LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.


Internationale vrouwendag is terug als dag van strijd!

Het weer was verschrikkelijk afgelopen woensdag. Maar de strijdbaarheid was des te warmer. De voorbije jaren was de internationale vrouwendag stilaan gedegradeerd tot een dag om een doosje pralines of bloemen aan vrouwen te geven. Dit jaar kreeg de dag opnieuw een strijdbaarder karakter. Deze tendens was vooral internationaal merkbaar met grote betogingen en acties in onder meer VS, Polen en Spanje. Maar ook bij ons groeit de openheid en het enthousiasme om de strijd voor vrouwenrechten en tegen seksisme aan te gaan.

De ‘Mars tegen seksisme’ in Gent vormde natuurlijk een hoogtepunt van de dag. Met 600 aanwezigen was deze actie een pak groter dan op voorhand gedacht. Leden van LSP speelden een centrale rol in het nemen en uitwerken van dit initiatief. Ze kregen meteen steun van tal van andere individuen en organisaties. Met een strijdbare optocht van vrouwen én mannen werd de traditie van internationale vrouwendag in ere hersteld. Er zijn al plannen voor een nieuwe mars tegen seksisme volgend jaar.

Elders in het land waren er diverse activiteiten en campagnes waaraan onze militanten deelnamen. We hadden in heel wat steden infostands – onder meer in Antwerpen, Leuven en Brussel. Er werd deelgenomen aan een actie van Poolse vrouwen in Brussel. En we hielden in Antwerpen een open vergadering over vrouwenrechten.

Op socialisme.be werden deze week 85% van de gepubliceerde artikels door vrouwen geschreven.

Enkele foto’s uit Leuven, Brussel, Antwerpen en Bergen:
Le PSL en action à l'occasion du 8 mars


Vrouwenrechten in revolutionair Rusland

De Russische Revolutie schokte het leven van miljoenen gewone mensen die zich bevrijdden van het juk van feodalisme en kapitalisme. Het schudde het persoonlijke en collectieve leven van vrouwen door elkaar.

In 1917 kregen vrouwen in Rusland stemrecht, in België zou dit pas in 1948 het geval zijn. Abortus werd mogelijk, homoseksualiteit werd als iets normaal gezien en mensen van hetzelfde geslacht konden trouwen, voor echtscheiding was er niet langer een reden nodig. Er werd geïnvesteerd in onderwijs en collectieve diensten. De arbeidsvoorwaarden werden drastisch verbeterd.

Het stalinisme maakte een einde aan veel van de verworvenheden. Hierdoor dreigt de ervaring van de eerste revolutiejaren verloren te gaan. De teksten van Lenin en Trotski in deze bundel bieden een levendig beeld van de stappen vooruit. Een recente tekst door Emma Quinn van de Ierse Socialist Party vormt een uitstekende inleiding op het historische materiaal van Lenin en Trotski, waaronder enkele eerste Nederlandstalige vertalingen.

Inhoud van deze brochure (48 pagina’s):
1. Vrouwen- en LGBT-rechten in revolutionair Rusland – door Emma Quinn
2. Over de taken van de vrouwelijke arbeidersbeweging in de Sovjetrepubliek – door Lenin
3. Van het oude gezin naar het nieuwe – doorTrotski
4. Gezinsverhoudingen onder de sovjets – door Trotski
5. Hoe het stalinisme een einde maakte aan de vooruitgang – door Trotski

-> Bestel de brochure voor 5 euro (verzendingskosten inbegrepen) via onze webshop


Mars tegen racisme komende donderdag!

Donderdag is het zo ver: mars tegen racisme in Antwerpen. De afgelopen dagen waren onze militanten nog druk in de weer in Antwerpen om campagne te voeren onder jongeren en werkenden. We geven er nog enkele dagen een lap op en hopen donderdag opnieuw meer volk op de been te brengen dan de extreemrechtse optocht op hetzelfde ogenblik. De beperkte campagne van extreemrechts (NSV) maakt dat de dringendheid van protest niet altijd gezien wordt, wat de aanwezigheidscijfers kan drukken. Maar het is belangrijk om hen geen ruimte te laten, zeker niet nu ze qua straatactiviteit in een defensievere positie zitten. Bovendien komt de Mars tegen Racisme amper een dag na de Nederlandse verkiezingen waarin Wilders hoopt een hoge score neer te zetten. Met de beweging tegen Trump in de VS zorgt dit voor bijkomende argumenten om donderdag in Antwerpen te betogen tegen racisme. Afspraak om 19u aan station Berchem (het plein voor het station).

Campagne aan KDG Zuid deze week
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie