Stop de uitverkoop van Gent – We nemen onze stad terug!

In 2012 stemde een meerderheid van Gentse kiezers voor een expliciet sociale politiek. Het SP.a-Groen kartel beloofde een sociale ecostad op mensenmaat; leefbaar en kindvriendelijk. Samen haalden ze een absolute meerderheid aan zetels. Een ander deel van de kiezers stemde voor de rechtse oppositie, o.a. uit frustratie met het gebrek aan sociale daadkracht en gebroken beloftes vanwege het Gentse politieke establishment.

Artikel uit ‘Nieuwe Vooruit’, lokaal pamflet van LSP Gent dat op 20.000 exemplaren wordt verdeeld en waarin ook dit standpunt over het mobiliteitsplan staat

Het is waar dat de voorbije vijf jaar de ellenlange wachtlijsten voor kinderopvang slonken en er extra fietsinfrastructuur bij kwam. Ook waait er in de stadsscholen een progressieve wind. Maar op alle fundamentele thema’s is er geen sprake van een omslag. Betaalbaar en kwaliteitsvol wonen, werk voor iedereen als beste bescherming tegen armoede, leefbare buurten, toegankelijke mobiliteit en democratische participatie met écht beslissingsrecht van de bevolking.

De neoliberale citymarketing en stadsvernieuwing blijven de rode draad in de ontwikkeling van onze stad. Gent wordt nog steeds geboetseerd op maat van privé-ontwikkelaars en -investeerders. Hun zucht naar maximale winsten zorgt ervoor dat een groeiend deel van de Gentse bevolking zich deze stad niet meer kan veroorloven.

De schandalen rond Optima en Publipart bewezen dat er een nauw netwerk bestaat van politici, bouwpromotoren, louche zakenfiguren en andere graaiers die, buiten het zicht van de gewone bevolking, onze stad uitverkopen aan de hoogste bieder en zichzelf verrijken. Deze graaicultuur en de betrokkenheid erin van wat zich ‘links’ noemt, is schandalig.

Het vertrouwen in de klassieke politieke partijen zit niet voor niets op een dieptepunt. Gent blijft niet immuun voor het fenomeen van rechts populisme. Het is de prijs die we betalen voor een stadsbestuur dat beweert progressief te zijn maar in de praktijk een neoliberaal project leidt. De rechtse oppositie –zoals we zien in andere steden- zal geen oplossing bieden, integendeel. Ze zetten de huidige politiek nog harder door en spelen bevolkingsgroepen tegen elkaar uit.

Consequent links kan niet toestaan dat de rechterzijde wint op terechte frustraties. We moeten duidelijke taal spreken: stop de graaicultuur, stop de uitverkoop van onze stad. We eisen een beleid in het belang van de meerderheid van de bevolking. Er bestaat gelukkig een diverse en kritische linkse oppositie in Gent. Als ze kan samenwerken naar aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, dan kan het tij worden gekeerd.

Wij willen het debat openen over hoe we het sterkst mogelijke verzet tegen de uitverkoop van onze stad kunnen organiseren. LSP stelt een politiek 10-puntenplan voor dat breekt met het huidige beleid en de basis kan leggen voor een stad op maat van de 99%. We nodigen iedereen uit om een eigen voorstel te ontwikkelen en met ons dit debat aan te gaan.

10-puntenplan voor Gent

  1. Betaalbaar wonen moet een recht zijn

Kwaliteitsvol wonen wordt betaalbaar door stadsontwikkeling in publiek beheer te nemen met een stedelijk bouwen renovatiebedrijf. Door een publiek beheer van nieuwe woningbouw drukken we de woningprijzen en verhogen we de normen qua kwaliteit en leefcomfort.

  1. Investeren in openbaar vervoer, dat is pas een plan!

Om tot een échte vermindering van het autoverkeer en de parkeerdruk in en rond de stad te komen hebben we nood aan: – een verhoging van het aanbod en de frequentie van alle lijnen – gratis openbaar vervoer – een massaal park&ride-systeem aan de rand van de stad – en publiek auto- en fietsdeelsysteem

  1. Meer groen, open ruimte en ontspanningsmogelijkheden in elke straat

Minder auto’s betekent meer open ruimte. Deze wordt ter beschikking gesteld van de gemeenschap. Zo creëren we leefbare wijken en speel- en leefstraten het hele jaar door.

  1. Werkbaar werk voor iedereen

De Stad Gent moet een voorbeeldfunctie vervullen. Ze creëert zelf werkbare jobs en streeft volledige tewerkstelling na via een uitbreiding van diensten en investeringen én via arbeidsduurverkorting zonder loonverlies. Samen met de vakbonden voeren we campagne om een gelijkaardige arbeidsduurverkorting af te dwingen in de privésector.

  1. Geen privébelangen in onze diensten

Diensten zijn er voor de gemeenschap, alle privatiseringen worden teruggedraaid. We willen geen privébelangen in onze intercommunale diensten, maar publieke diensten onder democratisch beheer en controle van de gemeenschap en de werknemers.

  1. Democratische controle en beheer van de stad

Op alle niveaus in de stad, in scholen, diensten, wijken, worden beheerraden geïnstalleerd. Via het verkiezen van vertegenwoordigers van de werknemers van de stad, inwoners en gebruikers van de diensten, organiseren we een directe democratische controle en beheer van de stad.

  1. Onze politieke vertegenwoordigers zijn niet te koop

Onze politieke praktijk vertrekt vanuit de noden van de meerderheid van de bevolking, daarom leven onze vertegenwoordigers aan een gemiddeld werknemersloon. Alle extra vergoedingen voor het uitoefenen van hun mandaat, investeren ze terug in de uitbouw van de beweging. Belangen in de privésector zijn onverenigbaar met een publieke functie.

  1. Wij tolereren in onze stad geen enkele vorm van discriminatie

Seksisme, homofobie en racisme worden gebruikt als verdeel-en-heersstrategie om de aandacht af te leiden van de reële kloof, deze tussen de gewone bevolking en een kleine superrijke elite. Door betaalbaar wonen, werkbaar werk en openbare diensten te voorzien voor iedereen, pakken we het probleem bij haar wortel aan.

  1. Het actief verzet van onderuit opbouwen

Ter ondersteuning en realisatie van dit plan mobiliseren we de Gentse bevolking en zetten we druk op de Vlaamse en federale overheden om de nodige middelen te voorzien voor het vervullen van alle stedelijke bevoegdheden.

  1. Er is geld genoeg

Om dit project te kunnen realiseren, benut de stad alle mogelijke instrumenten om het geld te halen daar waar het zit: bij de 1% superrijken. Een samenleving op mensenmaat kan enkel worden gerealiseerd wanneer de geproduceerde welvaart wordt ingezet ten dienste van de gemeenschap.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie