Home / Sociaal / Asiel / Dode in gesloten asielcentrum van Vottem

Dode in gesloten asielcentrum van Vottem

Persbericht van CRACPE (Collectif de Résistance Aux Centres Pour Etrangers)

Een man van Azerbeidjaanse afkomst die vastzat in het gesloten asielcentrum van Vottem is deze morgen overleden.

Volgens de informatie waarover wij beschikken, kwam hij drie dagen geleden aan in Vottem na overplaatsing vanuit een ander centrum. Twee dagen geleden probeerde hij zichzelf te verminken uit protest tegen zijn opsluiting. Het antwoord op deze gespannen situatie bestond erin dat de gewonde man in een isoleercel terechtkwam. In die cel werd hij deze morgen dood teruggevonden.

Wat is er in de isoleercel gebeurd? We weten het niet. Het parket is ter plaatse. Maar wat we wel weten is dat die isoleercel een gevangenis binnen de gevangenis is met een volledig isolement. Dit is een onmenselijke behandeling. We weten dat een roep om hulp, om welke reden dan ook, niet zomaar gehoord wordt vanuit zo’n isoleercel.

Gesloten centra voor asielzoekers zijn uitwijzingsmachines. Om die uitwijzingen voor te bereiden, wordt het verzet van de opgepakten gebroken. Dat gebeurt door opsluiting, psychologische marteling en, als dat allemaal niet werkt, door maatregelen zoals een opsluiting in volledig isolement. Dat isolement wordt soms wekenlang volgehouden en gebeurt in een ‘speciale’ vleugel van het gesloten asielcentrum van Vottem. We hebben een dergelijk isolement van ‘opstandige’ asielzoekers al meermaals aangeklaagd. Die ‘opstandigheid’ uit protest tegen een niet-legitieme opsluiting is immers onaanvaardbaar. Bovendien gebeurt het ook met mensen die medische of psychologische begeleiding nodig hebben.

We zien nu de concrete resultaten van het beleid van Theo Francken dat bestaat uit de sluiting van de grenzen en het opvoeren van het aantal uitwijzingen met 1.000 per jaar waarvoor ook het aantal mensen in gesloten centra wordt opgedreven. Binnenkort zullen er opnieuw kinderen in de gesloten centra terechtkomen en zullen zij het slachtoffer zijn van mishandelingen.

Het CRACPE zal zoals elke zaterdag aan het gesloten centrum van Vottem protesteren om 16u en het roept tegelijk op tot een grote bijeenkomst om het onaanvaardbare aan te klagen.

26 maart: betoging tegen het gesloten asielcentrum van Vottem. 14u Rue des Glacis, Parc de la Citadelle – Liège