BLOG. Enkele korte stukjes vanop linkse socialistische blogs

We publiceren elke zaterdag enkele korte stukjes die deze week verschenen op blogs die (al dan niet rechtstreeks) verbonden zijn aan LSP. Het gaat om opvallende of scherpe stukjes die ons waren bijgebleven.


Nederlandse buschauffeurs staken omdat directie rusttijden niet meer wil betalen…

In Nederland werd vandaag het werk neergelegd door de buschauffeurs. Die eisen hogere lonen, terwijl de directie net het omgekeerde wil: minder loon voor evenveel werken. Er waren al verschillende acties waarbij de werkonderbrekingen slechts van beperkte duur waren waardoor scholieren steeds op school raakten. Nu werd op maandag 2 juni het werk volledig neergelegd. De afgelopen maand werd geen enkel nuttig gesprek meer gehouden tussen directie en bonden. De directie wil het kwartier rustpauze per acht uur niet langer betalen. Alsof een rusttijd niet noodzakelijk is om nadien veilig te kunnen verder rijden. Bovendien worden de rusttijden vaak gebruikt om opgelopen vertragingen teniet te doen. Het niet betalen van een kwartier rusttijd per acht uur werken, komt neer op een loonsvermindering van zo’n 3%. Onaanvaardbaar, vinden de Nederlandse chauffeurs. Het busverkeer in Nederland is geprivatiseerd, lokale overheden geven de opdracht aan private bedrijven die concessies verkrijgen. De chauffeurs klagen dat de arbeidsvoorwaarden hierdoor sterk ondermijnd werden.

libreparcours.blogspot.com


Vissers protesteren in Brussel

Gisteren werd in Brussel betoogd door vissers. Het ging om een Europese bijeenkomst na regionale protestacties in onder meer Frankrijk tegen de ondermijning van de levensstandaard van de vissers door de hoge brandstofprijzen. De vissers krijgen het allemaal niet meer betaald en slagen er amper in om het hoofd boven water te houden. De vissers protesteerden aan het Europees parlement, maar de Commissie is tegen brandstofsubsidies omdat dit zou ingaan tegen de vrije markt principes. Door die principes moeten de vissers blijkbaar maar creperen.


Relatiebureau VB

Het kan verkeren. Dat motto is blijkbaar ook van toepassing voor de persoonlijke relaties tussen VB’ers. Na de heisa rond de vermeende relatie tussen VB-voorzitter Vanhecke en zijn poulain, Marie-Rose Morel, duikt nu een nieuwe relatie op. Deze keer wel officieel met foto en al in de krant. Bart Debie kondigde trots aan dat hij een diamant (die hij had gewonnen bij een fles champagne) aan zijn nieuwe verloofde zou schenken. De "gelukkige" is Valérie Seyns, een 31 jarig parlementslid uit Molenbeek. Seyns genoot naar eigen zeggen als opleiding "eerste kandidatuur pol en soc". Of ze dat eerste jaar ook heeft afgewerkt (met eventueel succes) werd niet meegedeeld op haar CV. In ieder geval, Seyns heeft iets met Debie en ze spreken al over trouwen. Daarna kan Debie naar Brussel verhuizen om daar een sterke man van het VB te worden eens hij terug mag opkomen. Dan kan hij meteen in de plaats treden van die andere Brusselse VB-flik, Johan Demol, die steeds meer lijkt te hebben afgedaan.

Nog een klein detail: onze collega’s van het AFF merkten dit ook op en wij moesten toch ook even goed lezen. Vorige week woensdag verklaarde Debie nog dat zijn vrouw bij de Antwerpse politie zou blijven werken. In het weekend kondigde hij aan dat heel de affaire met het proces zijn huwelijk had gekost en nu kwam hij op maandag naar buiten met een verlovingsring voor een nieuwe verloofde. Dat gaat precies wel heel snel… Minder geluk was bij het huwelijksaanzoek van Bruno Valkeniers bij Jean-Marie Dedecker. Daar gaat het allemaal wat trager en werd het aanzoek zelfs afgewezen. Het leven in een relatiebureau als het VB is niet altijd even rooskleurig.

blokbuster.be


Vastgoedcrisis in VS dreigt ook gezondheidsrisico te veroorzaken…

De vastgoedcrisis in de Verenigde Staten heeft verregaande gevolgen: mensen worden uit hun huis gezet en leven steeds meer in tentenkampen. Dat leidt tot problemen ïn de tentenkampen, maar ook de leegstaande huizen veroorzaken problemen. De Morgen schreef maandag dat de leegstaande villa’s met zwembaden broeihaarden vormen voor onder meer gevaarlijke muggen. "Onder andere in Las Vegas zorgt de leegstand van luxevilla’s voor grote problemen. De meeste van die woningen beschikken vaak over een zwembad of een jacuzzi, die bij gebrek aan onderhoud langzaam veranderen in een stinkende poel. Maar niet de stank is het grote probleem. Een vervuild zwembad is met zijn stilstaande water een uitstekende biotoop voor ongedierte. De woestijntemperaturen in Nevada zorgen er bovendien voor dat eitjes zich zeer snel tot larven en later tot muggen ontwikkelen. Na enkele weken ‘produceert’ een gemiddeld verlaten zwembad zo’n 30.000 muggen, die zich makkelijk tot in een straal van 30 kilometer kunnen verspreiden. Ook in staten als Arizona en Californië doet het probleem zich voor. Het fenomeen mag op het eerste gezicht banaal lijken, gezondheidsexperts vrezen dat de onverwachte muggenplaag tot een ernstige gezondheidscrisis kan leiden. In normale omstandigheden sterven jaarlijks tweehonderd Amerikanen aan muggenbeten, die ziekten als malaria en de West-Nijlkoorts kunnen overbrengen. Maar als er zich veel meer muggen dan normaal over het land verspreiden, zijn de gevolgen niet meer in te schatten. Als er niet snel maatregelen worden genomen, zijn epidemieën niet uit te sluiten."


Speculatie leidt tot honger

Het is toch wel opvallend dat een VN-rapporteur (Olivier De Schutter) zelf stelt dat de speculatie op de voedselmarkt leidt tot een groot aantal hongerigen in de wereld. De rapporteur deed zijn uitspraken in de krant De Morgen en roept op tot maatregelen tegen voedselspeculatie. De voedselcrisis zorgt ervoor dat 850 miljoen mensen chronisch honger lijden, er waren reeds voedselrellen en protesten in meer dan 30 landen. De Morgen stelt: "Experts schatten dat de stijgende voedselprijzen voor 30 procent het gevolg zijn van speculatie." Het is niet duidelijk waar dat cijfer vandaan komt of hoe het wordt berekend, maar wel duidelijk is dat speculatie een grote rol speelt in de stijging van de voedselprijzen.


Marx ingepakt voor 190ste verjaardag

Het is een origineel verjaardagscadeau. Op de 190ste verjaardag van de geboorte van Karl Marx wordt het Marx-monument in Chemnitz (het vroegere Karl Marx Stadt) volledig ingepakt door kunststudenten. Het werk zou moeten afzijn tegen 7 juni. Een kunststudent verklaarde aan de Duitse media: "Het is een erg vreeme ervaring om Marx eens direct in de ogen te kijken". Naast het inpakken van het standbeeld, wordt ook een concert gepland. Daar zou "Marx-muziek" te horen zijn, wat dit ook moge zijn. Ook zouden er voordrachten komen waarin de kern van het economisch denken van Marx wordt uitgelegd. De 190ste verjaardag van de geboortedag van Marx is intussen wel al een maandje voorbij. Marx werd op 5 mei 1818 in Trier geboren. Dat is een stadje in het Westen van Duitsland (vlakbij de Moezel). Het is makkelijk bereikbaar vanuit ons land en als je er naartoe trekt, moet je zeker een bezoek brengen aan het Marx-huis: het geboortehuis van Marx dat nu is ingericht als museum.


Voormalig FN-voorzitter veroordeeld

Daniel Féret, de vroegere voorzitter van het Front National in ons land, werd door de correctionele rechtbank van Namen veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf (effectief) en een boete van 100 euro. De man werd veroordeeld wegens valsheid in geschrifte en het gebruik van valse stukken… Deze veroordeling is een gevolg van het feit dat het FN bij de Europese verkiezingen van 2004 valse handtekeningen van peters had gebruikt. Voor die verkiezingen zijn 5.000 gewettigde peterslijsten noodzakelijk. Het FN was niet in staat om die op te halen en vervalste daarom de handtekeningen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig