Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Waarom de afbouw van de civiele bescherming geen goed idee is…

Zondag was er chaos op het spoor. Een overvolle trein met zowat 2.000 reizigers stond vast. Een twintigtal mensen werd onwel op de trein waarop een passagier aan de noodrem trok waarop de trein tot stilstand kwam. De hulpdiensten kwamen ter plaatse, onder meer om water aan te bieden. Wat er niet bij gezegd werd in de media: de waterzakjes kwamen van de civiele bescherming van Liedekerke, de enige site die een machine heeft om op zulke momenten meteen voldoende waterzakjes te produceren. De regering kondigde recent aan dat de site van de civiele bescherming in Liedekerke dicht moet. Ook die van Jabbeke zou verdwijnen. Enkel de site in het Brasschaat van Jan Jambon zou blijven. Als het van het huidige regeringsbeleid afhangt, zullen gestrande reizigers straks dus niet meer op de snelle en doeltreffende hulp kunnen rekenen die ze nu kregen.



“Antwerpen wil geld afnemen van agressieve bedelaars”

Foto: Jean-Marie Versyp

Maandag in Gazet van Antwerpen: “De stad Antwerpen wil harder optreden tegen agressieve bedelaars. De politie moet de inkomsten van die bedelaars in beslag kunnen nemen. (…) De stad Antwerpen viseert heel specifiek mensen die “agressief en aanklampend bedelen”. “Dat zijn mensen die aan kruispunten staan, die vaak kinderen op de arm dragen of die mensen met een handicap inzetten om geld af te troggelen. Iedereen kent die beelden wel”, reageert De Wever. (…) In de nieuwe politiecodex wordt nu ingeschreven dat het geld van ‘aanklampende’ bedelaars in beslag zal worden genomen. “Als niemand het geld achteraf komt opeisen, zal het verbeurd worden verklaard en zal het aan het OCMW worden geschonken”, zegt De Wever.”

Onze mening: In plaats van de armoede te bestrijden, worden de armen bestreden. Eerst maken die neoliberale politici de armoede erger – of gelooft er iemand nog in Homans’ belofte om de armoede terug te dringen? – en vervolgens verwijten ze de bedelaars dat ze ‘agressief’ zijn. Wie is hier eigenlijk agressief? Het gebeurde al eerder dat bedelaars hun geld afgenomen werd – zo hoorden we zelf van enkele bedelaars – ook al hebben ze dat vaak nodig om in een opvang terecht te kunnen. Nu wordt de bestaande praktijk geofficialiseerd – waar ging het geld voorheen naartoe en wie controleert dit? Armen moeten weg uit het stadscentrum zodat het imago van de stad niet wordt besmeurd – de gevolgen van het eigen beleid wil het bestuur niet onder ogen zien… Na de lage emissiezone om wie zich geen nieuwe auto kan permitteren uit het stadscentrum weg te houden, moeten nu ook de allerarmsten weg. Het stadscentrum wordt stilaan een ‘rijkgevuldebeurzenzone’ – enkel wie rijk is, mag nog binnen.



Agressievelingen van wie het geld niet afgenomen wordt

Woensdag schreef De Morgen: “De vijftig grootste bedrijven van de VS, onder meer Apple, Pfizer, Goldman Sachs en Wal-Mart, hebben tussen 2009 en 2015 ongeveer 1.600 miljard dollar ondergebracht in belastingparadijzen. Dat blijkt uit een rapport van Oxfam. De ngo klaagt aan dat diezelfde bedrijven intussen politici onder druk zetten om nog extra belastingvoordelen te kunnen verwerven. De grote Amerikaanse ondernemingen vinden volgens het rapport ‘Rigged Reform’ steeds sneller hun weg naar de belastingparadijzen. In een vergelijkbaar onderzoek vorig jaar, voor de periode 2008-2014, was nog sprake van 1.400 miljard dollar dat elders geparkeerd werd om belastingen te ontwijken. Een jaar later is dat bedrag met 200 miljard dollar aangedikt. Tegelijkertijd zetten die bedrijven politici ook nog eens onder druk om nog meer belastingvoordelen in de wacht te slepen, zegt Oxfam. De ondernemingen gaven tussen 2009 en 2015 samen 352 miljoen dollar uit om te lobbyen voor bijkomende fiscale gunsten. Met succes, want volgens de cijfers in het rapport hebben ze daarmee 423 miljard euro aan belastingvoordelen verkregen. (…) Oxfam waarschuwt voorts dat die belastingvoordelen leiden tot een fiscale concurrentiestrijd, waarvan gevolgen ook in België voelbaar zijn. De organisatie verwijst onder meer naar het voorstel van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) om ook in België de vennnootschapsbelasting te verlagen. “Overheden moeten de fiscale concurrentiestrijd dringend stoppen. In plaats daarvan moeten ze samenwerken en multinationals verplichten hun eerlijk deel van de belastingen te betalen”, klinkt het.” Ofte: kapitalisten investeren niet. Ofte: kapitalisme werkt niet meer. Conclusie: Democratische controle nodig over de rijkdommen. Want zou dat geld niet bijzonder interessant kunnen zijn om te investeren in reusachtig onderzoek naar en massale installatie van hernieuwbare energie voor de hele planeet? Het is maar een gedacht.



Werken voor 1,5 euro per uur…

RTV Noord, regionale media uit het noorden van Nederland, schreef deze week: “Werkplein Eemsdelta, de gezamenlijke sociale dienst van Delfzijl, Appingedam en Loppersum, begint met ‘flextensie’, een soort uitzendbureau. Ondernemers kunnen hier tegen een ‘aantrekkelijk tarief’ mensen met een uitkering inhuren voor tijdelijk en/of flexibele klussen, zonder dat ze allerlei paperassen moeten invullen. Daar krijgen ze 1,50 euro per gewerkt uur voor. Het geld wordt niet ingehouden op hun uitkering. Jan Wiersema, woordvoerder van Werkplein Eemsdelta: ‘Het gaat om mensen die al wat langer zonder werk zitten. We hopen dat ze via ‘flextensie’ ervaring opdoen, waardoor ze kunnen doorstromen naar regulier werk. Maar het gaat niet om mensen die veel begeleiding vragen’. (…) Het tarief dat ondernemers betalen voor de ingehuurde arbeidskrachten, verschilt per geval. ‘Dat is een kwestie van onderhandelen’, zegt Wiersema. ‘Bijkomend voordeel voor de gemeenten is dat de ondernemers zo een deel van de uitkering voor hun rekening nemen’.” De terugkeer van de slavernij?



Concentratiekampen voor LGBT’s

De Morgen schreef maandag: “De autonome Russische republiek Tsjetsjenië heeft een heksenjacht geopend op homoseksuelen. Volgens mensenrechtenorganisaties worden mannen opgesloten in concentratiekampen. De eerste berichten van een ‘zuivering’ door de autoriteiten doken eerder deze maand al op. Intussen zijn er volgens mensenrechtenorganisaties meer dan honderd mannen opgesloten omwille van hun geaardheid, of omdat ze ervan verdacht worden homoseksueel te zijn. Sommigen zouden zelfs overleden zijn. Een woordvoerder van de Tsjetsjeense regering ontkent dat er homoseksuelen zijn opgepakt, “want wie in de republiek niet bestaat, kan je niet oppakken”. Het Kremlin zegt niet op de hoogte te zijn van een zuivering. Maar ooggetuigen en overlevenden getuigen in plaatselijke kranten over de vreselijke omstandigheden in de concentratiekampen, waar gewelddadig misbruik en folteringen dagelijkse kost zijn. Een van de gevangenissen is volgens de krant Novaya Gazeta ingericht in een voormalig militair hoofdkwartier in de stad Argun. Eén man die werd vrijgelaten, zegt aan de krant dat hij brutaal ondervraagd werd om de namen en verblijfplaatsen van meer homoseksuele mannen te noemen. Anderen zeggen dat ze elektrische schokken kregen en afgeranseld werden, nog anderen werden gegijzeld, terwijl hun families afgeperst werden.” Onze Russische kameraden zijn betrokken bij een protestcampagne tegen de vervolging van homoseksuelen in Tsjetsjenië.



Duinkerke

Dinsdag schreef Het Nieuwsblad: “De politie gaat extra grenscontroles uitvoeren in kustgemeente De Panne na de zware brand in het vluchtelingenkamp in Duinkerke. Daar verbleven 1.500 vluchtelingen die nu geen onderdak meer hebben en mogelijk naar ons land zullen komen. Dat bevestigt de politiezone Westkust. Het grootste deel van het vluchtelingenkamp in het Noord-Franse Grande-Synthe, dicht bij Duinkerke, werd maandagavond door een zware brand gereduceerd tot een hoop as. Een drama voor de 1.500 migranten die er verbleven, want zij hebben nu geen verblijfplaats meer. Naar aanleiding van die brand voert kustgemeente De Panne nu extra grenscontroles in om te vermijden dat de bewoners van het kamp massaal de grens zouden oversteken. (…) De politie voert controles uit op het openbaar vervoer. Zo is er een gratis busverbinding vanuit Frankrijk naar De Panne die in trek is bij de vluchtelingen. Er is ook een controlepost opgesteld aan de snelweg en ook de cavalerie staat klaar. Als het nodig blijkt, dan wordt er ook bijstand geleverd vanuit de lucht met helikopters, mede dankzij de inzet van de federale politie. Wie zonder papieren wordt aangetroffen, wordt de toegang tot België ontzegd.”

Mensen in nood van wie hun krot in brand is gevlogen – hoe anders kan je zo’n kamp omschrijven dan als een ‘moderne’ krottenwijk? – krijgen als antwoord repressie ipv hulp. Terwijl in het parlement gezegd wordt dat ons land ‘erg voorzichtig’ is met de militaire operaties in Syrië, zien we aan de grens meteen ook het openlijk brutale gezicht: de gevolgen van de oorlog waarin België betrokken is, moeten uit het zicht gehouden worden. Na de daklozen die uit het stadscentrum weg moesten, mogen nu ook de vluchtelingen de grens niet over. ‘Vrij verkeer van personen’ heeft ook in dit geval geen betrekking op de allerarmste personen.



Gratis openbaar vervoer? Het kan!

Het Nieuwsblad schreef woensdag: “Op de volgende vier koopzondagen in Gent zal alle openbaar vervoer in, naar en uit de stad gratis zijn. Daarvoor wordt 90.000 euro uit de stadskas gehaald. Als het aanslaat wordt het doorgetrokken naar alle koopzondagen in 2017. Op zondag 7 mei, zondag 4 juni en 25 juni en zondag 2 juli zijn alle bussen en trams gratis in Gent. Niet alleen voor de Gentenaars, maar voor iedereen uit de rand van Gent. (…) Gratis openbaar vervoer is echter niet gratis. De Stad Gent betaalt aan De Lijn via een zogenaamde derdebetalersregeling 30.000 euro per koopzondag om alles gratis te houden. Als de formule aanslaat, zullen de bussen en trams op alle Gentse koopzondagen dit jaar gratis zijn. Dat zal dan uiteindelijk 240.000 euro gekost hebben.” Naar aanleiding van het Gentse mobiliteitsplan pleit LSP voor gratis openbaar vervoer als alternatief. We horen vaak het argument dat openbaar vervoer de bevoegdheid van de stad niet is. Ze weerleggen nu zelf deze makkelijke uitvlucht. Wel typisch dat het nu kan om de grote winkelketens in het centrum te plezieren. Waarom dan niet als onderdeel van een echt mobiliteitsplan met meer en goedkoper openbaar vervoer? Dàt zou pas een plan zijn.



Ongelijkheid neemt toe

Opmerkelijk artikel op nrc.nl deze week: “Het aandeel van werknemers in het nationaal inkomen daalt wereldwijd. Bezitters van kapitaal, zoals beleggers krijgen juist een groter deel van het nationaal inkomen. Ook in opkomende markten doet dit fenomeen zich voor. Dit schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in zijn halfjaarlijkse World Economic Outlook, waarvan twee hoofdstukken zijn vrijgegeven. (..) In de gevestigde industrielanden daalt het aandeel van arbeidsinkomen in het nationaal inkomen al sinds halverwege de jaren zeventig, van gemiddeld 55 procent naar recent onder de 51 procent. Volgens het IMF impliceert de dalende arbeidsinkomensquote dat de loonstijging van werknemers hun productiviteitsstijging niet bijhoudt. Mocht die productiviteitsstijging heel snel gaan, en gepaard gaan met iets minder snel stijgende inkomens, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Het zou dan gaan om een bijverschijnsel bij een op zichzelf gunstige ontwikkeling. Het IMF ziet echter dat in sommige gevestigde economieën de productiviteit ondermaats groeit, en de lonen zelfs dat niet bijhouden. Het dalende aandeel van arbeid in het nationaal inkomen gaat bovendien gepaard met groeiende inkomensongelijkheid. Het IMF ziet een ‘sterk’ verband tussen deze twee factoren. (…) Aan de andere kant is de prijs van veel kapitaalgoederen juist gedaald, waardoor ondernemingen een prikkel kregen steeds meer arbeid te vervangen door machines. Daarnaast heeft het afbreken van handelsbarrières en het goedkoper worden van communicatie geleid tot het herplaatsen van productie in landen met goedkopere arbeid. Alleen al deze dreiging heeft volgens het IMF bijgedragen aan een slechtere onderhandelingspositie van werknemers, die is versterkt door een afname van het lidmaatschap van vakbonden.” Kortom: sluit aan bij de vakbonden en ga mee in strijd tegen dit systeem! (Of zou het IMF iets anders willen zeggen?)



Meer langdurig zieken

Donderdag schreef De Morgen: “Eind vorig jaar zaten in ons land bijna 392.000 mensen langer dan een jaar ziek thuis. Dat zijn er 20.000 meer dan in 2015 en het hoogste aantal ooit. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv). In tien jaar tijd is het aantal langdurig zieken met bijna 70 procent toegenomen, waardoor de kostprijs van hun uitkeringen is gestegen tot boven 5 miljard euro. De jarenlange groei van het aantal langdurig zieke werknemers, waardoor intussen 5 procent van de bevolking tussen 20 en 64 jaar ziek thuis zit, is een van de grootste problemen van onze sociale zekerheid. (…) Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is zich bewust van het probleem. De overheid is eind vorig jaar begonnen met het begeleiden naar werk van zieken die volgens artsen nog kunnen werken. Om druk op de ketel te zetten heeft de regering-Michel eind vorige maand beslist om zieken die niet meewerken aan hun terugkeer naar werk een lichte sanctie te geven. Ook grote bedrijven die onvoldoende doen, kunnen een boete krijgen.”

Is dit de fout van de zieken of van het systeem dat de mensen ziek maakt? De omkering gevolg-oorzaak komt beter uit in het kraam van onze regering van asocialen. En om “werkbaar werk” af te dwingen daarvoor moet men ernstige krachtsverhoudingen opbouwen, niet via lobbying en “tandeloos overleg” maar massamobilisatie en efficiënte stakingen. Zonder dit is overleg op ondernemingsniveau spijtig genoeg morrelen in de marge. De voorbije geïsoleerde stakingen in verschillende ondernemingen tegen een te grote werkdruk zouden een signaal moeten zijn voor de vakbondstop. Het lijkt er echter op dat deze ingedommeld is en zit te wachten totdat het mandaat van deze regering afloopt (maar dan is de schade al onherroepelijk opgelopen) Men legt alle eieren in het mandje van de volgende verkiezingen. In Groot-Brittannië heeft deze vakbondsstrategie nochtans het omgekeerde opgeleverd: een nóg rechtsere regering.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig