Sri Lanka: overwinning voor gezondheidswerkers

"De dertiende dag van onze staking is geëindigd met een belangrijke overwinning!" verklaarde Saranapala Palihena, een lid van het gezamenlijk stakerscomité op 30 september.

"Vorige donderdag hadden we een bijeenkomst met de minister van gezondheid en die ging in op alle eisen van de arbeiders. Op vrijdagmorgen ontdekten we dat de werkgevers een nota rondstuurden om alle tijdelijke arbeiders te vragen om zich opnieuw kandidaat te stellen voor hun job.

"Er waren in die categorie 3.126 arbeiders in staking op een totaal van 91.000. We konden niet aanvaarden dat ze zouden vervolgd worden omwille van hun deelname aan de acties en dus ging de staking door. Maandag was er een betoging met zo’n 10.000 deelnemers aan het station van Colombo Fort. We betoogden naar het Ministerie van gezondheidszorg en zeiden dat we daar zouden blijven tot werd ingegaan op onze eis om de tijdelijke werknemers niet te ontslaan. We kwamen er aan om 14u30 en om 16u30 kregen we bericht dat iedereen opnieuw aangenomen werd!.

"Hierdoor behalen we een complete overwinning. Er komt een loonsverhoging gelijk aan dat van de dokters. En gelet op de stijging van de levensduurte zullen we elke rupee van die 40% loonsverhoging nodig hebben.

"Er werd ons gezegd dat het zes weken zou duren vooraleer de nieuwe lonen zouden ingevoerd worden. We hebben geantwoord dat we binnen zes weken opnieuw in staking zullen gaan als er gebreken zijn bij de invoering van het nieuwe loon.

"De sfeer onder de arbeiders is erg uitgelaten. De staking stond erg sterk. Het leger en de politie werden ingezet in de ziekenhuizen, wat negatief was, maar er waren geen pogingen om ons te intimideren met geweld. De LTTE (Liberation Tamil Tigers of Eelam) wilden dat onze leden in het Noorden en Oosten terug aan het werk zouden gaan opdat de politie en leger niet zouden ingezet worden. Maar de arbeiders waren vastberaden om hun recht om te staken uit te oefenen.

"Deze strijd werd geleid door een gezamenlijk comité van 51 vakbonden, zowel lokale bonden als bonden gelinkt aan partijen. In het verleden organiseerden de vakbonden verbonden aan de JVP (een partij die beweert ‘marxistisch’ te zijn, maar eerder nationalistisch is) eigen acties. Hoewel ze sterk staan in de ziekenhuizen, lukte het hen niet om nu aparte acties te ondernemen.

"Door deze overwinning is de basis gelegd voor sterkere arbeiderseenheid in iedere arbeidersstrijd in Sri Lanka. We hebben aangetoond dat met de kracht van organisatie en vastberadenheid het ook mogelijk is om stakingen te organiseren in sectoren waar het moeilijker is.

"De gezondheidswerkers hebben de regering tot toegevingen gedwongen op een wijze die niet is voorgekomen in de afgelopen 15 jaar. De regering zal moeten beseffen dat meer arbeiders ons voorbeeld zullen volgen en dat moet geluisterd worden naar de eisen van de arbeiders."

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist