Home / Sociaal / Asiel / Na 18 jaar nog steeds protest tegen gesloten asielcentrum Vottem

Na 18 jaar nog steeds protest tegen gesloten asielcentrum Vottem

Afgelopen zondag was er de 18de jaarlijkse betoging tegen het gesloten asielcentrum in Vottem. Er waren ongeveer 600 aanwezigen op de betoging van de lokale actiegroep CRACPE. De betogers trokken vanuit Luik naar het asielcentrum om te eisen dat de gesloten asielcentra verdwijnen en om de regularisatie van alle mensen-zonder-papieren te eisen.

Door Clément (Luik)

Verschillende groepen riepen op om mee betogen, waaronder naast LSP en ALS ook PVDA en Comac, Ecolo, JOC, LCR, FGTB en verschillende groepen mensen-zonder-papieren. Na verschillende toespraken in het park vertrok de betoging naar Vottem.

Na twee derden van het parkoers kwam de politie tussen om een groepje betogers eruit te pikken. Dat gebeurde nadat een toorts was ontstoken door enkele gemaskerde betogers. In een betoging met een familiaal karakter en in aanwezigheid van mensen-zonder-papieren is het natuurlijk niet tactisch. Maar dit rechtvaardigde absoluut niet de reactie van de politie die elke gelegenheid wilde aangrijpen om repressief op te treden.

De Actief Linkse Studenten en de JOC gebruikten de betoging om te mobiliseren naar een bijeenkomst rond het voorstel om van Luik een “veilige stad” te maken voor vluchtelingen. Er worden onder meer eisen gesteld als de stopzetting van controles op basis van uiterlijk, toegang tot gezondheidszorg, sociale hulp en huisvesting. Er zijn specifieke moeilijkheden om toegang te hebben tot basisdiensten om een degelijk leven te leiden en een toekomst op te bouwen.

Na dertig jaar van neoliberaal besparingsbeleid nemen de tekorten op alle niveaus toe. De rechtse en populistische politici gebruiken deze situatie om hun racistische retoriek ingang te laten vinden, migranten verantwoordelijk te stellen voor tekorten en zo de arbeidersklasse te verdelen. Zo zetten ze meteen de echte verantwoordelijken voor de tekorten uit de wind. Wij leggen het verband tussen toegang tot basisdiensten voor mensen-zonder-papieren en een massaal programma van publieke investeringen in huisvesting, sociale hulp, gezondheidszorg, onderwijs, openbaar vervoer, …

Foto’s door Cathy en Mathilde
Manifestation contre le centre fermé de Vottem - 2017