Naar aanleiding van de internationale vrouwendag publiceren we een standpunt door Mohammad Ishaq Khan, een Antwerpse activist van Kasjmiri afkomst. Hij is actief binnen de linkse partij UKPNP. Dit standpunt schreef hij voor een bijeenkomst op internationale vrouwendag in Antwerpen.

Eerst en vooral wil ik de kameraden die deze avond rond internationale vrouwendag organiseerden bedanken. De eerste acties op vrouwendag dateren van 28 februari 1908. Toen trokken zowat 15.000 vrouwen door de straten van New York om een kortere werkweek te eisen, betere lonen en het recht om te stemmen. Er werd ook geprotesteerd tegen discriminatie en geweld op vrouwen, zowel binnen het gezin als andere vormen van geweld. Op dezelfde dag een jaar nadien volgde een nieuwe betoging die ondersteund werd door de Socialist Party of America. Er waren betogingen op elke laatste zondag van februari tot in 1913. De actiedag werd ook in Europa opgenomen met betogingen in dezelfde periode. Uiteindelijk kwam er in 1913 consensus om de vrouwendag elk jaar op 8 maart te houden. De vrouwenmars in het Russische Petrograd vormde de vonk voor de revolutie van 1917.

Ondanks heel wat ontwikkelingen inzake moderne technologie kennen vrouwen nog steeds heel wat problemen. Er is discriminatie op basis van gender. Er is geweld binnen het gezin en op straat, wat het leven van vrouwen kapotmaakt. Vrouwen zijn ook thuis niet veilig. We moeten de strijd voor vrouwenrechten blijven voeren. Meetings en betogingen kunnen het bewustzijn hierrond versterken. Door de strijd aan te gaan, zullen we rechten afdwingen. Linkse partijen en activisten moeten de strijd voor verandering van samenleving opvoeren. Er zijn veel uitdagingen, maar de strijd tegen het kapitalisme moet centraal staan omdat dit de basis is van alle problemen in deze wereld.

Op de internationale vrouwendag betuigden we onze solidariteit met het verzet tegen het geweld en de onderdrukking waar de Kasjmiri bevolking het slachtoffer van is, in het bijzonder de repressie door het Indische leger. Meer hierover.