Home / Partijnieuws / LSP Nieuws / LSP-Nieuws. In en om de partij

LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.

Ons organiseren tegen al wat ons verdeelt

De lancering van de campagne ROSA afgelopen zondag was een schot in de roos. We merkten het al met de ‘mars tegen seksisme’ in Gent en campagnemomenten waarop we het thema van vrouwenrechten en verzet tegen seksisme centraal stelden: er is een grote openheid rond dit thema en een bereidheid om hierrond in actie te komen. Erg verrassend is dat natuurlijk niet, we zagen eerder een opmars van de vrouwenbeweging in tal van landen zoals de VS, Polen, Argentinië, … Ons land kan niet achterblijven. Op de startdag van ROSA waren er 150 aanwezigen – een meerderheid vrouwen – en werden heel wat discussies gevoerd als voorbereiding op acties.

Ook op de ‘mars tegen racisme’ van afgelopen donderdag was er veel interesse in de campagne ROSA. We haalden heel wat contactgegevens op van jongeren die willen meewerken aan deze campagne. Op diezelfde betoging in Antwerpen verkochten we ook 24 exemplaren van ons maandblad en haalden we onder meer met t-shirts, drank en badges maar liefst 300 euro steun op. De betoging zelf was zoals verwacht kleiner dan vorige edities. De beperkte slagkracht van extreemrechts maakt dat protest ertegen niet altijd als een dringende noodzaak wordt gezien. Ook was er even wat verwarring rond een afgekondigd samenscholingsverbod in Berchem naar aanleiding van een verboden Turkse extreemrechtse bijeenkomst een dag later. De ‘mars tegen racisme’ was erg divers, dynamisch en strijdbaar.

Acties deze week

De belangrijkste actie van de komende week is de betoging van de non-profit op dinsdag. Deze betoging is onderdeel van de nieuwe witte woede die begon met een grote betoging in november. De tekorten in de zorgsector wegen op personeel en gebruikers. In plaats van te besparen, zijn er meer middelen nodig. Op de betoging van dinsdag zullen we uiteraard aanwezig zijn. Maandag publiceren we het pamflet waarmee we zullen tussenkomen. Dinsdag volgen foto’s en een verslag van de betoging.

Verder is er op vrijdag een betoging tegen sociale dumping. Dit is een belangrijk thema waarrond enkele recente campagnes interessante elementen opgeleverd hebben. Zo was er de staking van het ISS-personeel aan de ULB deze week waarmee duidelijk werd hoe problematisch de kwestie van onderaanneming is in het organiseren van sociale dumping. Hetzelfde zien we overigens in de campagne van de mensen-zonder-papieren in Brussel die als supergoedkoop personeel ingezet werden op publieke bouwwerven. Op 28 maart houden ze daar een actie rond in Brussel. Ook dat wordt een belangrijke afspraak voor wie tegen sociale dumping wil ingaan.

Donderdag houden we een actie aan de Ierse ambassade in Brussel naar aanleiding van de repressie tegen de activisten van Jobstown. Meer daarover later deze week op socialisme.be: we brengen een interview met Iers parlementslid Paul Murphy, één van de beklaagden in het proces. De solidariteitscampagne werd internationaal reeds ondersteund door onder meer Noam Chomsky, Jean-Luc Mélenchon en Angela Davis. In eigen land kwam er steun van verschillende syndicalisten en politici van PVDA (Peter Mertens) en Ecolo. Tal van linkse Europarlementsleden steunen de campagne eveneens. Facebook evenement voor de actie donderdag