Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Dader aanval aan Turkse ambassade is actief bij AKP

Opmerkelijke wending rond het incident met het geweld aan de Turkse ambassade in Brussel. Daar was er sprake van een mesaanval op kiezers die neen stemden. Eén van de daders die even werd opgepakt blijkt nu een actief lid van de AKP te zijn. Hij is actief bij de Belgische afdeling van de “Ottomaanse Haarden.” Dat is de jongerenstoottroep van de AKP. Naar verluidt was hij eerder betrokken bij politiek gemotiveerde haat- en geweldsmisdrijven tegen andersdenkende Turken. Het parket is niet duidelijk over zijn strafblad. Hieronder een foto van deze dader die vlak naast Erdogan staat (de man met de leren jas).



Geen kritische mensen met migratie-achtergrond gewenst

Mensen met een migratie-achtergrond moeten van minister Crevits beter hun best doen op school. Van N-VA moeten ze meer ‘onze normen en waarden’ overnemen. Maar kritisch zijn en dat ook zeggen, dat is er dan weer over. Zo sterk integreren, is niet aan de orde. Dat wordt duidelijk als we het lijstje van mediatieke ontslagen – ‘vertrouwensbreuken’ – van de voorbije maanden bekijken: Youssef Kobo moest weg bij CD&V, Dyab Abou Jahjah bij De Standaard, Alona Lyubayeva moest als diversiteitsambtenaar weg en nu is er Rachida Lamrabet die bij Unia aan de deur wordt gezet. In al die gevallen wordt gezegd dat er geen sprake is van discriminatie maar dat sterke uitspraken in de media of op sociale media leidden tot een vertrouwensbreuk. Anders gezegd: migranten mogen gerust een publieke functie uitoefenen, maar ze houden best hun mond over controversiële zaken. Nog anders gezegd: excuusmigranten zijn welkom, kritische burgers met een migratie-achtergrond niet. Kritische burgers tout court eigenlijk niet, maar als ze een ‘vreemde naam’ hebben worden ze met des te meer dramatiek naar de uitgang begeleid. Stond vrije meningsuiting niet op het lijst van normen en waarden die Theo Francken alle nieuwkomers wilde laten ondertekenen? Misschien kan hij eerst zijn partijgenoten de naleving van fundamentele mensenrechten laten ondertekenen (en liefst ook in de praktijk omzetten).



Perceptieprobleem

N-VA heeft moeite om de perceptie dat het aan de basis van het ontslag van Lamrabet lag te weerleggen. De partij kent nochtans iets van perceptieproblemen. Zuhal Demir was naar eigen zeggen verrast door het ontslag. De Tijd van dinsdag noteerde: “Ik heb nooit om het ontslag van mevrouw Lamrabet gevraagd. Niet publiekelijk, niet in mijn gesprek afgelopen vrijdag met de Unia-directeurs Els Keytsman en Patrick Charlier over de werking en het perceptieprobleem van Unia.”



Oorlogsdoden in Mosoel: probleem van perceptie of van Belgische betrokkenheid?

Deze week was er een debat in het parlement over de Belgische rol in de oorlog in Irak. Bij een incident in Mosoel vielen honderden doden. The Guardian citeerde een Amerikaanse militaire bron die stelde dat een aanval met 36 bommen tot de doden leidde en dat deze aanval werd uitgevoerd door “Amerikaanse, Franse, Belgische en Britse gevechtsvliegtuigen.” Minister Vandeput (N-VA) gaf achter gesloten deuren toelichting. Wouter De Vriendt (Groen) kon hij blijkbaar deels overtuigen: “Het is duidelijk dat de Belgische luchtmacht altijd zeer voorzichtig te werk gaat.” Over de Belgische betrokkenheid bij de bombardementen die zoveel slachtoffers maakten, kwam er geen uitsluitsel. De betrokkenheid bij de oorlog in Irak daarentegen staat wel vast en uiteraard leidt dat tot slachtoffers. Diegenen die van het oorlogsgeweld wegvluchten zijn niet welkom in ons land, maar blijkbaar meent de regering dat ons oorlogstuig wel welkom is in Irak.



Voorrang van links?

Op 28 maart publiceerde Knack een interview met Louis Tobback. Die haalt uit naar de centrumpositie van de sociaaldemocraten en stelt dat de koers van Macron en co geen uitweg biedt. Hij kijkt eerder naar Corbyn. Ook de groenen moeten eraan geloven: “Klaver is een yuppie, met alle oppervlakkigheid die daarmee gepaard gaat (…) Sommige groenen zijn ook buitengewoon scheutig om deel te nemen aan de macht. En niet alleen in Vlaanderen. In Duitsland schrijft Der Spiegel dat de Grünen klaarstaan om met de CDU aan te pappen, liever dan een regering te vormen met de SPD. Ook van Kristof Calvo verwacht ik zo’n manoeuvre. Die gast wil niet eindigen in de oppositie, wat begrijpelijk is voor een politicus. Alleen vraag ik mij af of Kristof Calvo wel weet wat links is. In Mechelen staat hij op een veredelde Open VLD-lijst. Wat doet de zelfverklaarde leider van de linkerzijde bij de liberalen?” Er valt iets voor te zeggen, maar als de verlinksing van de sociaaldemocratie van een dinousaurus als Tobback afhangt, zal deze niet bepaald geloofwaardig zijn.



Geen vrije meningsuiting

Je kan N-VA er niet van beschuldigen dat enkel migranten worden vervolgd. Ook autochtonen die niet in het N-VA-kraam passen, worden meedogenloos vervolgd en aangepakt als ze hun mening uiten. Dat ondervindt de voormalige schooldirecteur Eddy Desmet uit Ronse. Hij vergeleek N-VA met nazi’s en collaborateurs. Drie N-VA’ers dienden klacht in en nu moet hij zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden. Desmet verontschuldigde zich achteraf, maar dat volstond niet. De man is immers geen staatssecretaris en stuurde zijn beledigingen via e-mail en niet via Twitter de wereld rond. Maar bovenal: zijn kritiek was tegen N-VA gericht. En dus riskeert hij een boete en zelfs een jaar cel wegens laster en eerroof.



Socialisme in de VS

Vorig weekend was er een socialistische conferentie in Seattle met tal van sprekers en discussie over de opbouw van de socialistische beweging onder het bewind van Trump. De interesse en actiebereidheid zijn erg groot. De opkomst voor de bijeenkomst overtrof dan ook de verwachtingen. De foto hieronder geeft aan dat Seattle klaar is om verder een voortrekkersrol te spelen in het verzet tegen Trump en in de strijd voor een socialistisch alternatief.



Zieken zieker maken?

De regering wil langdurig zieken sneller terug aan de slag. Daarbij worden langdurig zieken quasi als profiteurs voorgesteld. Frieda Matthys is diensthoofd Psychiatrie UZ Brussel, en voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie. Ze schreef een scherp opiniestuk in De Morgen. “Nu al voelen alle patiënten die omwille van een burn-out, een depressie of een angststoornis niet kunnen werken, zich gefrustreerd en beschaamd. De controles bij de medisch adviseur zijn stresserend en vaak vernederend voor hen maar een noodzakelijk kwaad. Als dit nu ook nog moet gebeuren in een sfeer van verdachtmaking, zal het systeem hen juist zieker maken in plaats van ondersteunend te zijn.”



Crisis…

Niet voor iedereen geldt het dat er crisis is. Deredactie.be schreef op 31 maart: “Bank-en verzekeraar KBC verhoogt de lonen van zijn directiecomité met gemiddeld 10 procent, zo blijkt uit het jaarverslag. Volgens KBC bleek uit een vergelijkend onderzoek met andere Europese banken dat het vergoedingsniveau bij KBC aan de lage kant was. Als gevolg van de loonsverhoging zal KBC-topman Johan Thijs dit jaar maximaal 1,72 euro miljoen euro verdienen. Thijs verdiende vorig jaar nog 1,5 miljoen euro, de vijf andere leden van het directiecomité verdienden in 2016 samen vijf miljoen euro. KBC vergeleek de verloning van haar directieleden met andere Bel20-bedrijven en andere Europese banken en concludeerde daaruit dat “het totale vergoedingsniveau bij KBC zich eerder aan de lage kant van het spectrum situeerde en derhalve niet in verhouding was met de omvang en complexiteit van de KBC-groep”. De raad van bestuur besliste vorig jaar al om de vaste vergoeding van de CEO en de andere directieleden vanaf 1 juli 2016 op te trekken met ongeveer 6 procent. Thijs ontving als gevolg daarvan vorig jaar een vaste vergoeding van 1,125 miljoen euro.” In vergelijking met de loonontwikkelingen in de buurlanden, doen de gemiddelde lonen van werkenden in ons land het niet goed. Maar voor ons gelden blijkbaar andere regels.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig