huyse over draaikont De Wever

In De Tijd stond vorig weekend een interview met Luc Huyse, socioloog en in de jaren 1980 een toonaangevende stem. “Doordat hij heeft gepast voor het premierschap kan De Wever voorlopig nog doen alsof hij niet verantwoordelijk is voor de mislukking van de kracht van verandering. Nog belangrijker is de gigantische hinkstapsprong die hij heeft gemaakt. Hij is begonnen met te ijveren voor een ingrijpende staatshervorming. Toen hij zag dat hij daarmee te weinig mensen aansprak, sprong hij op de hardwerkende Vlaming die sociaal-economische hervormingen wenst. Nu dat ook begrensd blijkt, speelt hij de identiteitskwestie uit.”



Transparant?

Het Laatste Nieuws schreef dinsdag: “Tientallen intercommunales weigeren de Vlaamse overheid transparantie te geven over de vergoedingen die ze uitkeren. Dat moet de Vlaamse regering concluderen na een poging tot inventarisaties van alle samenwerkingsverbanden. Alle Vlaamse partijen gaan nu een gezamenlijke brief opstellen om hen te vragen toch openheid te verlenen. (…) Er werden 206 structuren geïdentificeerd, waarvan het merendeel bereidwillig de nodige info gaf. Negentien intercommunales doen echter alsof hun neus bloedt. Bekende namen als C-Power, Interwaas en Microsoft Innovation Center Vlaanderen deden niet de moeite om een brief terug te sturen. Vijfentwintig anderen deden dat wel, maar verschuilen zich achter de vennootschapswet, die hen niet verplicht om informatie te geven aan de Vlaamse overheid. Het gaat dan onder meer om Aquafin, Elia en Fluxys: de grootste spelers in de sector van de nutsvoorzieningen. In het Vlaams parlement kwamen alle partijen vandaag overeen om de bewuste intercommunales, die bestuurd worden door leden van die partijen, aan te schrijven en hen met aandrang te vragen toch transparantie te verschaffen.” De partijen zullen dus hun eigen leden aanschrijven met de vraag om transparant te zijn?



Ons kent ons

Woensdag schreef De Standaard dat voormalig Senaatsvoorzitter Armand De Decker probeerde om de staatsveiligheid in te zetten in de zaak-Chodiev. In die zaak was de politicus actief als advocaat én als politicus die een op maat gemaakte afkoopwet door het parlement drukte waar zijn cliënt vervolgens gebruik van maakte. Dat was al over de rand van de belangenvermenging. Maar er was meer. De Standaard: “Het gerecht van Bergen en de parlementaire commissie Kazachgate voeren momenteel een onderzoek naar (strafbaar?) politiek lobbywerk van Armand De Decker (MR). Zijn gelobby zou aan de ­basis hebben gelegen van het feit dat de wet op de verruimde minnelijke schikking in versneld tempo door het parlement werd gejaagd. (…) Meer dan waarschijnlijk ook in de context van zijn lobbywerk voor Chodiev klopte Armand De Decker begin maart 2011 aan in het Franse Elysée bij Ange Man­cini, de coördinator van de Franse inlichtingendiensten. (…) Na het bezoek van De Decker contacteerde de Franse geheime dienst DCRI de Belgische Staatsveiligheid met de vraag om inlichtingen uit te wisselen over de Belgische zakenman en lobbyist Eric V. De DCRI vermeldde dat ze dat deed op aan­raden van De Decker. (…) Pas jaren later en na het verschijnen van enkele artikels in de pers werd het duidelijk waarom De Decker toen zoveel belangstelling had voor Eric VDW. De lobbyist was jarenlang de vertrouweling geweest van het Kazachse trio. Begin 2011 had Eric VDW aan Alijan Ibragimov – een van de drie Kazachen – de raad gegeven van advocaat te veranderen, omdat hij vermoedde dat het Degoul en De Decker vooral om (veel) geld te doen was.” Anders geformuleerd: mogelijk maakte De Decker van zijn positie misbruik om iemand te ondermijnen die inging tegen de bijzonder hoge vergoedingen die De Decker zou opstrijken als gevolg van de onder zijn invloed versneld doorgevoerde afkoopwet. Wat was het Italiaanse woord voor dergelijke praktijken ook al weer? Iets met maffia?



Moeder aller bommen

Voor oorlog hebben ze altijd geld: de Amerikanen dropten een bom die miljoenen dollars kostte in Afghanistan. Trump wist begot niet of hij nu Irak of Syrië aan het aanvallen is – de chocolademousse die hij verorberde toen hij het aan de Chinese president vertelde, kon op meer interesse en aandacht rekenen. Maar als er dan eisen en verwachtingen gesteld worden door de gewone bevolking, luidt het steeds dat er geen geld voor is. Scholen en infrastructuur bouwen in Afghanistan? Geen geld voor! Oorlogsvluchtelingen opvangen die net weggejaagd zijn door bombardementen? Geen geld voor! Neen: dit beleid is niet in ons belang, zij voeren oorlogen met onze centen terwijl die veel beter kunnen besteed worden. Een eerste stapje kan alvast de afschaffing van de NAVO zijn – een stap waarvoor we zullen moeten breken met heel de logica van dit systeem en dus met het systeem zelf.



Ongelijkheid remt groei af

Donderdag schreef Express Live: “De sociale ongelijkheid vormt een belangrijke rem op de economische groei en verhoogt het risico op financiële crisissen. Dat is de boodschap van een rapport van economen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Om het probleem op te lossen moet volgens auteurs vooral de nadruk worden gelegd op de belasting op vermogens en vastgoed. (…) “De kloof tussen arm en rijk is tot het hoogste niveau in vele decennia gestegen,” aldus de studie. “Daarvoor kunnen verschillende redenen worden aangestipt, zoals een versoepeling van de reglementering op onder meer rekrutering en ontslag, lagere minimumlonen of een tanende populariteit van de vakbonden.” (…) “Wanneer de inkomsten van de rijken een sterkere groei laten optekenen, moet op middellang termijn de zwakste economische groei worden gevreesd,” aldus nog het rapport. “Dit fenomeen suggereert dat de baten van de groei niet naar de armste bevolkingscategorieën doorsijpelen.” (…) “Er kan dus niet worden beweerd dat de inkomens van de rijksten opnieuw in de economie worden geïnjecteerd. Wanneer daarentegen de inkomsten van de armste bevolkingsgroepen worden verhoogd, worden wel stimulansen voor een belangrijke economische groei geregistreerd.”



Hoger loon geëist

Deze week voerden militanten uit de chemiesector actie om een loonsverhoging te eisen. De werkgevers willen dit tegenhouden, ondanks mooie resultaten in de sector. Uiteraard willen de werkgevers meer winsten en daartoe maken ze gebruik van het strikte loonbeleid dat door de regering wordt opgelegd.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig