Straks verbod op campagne #JobstownNotGuilty?

Een campagne die ingaat tegen een politiek proces waarmee activisten, waaronder een parlementslid en twee gemeenteraadsleden, vervolgd worden wegens collectief protest. Een regering die deze campagne het zwijgen wil opleggen door de voorwaarden van de borgtocht in aanloop naar het proces in april aan te passen met onder een verbod om publiekelijk te spreken over het proces. Het doet eerder aan pakweg Turkije denken, maar het gaat wel degelijk om Ierland.

Parlementslid Paul Murphy en anderen protesteerden in 2014 tegen de gehate waterbelasting. Vicepremier Joan Burton zat daarbij een ogenblik vast in haar wagen die door betogers werd omgeven. Ze beschuldigde activisten van ‘onvrijwillige vrijheidsberoving’ en er werd een proces opgestart waarin de beschuldigden lange gevangenisstraffen kunnen krijgen.

De internationale campagne #JobstownNotGuilty geniet heel wat steun. Zo kwamen er solidariteitsberichten van onder meer Noam Chomsky, Angela Davis, Varoufakis en een honderdtal parlementsleden uit meer dan 20 landen. Zaterdag is er in Dublin een grote protestmeeting gepland rond Jobstown.

Vandaag komt een rechtszaak voor die is aangespannen door het openbaar ministerie om de voorwaarden waarop de beschuldigden in het Jobstown-proces vrijgelaten werden aan te passen. De activisten wordt het mogelijk verboden om nog publiekelijk te spreken over het proces. Hierdoor zou Paul Murphy legaal gezien niet mogen spreken op de meeting van zaterdag. Als hij dit weigert, kan hij meteen in de cel gestopt worden.

Momenteel is dit proces bezig – zodra het resultaat bekend is, laten we dit weten. Hieronder een toespraak van Paul Murphy aan de ingang van de rechtszaal.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie