Stop de oorlog in Jemen! Solidariteit met de arbeidersstrijd nodig

Protest van Jemenitische arbeiders van Total/G4S die maandenlang niet uitbetaald werden

Jemen is een van de armste landen ter wereld. De afgelopen jaren was het ook een van de meest vergeten landen. De oorlog in Jemen is een combinatie van een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië die bombardementen uitvoert op de Houthi-rebellen in Jemen en een burgeroorlog waarin de Houthis, door Saoedi-Arabië gesteunde regeringstroepen en fracties van Al Qaeda betrokken zijn.

Door Raja (Eindhoven)

De oorlog heeft het voorheen al erg arme land nog meer verwoest. Zeven miljoen mensen leven op de rand van een hongersnood en nog eens 10 miljoen anderen kennen een ernstige voedselonzekerheid. De totale bevolking van het land bedraagt 25 miljoen.

Miljoenen mensen hebben niet genoeg voedsel. Er zijn vreselijke beelden van uithongering en ondervoeding. De omvang en de gevolgen van deze door de mens veroorzaakte crisis zijn enorm. Maar toch blijven de gevestigde media hier grotendeels over zwijgen. Als dit vergeleken wordt met de aandacht voor de situatie in Aleppo, is de hypocrisie van de verschillende benadering meteen duidelijk. De reden hiervoor is niet moeilijk: de imperialistische machten met onder meer de VS staan in het geval van Jemen aan de kant van diegenen die bombarderen. Ze verkochten voor miljoenen euro’s en dollars wapens aan Saoedi-Arabië dat deze inzet om een van de armste bevolkingen ter wereld te bombarderen. Er wordt stilzwijgend toegekeken terwijl de Saoedi’s zelfs scholen, ziekenhuizen en begrafenissen niet sparen.

Nog voor de oorlog importeerde Jemen 90% van zijn voedsel. De door het westen gesteunde coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië heeft een brutale handelsblokkade opgelegd. De havens langs waar hulp zou kunnen komen, werden gebombardeerd. Volgens verslagen wordt de binnenlandse voedselproductie als doelwit uitgekozen.

Veel Saoedische wapens werden aangekocht bij de Amerikanen, ze werden verkocht onder goedkeuring van Barack Obama, een laureaat voor de Nobelprijs van de Vrede. Vorig jaar werd in het Brits parlement een motie van Jeremy Corbyn om de wapenverkoop aan Saoedi-Arabië te stoppen weggestemd. De ramp in Jemen is van menselijke makelij en de westerse machten zijn medeplichtig.

Een schandalig onderdeel van deze oorlog is de manier waarop multinationals als Total en G4S het loon van hun personeel weigeren uit te betalen waardoor dit personeel en hun gezinnen honger lijden. Er is een internationale solidariteitscampagne met deze arbeiders – volg deze campagne via deze facebookpagina.

De Jemenitische woordvoerder van de campagne ‘Save the Children’ merkte op: “We zullen hier later op terugkijken als miljoenen kinderen van de honger gestorven zijn en we zullen daar op voorhand van op de hoogte geweest zijn.”

We eisen het onmiddellijke einde van de bombardementen in Jemen en het einde van de oorlog. De werkenden en hun gezinnen moeten de hongerende bevolking steunen en een ramp vermijden. We kunnen dit best door steun te geven aan werkenden in strijd, zoals het personeel van Total/G4S dat opkomt voor rechtvaardigheid en de uitbetaling van lonen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie