Frankrijk: nationale mobilisatie tegen de “hervorming” van de pensioenen

Afgelopen donderdag waren er honderdduizenden betogers in Frankrijk. Deze protesteerden tegen de voorgestelde hervormingen van de pensioenen. De regering van premier Fillon wil de pensioenleeftijd optrekken. Een delegatie van LSP-leden trok naar Frankrijk om er deel te nemen aan de interventie van onze zusterorganisatie Gauche Révolutionnaire.

Stéphane Delcros

De regering en president Sarkozy willen de pensioenen aanpakken. In plaats van 40 jaar zou voortaan 41 jaar moeten worden gewerkt om een volledig pensioen te genieten. Voor 2003 was dat nog 37,5 jaar. Het patronaat heeft haar gebruikelijke arrogantie reeds getoond via uitspraken van Laurence Parisot, de voorzitster van Medef (de Franse tegenhanger van het VBO bij ons). Parisot verklaarde dat een verlenging tot 41 dienstjaren niet zal volstaan en dat er onmiddellijk een wet moet komen om het vervroegd pensioen slechts mogelijk te maken vanaf 63,5.

In de openbare diensten willen Sarkozy en Co een ware slachtpartij aanrichten: 23.000 jobs moeten er volgens hen verdwijnen, waarvan 11.000 in het onderwijs. Dat zal de kwaliteit van het onderwijs ongetwijfeld niet ten goede komen. Daarnaast is er ook een algemeen ongenoegen rond de ondermijning van de koopkracht, een thema dat niet enkel in ons land gevoelig ligt.

In Parijs was er de grootste mobilisatie met tienduizenden betogers. De CGT was het sterkst vertegenwoordigd met zowat de helft van de betogers. Er waren ook grote betogingen in andere grote steden: Marseille, Bordeaux, Lyon, toulouse, Nantes, Rouen, Grenoble,…

Gauche Révolutionnaire, onze Franse zusterorganisatie, kwam onder meer tussen in Rouen, Valencienne en Parijs. Wij trokken met een groepje LSP-leden naar Parijs. Daar werden onze ideeën goed ontvangen, we gingen met tientallen betogers in discussie en verkochten zo’n 40 exemplaren van het maandblad Egalité van GR. Onze tussenkomsten stelden het idee van een gezamenlijke strijd van scholiere, studenten en arbeiders uit private en openbare sector centraal. Daarnaast verdedigden we het idee van een nieuwe strijdbare partij van arbeiders en jongeren die een rol kan spelen in het eenmaken van de strijdbewegingen die plaatsvinden rond een programma dat ingaat tegen het huidige systeem.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie