Geweld teistert Anderlecht. Racistische supporters in de aanval

De voorbije week was er een regelrechte aanval door supporters van Anderlecht aangevoerd door figuren die dicht bij extreem-rechts staan. Na de overwinning van hun club in de Beker van België, trokken ze naar de wijk Saint-Guidon om er jonge migranten aan te vallen. Het voorwendsel daartoe was het gerucht van een verkrachting van een jong meisje door migrante jongeren. Wij veroordelen dat, maar denken tegelijk dat het schandalig is dat dit wordt aangegrepen om heel de migrante bevolking te viseren en fysiek aan te vallen. Dit is het spel van extreem-rechts: daden van enkelingen gebruiken om een hele gemeenschap te stigmatiseren.

Artikel door Antoine, Jalil en Karim

De spanningen liepen snel op toen een oproep circuleerde voor een confrontatie. Tegelijk was er een mobilisatie van migrantenjongeren in bepaalde wijken. Die mobilisatie gebeurde vaak chaotisch en jammer genoeg op basis van afkomst. Enkele dagen later kwam het dan toch tot een confrontatie met de skinheads en groepen hooligans.

Op vrijdag 23 mei waren alle protagonisten op de plaats van afspraak: een goede honderd “supporters” met blikjes bier in de hand, tegenover een 300 tot 400 woedende jongeren. Daar tussen: de politie die in groten getale aanwezig was om een confrontatie te vermijden. Langs beide kanten liepen de gemoederen hoog op en werd met stenen gegooid naar de politie. De racistische relschoppers richtten zich verbaal tegen iedereen die passeert en er niet blank genoeg uitziet. De migranten worden toegeroepen “bruine apen” te zijn en dergelijke meer. De hele avond blijft de politie aanwezig en het komt uiteindelijk tot rellen waarbij winkelruiten en auto’s worden beschadigd of vernield.

De houding van de politie

Op het einde van de avond kondigt de politie aan dat 194 mensen werden opgepakt, waarvan 193 migrantenjongeren. De burgemeester kondigde de dag erna aan dat iedere samenscholing van meer dan vijf personen op de openbare weg zou verboden worden. Hierdoor werden een aantal jongeren, zelfs indien ze alleen waren of met twee, “preventief” opgepakt. Bij de arrestaties van zaterdagavond waren er opnieuw enkel migrantenjongeren. Dat gebeurde op basis van willekeurige controles. Hiertegen werd enkel geprotesteerd door één gemeenteraadslid (van Ecolo) en nadien ook voorzichtig door MRAX (een anti-racistische beweging).

Op basis van deze informatie lijkt het er op dat de politie van Anderlecht en bijgevolg ook de MR-burgemeester Gaëtan Van Goidsenhoven kant hebben gekozen: de skinheads en hooligans worden in bescherming genomen. Het lijkt er zelfs op dat de autoriteiten van Anderlecht de racistische relschoppers toelieten om zich te verzamelen en te organiseren op het place Linde. Daar kwamen immers auto’s samen vanuit heel België (deze week werd overigens een bus met Duitse hooligans op weg naar Anderlecht tegengehouden).

Het ging daarbij overigens niet alleen om aanhangers van Anderlecht. Een groot deel kwam wel van het BCS, een groep hooligans van Anderlecht, maar er waren ook andere hooligans aanwezig en ook aanhangers van extreem-rechtse bewegingen (zoals Nation, een aantal leden van die groep hebben actief deelgenomen aan de rellen) en ook uit Nederland.

De wijk in kwestie kent al langer de aanwezigheid van extreem-rechts. Destijds was het Front de la Jeunesse hier al aanwezig en er waren verschillende racistische aanvallen. Dat is vandaag niet meer zo sterk het geval, maar met de huidige rellen wil een kern van extreem-rechtse hooligans de aanwezigheid van racistische en gewelddadige opvattingen opnieuw vestigen in deze buurt. Bovendien is er vandaag een ernstig gevaar dat extreem-rechts in staat zou zijn om op deze basis een harde kern uit te bouwen.

De traditionele politici

Het racistisch geweld van afgelopen weekend komt niet uit de lucht gevallen. De afgelopen jaren vond extreem-rechts een voedingsbodem in de sociale miserie in arme wijken. Dat uitte zich onder meer in racistisch geweld. Op internationaal vlak zien we gelijkaardige ontwikkelingen. In Zuid-Afrika is het wel bijzonder duidelijk hoe racistisch geweld kan toenemen op basis van miserie.

De traditionele partijen hebben daar geen enkel antwoord op, zij zijn mee verantwoordelijk voor een asociaal en bijwijlen racistisch beleid. Charles Picqué (PS), minister-president van het Waalse Gewest, beperkte zich tot de oproep om “een onderzoek te doen om een gedetailleerd beeld te krijgen van de daders van het geweld.” Heel goed, maar uiteraard wordt met geen woord gerept over de sociale afbraak waar ook zijn partij voor verantwoordelijk is in het Gewest of op andere niveaus. Ook wordt niets gezegd over de impact van het neoliberale beleid van de afgelopen jaren op duizenden gezinnen in onze wijken.

Bij wijze van voorbeeld enkele cijfers:

  • 18% van de Brusselse bevolking is werkloos, vooral onder jongeren tussen 15 en 24 is er een hoge werkloosheidsgraad van 35,3%
  • 6% van de werkenden leeft onder de armoedegrens
  • 11.000 mensen moeten een tweede job aannemen om rond te komen
  • Meer dan 110.000 Belgen doen beroep op hulp van de voedselbanken

Aan de andere kant zorgt het neoliberale beleid ervoor dat de grote bedrijven recordwinsten boeken waardoor de topmanagers en grote aandeelhouders eveneens hun inkomen sterk zien toenemen.

  • KBC haalde vorig jaar een recordwinst van 708 miljoen euro (een stijging met 20%)
  • Inbev zag in 2007 haar winsten stijgen met 48%
  • De topmanager van Inbev kreeg een jaarloon van 3,57 miljoen euro of 1 miljoen meer dan in 2006

Dat is dan in dezelfde bedrijven die, met de steun van onze regering, overgaan tot ontslagen, loonsverminderingen of het aanpakken van sociale verworvenheden. Het is in die context dat we de rellen in Anderlecht moeten plaatsen. Het gebrek aan een alternatief vanuit de arbeidersbeweging om de arbeiders te verenigen, los van hun afkomst, religie of sekse in een gezamenlijke strijd, zorgt ervoor dat er meer mogelijkheden zijn voor racistisch geweld en “oplossingen” gebaseerd op haat en geweld.

Welke strijdmethoden en welk alternatief?

Het is belangrijk om de discussie over strijdmethoden aan te gaan. We begrijpen dat de jongeren zich willen verzetten tegen de hooligans die hun straten komen onveilig maken. We begrijpen ook de voedingsbodem voor het gewelddadig uiten van frustraties door deze jongeren. We mogen niet toelaten dat het racistisch geweld de straten kan domineren, maar we moeten ook nadenken over welke actiemethoden we daartegenover plaatsen.

De arbeiders en inwoners van de wijken moeten niet het slachtoffer worden van het geweld. Zij zijn in de eerste plaats de slachtoffers van dit systeem en de politiek van de regering. We kunnen de strijd tegen het asociaal beleid en extreem-rechts niet aangaan door ons te richten tegen winkels of auto’s in onze wijken.

Een aantal jongeren uit Anderlecht beperken hun antwoord tot een communautaire visie van “migrantenjongeren” tegen “Belgen”. Wij gaan daar tegen in en komen op voor een collectief antwoord van de arbeiders en hun gezinnen in deze wijken, om ons samen te organiseren tegen het asociaal beleid en tegen racistisch geweld. De skinheads en hooligans die afgelopen weekend op straat kwamen, vertegenwoordigen zeker niet de meerderheid van de arbeiders en jongeren in Brussel. Integendeel.

Wij gebruiken regelmatig een slogan die we heel belangrijk vinden: “Alles wat ons verdeelt, verzwakt ons”. We denken dat deze slogan het gevaar uitdrukt van wat er vandaag ontwikkelt in Anderlecht en we willen bouwen aan een alternatief. We willen samenwerken met diegenen die willen vermijden dat zo’n racistisch geweld nog kan voorkomen en dat door een eenheid van arbeiders, wijkbewoners en jongeren. Samen kunnen we in verzet gaan tegen het kapitalisme en haar gevolgen, zoals racisme, miserie en oorlog.

We zijn reeds jarenlang actief op anti-fascistisch vlak, dit jaar onder meer met een betoging tegen het bezoek van Le Pen aan Brussel, de anti-NSV betoging in Gent of een betoging tegen een poging tot optocht van Nation in Charleroi op 1 mei waarbij zowat 300 tegenbetogers aanwezig waren.

Wie met ons de discussie wil aangaan, is steeds welkom. Neem contact op met LSP om te bouwen aan een alternatief!

”You can’t have capitalism, without racism” (Malcolm X)


Alles wat ons verdeelt, verzwakt ons

  • Stop het seksueel geweld tegenover vrouwen
  • Stop het racistisch geweld, voor eenheid van arbeiders en hun gezinnen in onze wijken om extreem-rechts te stoppen
  • Jobs, geen racisme
  • Pak de werkloosheid aan, niet de werklozen. Verdeel het werk, niet de werkloosheid: 32-urenweek zonder loonsverlies en met bijkomende aanwervingen
  • Voor een verhoging van onze lonen en uitkeringen: + 1 euro per uur!
  • Voor een eengemaakte strijd van de arbeiders en hun gezinnen tegen het asociaal beleid van de traditionele partijen, voor een socialistisch alternatief!
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie