Solidariteitsactie #JobstownNotGuilty

Protestactie: 23 maart, 13u Ierse ambassade in Brussel

Het recht op protest is bedreigd in Ierland. Een jongere van 17 jaar werd reeds schuldig bevonden voor “vrijheidsberoving” omdat hij deelnam aan een sit-in tegen Joan Burton (op dat ogenblik vice-premier), in het kader van het massaprotest tegen een gehate waterbelasting. Deze belasting werd ondertussen opgeschort, als gevolg van dit protest Het establishment poogt nu echter dit protest te criminaliseren als afschrikmiddel voor al wie in de komende jaren wil protesteren: syndicalisten, verdedigers van vrouwenrechten en anderen.

Op 24 april begint het eerste van drie processen tegen 18 meerderjarigen voor dezelfde redenen. Als ze schuldig bevonden worden, kan een maximale gevangenisstraf volgen. Dit zou niet alleen een vernietigend effect hebben op het leven van de beklaagden en hun gezinnen. Een gevangenisstraf van meer dan zes maanden zou voor één van de beklaagden, Paul Murphy, automatisch leiden tot het verlies van zijn zetel in het Ierse parlement. Dit zou de democratische beslissing van zijn kiezers teniet doen.

Protest is geen misdrijf! In verschillende landen waren er bewegingen tegen het besparingsbeleid en waren er aanvallen op democratische rechten. Het is belangrijk om samen te reageren, want een aanval op één van ons is een aanval op ons allemaal.

We zijn solidair met de beklaagden en met de campagne #JobstownNotGuilty. We eisen de intrekking van de beschuldigingen tegen de betogers en eisen de verdediging van het recht op protest.

Op 23 maart nemen we deel aan een internationale actiedag en komen we samen voor de Ierse ambassade in Brussel.

Jij ook?!

Facebook evenement

-> Volg de campagne ook via deze facebook pagina. Daar vind je na de eerdere solidariteitsberichten van Noam Chomsky en Jean-Luc Mélenchon nu ook een korte videoboodschap van Varoufakis en tal van andere berichten.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie