Eigen criminaliteit eerst?

Na een Limburgs Vlaams Blok gemeenteraadslid dat opgepakt werd wegens drugshandel, is er nu een gemeenteraadslid van het Blok in Sint-Gillis-Waas dat opgepakt is wegens moord. De feiten gebeurden na een café-ruzie waarbij de Blokker schoot. Er vielen één dode en drie gewonden.

Vlaams Blok voorzitter Vanhecke haastte zich om te verklaren dat de betrokkene uit de partij zou gezet worden en dat er na de verkiezingen een grondige screening zal komen van de mandatarissen en kandidaten voor de partij.

Uiteraard komt het de partij niet goed uit dat enerzijds campagne gevoerd wordt met de slogan "minder criminaliteit" en dat anderzijds een aantal gemeenteraadsleden van de partij zelf betrokken blijken te zijn bij criminele activiteiten. Meer nog, drie VZW’s van de partij werden strafrechtelijk vervolgd wegens racisme en komen hierdoor ook de criminaliteitscijfers terecht.

Natuurlijk gebeurden de schietpartij in het Waasland en de drugshandel in Limburg door de Blokkers niet in hun hoedanigheid als gemeenteraadslid. De partij zal er alles aan doen om zich te distantiëren. Maar de Blok-leiding kan niet ontkennen dat het een probleem heeft op vlak van recrutering van politiek personeel in de gemeenteraden. De actieve basis van het Blok is relatief beperkt, zeker in vergelijking met andere partijen. Voor een partij die 700.000 stemmen haalt, is een actief lidmaatschap van maximum enkele duizenden erg beperkt. Dit leidt ertoe dat het Blok soms met de eerste de beste lokale figuren in zee gaat en soms ‘bedrogen’ uitkomt als blijkt dat haar gemeenteraadsleden drugdealers of moordenaars zijn.

Dit is een gevolg van de manier waarop het Vlaams Blok aan oppositie doet: veel grote woorden, veel propaganda, maar geen actief verzet tegen het asociaal regeringsbeleid. Een actief verzet zou ook niet evident zijn, want dan zou kleur moeten bekend worden: is het Blok nu voor het verdwijnen van Doel (standpunt tegenover de havenlobby) of tegen (standpunt in Doel)? Is het Blok voor de bescherming van het statuut van de dokwerkers (standpunt onder dokwerkers) of tegen (standpunt tegenover het havenpatronaat)? Meent het Blok dat alle werklozen profiteurs zijn (standpunt van Freddy Van Gaever) of niet (standpunt onder werklozen)? Bij een actief verzet vallen de dubbele standpunten door de mand, propaganda op zich volstaat dan immers niet meer.

Het Vlaams Blok kan groeien als schimmel op een rot systeem dat de sociale problemen enkel versterkt. Het groeit zonder er moeite voor te moeten doen en het kan enkel bestreden worden door het rot systeem zelf aan te pakken.

Delen: Printen: