Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Racisme bij de politie

Het nieuws van de chatgroep bij de Antwerpse politie waarin agenten oproepen tot geweld, racistische en andere haatboodschappen deelden, was schokkend. Het zal het moeilijker maken voor politici om politiegeweld achteraf goed te praten. Denk maar aan het 14-jarig meisje dat in 2015 in een jeugdinstelling werd neergeschoten met een rubberkogel. Een agent in de groep gaf als commentaar: “Wss zo een voos wijf, beter stuk of 10 van die ballekes opschieten.” Na de aanslagen in Parijs wist een agent te melden: “Allemaal de schuld van de linkse ratten, boomklimmers en spullenhulptrutjes die alles met de mantel der liefde willen bedekken! Branden zullen ze!” Migranten worden bestempeld als ‘baardapen’ en ‘wilden’ die maar ‘één taal verstaan: de taal van met hun kloten terug naar de woestijn gechargeerd worden.’ Ook de collega’s moeten het ontgelden: een collega wordt als ‘janet’ neergezet. Korpschef Muyters verklaarde dat er een onderzoek loopt en dat de nodige maatregelen worden genomen. Burgemeester De Wever verklaarde dat hij als mogelijk betrokken tuchtoverheid niets kan zeggen. Ook dat is een nieuw feit: De Wever kan indien nodig wel degelijk zwijgen!


Eenrichtingsverkeer

Andere N-VA’ers uit Antwerpen lieten zich evenmin opmerken in de discussie over racisme bij de Antwerpse politie. Ze waren immers te druk bezig met reageren op een video tegen racisme van de Gentse groene schepen Decruynaere. Die had kinderen racistische commentaren laten voorlezen (commentaren die zeker niet zo grof waren als die van de Antwerpse agenten). Het Vlaams Belang reageerde meteen met de stelling dat het overwoog om een klacht wegens racisme in te dienen. Dat het daarmee ironisch genoeg erkent dat wat veel kiezers van die partij wel eens zeggen op café of op sociale media effectief racistisch is, leek Van Grieken te ontgaan. Liesbeth Homans kon niet achterblijven en stelde dat het filmpje ‘nodeloos culpabiliserend’ is omdat het laat uitschijnen dat racisme enkel een probleem is bij autochtone Vlamingen… Homans benadrukte dat racisme geen eenrichtingsverkeer is, “er bestaat evenzeer racisme tussen diverse bevolkingsgroepen.” Leerde Homans de regels inzake eenrichtingsverkeer via een WhatsApp-groep van de Antwerpse politie?



Verbindend

Als uitsmijter had minister van verdeeldheid Homans nog een opmerking die schijnbaar bedoeld leek voor de correspondenten van satirische websites. “Wanneer we echt willen werken aan het Vlaanderen van morgen en racisme en discriminatie – die wel degelijk bestaan – uit onze samenleving willen bannen, zullen we het toch over een andere boeg moeten gooien. Dan moeten we inzetten op het verbinden en het in contact brengen van mensen. Het is vooral daarmee dat we vooroordelen kunnen bestrijden.” Moest je niet weten welk verdelend beleid ze voert, je zou denken dat Homans zo’n ‘spullenhulptrutje’ is ‘die alles met de mantel der liefde willen bedekken.’



Strijd loont

NOS.nl schreef dinsdag: “ING heeft zich teruggetrokken uit het omstreden Dakota-oliepijpleidingproject in de Verenigde Staten. De bank heeft een lening van 120 miljoen dollar verkocht. Aan wie, maakt ING niet bekend. De bank heeft gesproken met leden van de Standing Rock Sioux-indianenstam en in die gesprekken is ING duidelijk gemaakt dat de stam het zeer op prijs zou stellen als de bank zich zou terugtrekken, ook al wordt de aanleg daardoor niet tegengehouden. Volgens leden van de stam zijn hun belangen en status als soeverein volk niet gehonoreerd door de Amerikaanse overheid. In een reactie zegt de stam blij te zijn met de stap van ING. De onbekende koper van de lening onderschrijft volgens ING het belang van een respectvolle dialoog met de stam en andere betrokken groepen. ING heeft verlies geleden door de verkoop en loopt nog wel alle risico’s als de lenende partij in gebreke blijft. Eerder besloot ABN Amro zich al terug te trekken uit het project. De regering-Obama legde de bouw van de leiding door het indianengebied stil na veel protesten. Maar president Trump gaf er daarna weer toestemming voor.” De oliepijpleiding zelf is nog niet gestopt, maar het is belangrijk dat strijd al enkele banken ertoe heeft aangezet om zich uit dit project terug te trekken.



Geen hand gegeven

Wie weigert om een hand te geven, zou volgens bepaalde politici in ons land niet meer mogen trouwen. Het zou onderdeel van onze normen en waarden zijn om iemand een hand te geven. Daar moesten we even aan denken toen Trump weigerde om Merkel een hand te geven. Achteraf klonk het dat hij de vraag niet gehoord had. De man is blijkbaar zodanig gewoon om zelf te brullen dat hij doof geworden is… Van het bezoek van Merkel aan Trump zullen we ons overigens vooral onderstaande satirische afbeelding herinneren.



‘Laat ze verzuipen’

Daarmee zijn we terug bij de nazi’s aanbeland. Het is dan maar een klein opstapje naar Theo Francken en zijn misselijkmakende uitspraken over Artsen Zonder Grenzen. Theo Francken schreef op Twitter – vergiste hij zich en was het bericht bedoeld voor een WhatsApp-groep van de Antwerpse politie? – dat het redden van asielzoekers op zee een aanzuigeffect heeft en net meer slachtoffers maakt. Dit wordt tegengesproken door wetenschappelijke studies, maar daar gaat het voor Theo natuurlijk niet om. Hij wou even scoren en tonen dat hij nog altijd de meest racistische N-VA’er is. Zo werd de concurrentie – Homans met haar eenrichtingsverkeer of Smeyers met haar burgerschapsproef – los voorbijgestoken. Als we het standpunt van Francken even doortrekken, stelt hij Artsen Zonder Grenzen voor om geen asielzoekers vanop zee te redden. Anders gezegd: ‘Laat ze maar verzuipen, ze hebben het zelf gezocht.’



Michel wijst Francken terecht

Straffe taal is het niet bepaald. De krantenkoppen over Michel die Francken terechtwees waren straffer dan de terechtwijzing zelf. Voor Michel moet Theo “meer nuance aan de dag te leggen in zijn communicatie.” Hoeveel meer nuance is er mogelijk als je wil zeggen dat alle asielzoekers beter kunnen verzuipen?



Klimaatverandering

Woensdag gelezen in De Tijd: “Uit het jaarrapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) blijkt dat in 2016 alweer allerlei klimaatrecords werden verbroken. ‘We beginnen in het duister te tasten inzake kennis van het klimaat’, waarschuwt David Carlson, het hoofd van het World Climate Research Program. In het rapport dat onderzoek naar klimaat over de hele wereld in kaart brengt, staat dat 2016 het heetste jaar ooit was. In de VS alleen al sneuvelden 11.743 warmterecords. De stijging van de luchttemperatuur gaat gepaard met de hoogste oceaantemperatuur ooit, het hoogste zeeniveau ooit en de laagste hoeveelheid poolijs sinds het begin van de metingen in 1979. Wereldwijd was 2016 gemiddeld 1,1 graden Celsius warmer dan de pre-industriële periode. De WMO gebruikt die als referentietemperatuur. Zo was de globale temperatuur in 2016 weer 0,06 graad hoger dan het vorige record uit 2015. Ook het zeeniveau blijft stijgen, met een recordtoename van 15 millimeter tussen november 2014 en februari 2016. Zo komt het zeeniveau al 20 centimeter hoger dan aan het begin van de 20ste eeuw. ‘De menselijke invloed op de klimaatverandering wordt steeds duidelijker’, zegt Petteri Taalas, de secretaris-generaal van de WMO. Het lijkt hem dan ook evident dat de mens aan de basis ligt van verscheidene extreme gebeurtenissen zoals hittegolven. Die menselijke invloed werd vorig jaar nog versterkt door het weerfenomeen El Niño, waarbij de periodieke opwarming van het zeewater in het oostelijke deel van de Stille Oceaan een impact heeft op het weer.”


Noord-Koreaanse toestanden…

Op 10 maart schreef De Volkskrant: “Aandeelhoudersvergaderingen zijn Noord-Koreaanse partijdagen. Zo karakteriseert hoogleraar corporate governance Hans van Oosterhout van Erasmus School of Management ze. Voorstellen van het topmanagement worden vrijwel altijd zonder kritische noten met 95 of meer procent van de stemmen aangenomen. Voorstellen van de aandeelhouders worden met eenzelfde percentage verworpen. Van Oosterhout analyseerde 12.513 voorstellen (bestuurdersbenoemingen, goedkeuringen jaarrekening, décharge, statutenwijzingen) op 717 jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen in vijftien Europese landen. ‘Het gemiddeld aantal tegenstemmen was 4 procent’, zo zegt hij. Reden is dat de tegenstemmen beperkt zijn tot kleine aandeelhouders.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig