Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Nazi Tom

Voormalig Vlaams Belanger Bart Debie werd in Humo nog eens bovengehaald voor een interview. Een opmerkelijke passage daarin: “Huidig voorzitter Tom Van Grieken is een beloftevolle politicus en een goede debater, maar dat hij nu witter dan wit wil wassen, vind ik een béétje merkwaardig. Ik herinner me hem nog als snotneus, toen hij in café De Leeuw van Vlaanderen ‘The Flying Fascist’ speelde, een drankspel. Maar ik herinner me vooral zijn vader, die ook een flik was – bij de federale politie. Hij kwam zich vaak bij mij beklagen over zijn zoon: wat moest hij toch met die tiener met in zijn kamer een vlag met daarop een hakenkruis? Wat als iemand dat ooit zou ontdekken?”



Belastingregering

De Tijd schreef woensdag over een nieuwe taks, de zoveelste die door de rechtse regering wordt ingevoerd. “De regering besliste eind vorig jaar al dat gemeenten een extra retributie of taks mogen heffen voor tijdelijke verblijfskaarten van vreemdelingen. Buitenlanders die van buiten de Europese Unie komen, moeten een vergoeding betalen voor het vernieuwen, verlengen of vervangen van hun verblijfskaart. Het gaat om mensen met een zogenaamde elektronische A-kaart voor lang verblijf. In die groep zitten onder meer arbeids- en studiemigranten, vluchtelingen, niet-begeleide minderjarigen, slachtoffers van mensenhandel, gezinsherenigers en mensen die door buitengewone omstandigheden hier mogen verblijven. Volgens de recentste cijfers ging het in 2015 om ongeveer 40.000 mensen. De gemeenten mogen maximaal 50 euro vragen voor de administratieve afwikkeling, boven op een vaste kostprijs van 17,5 euro.” Het enige waar ze tegenwoordig geen extra taks op heffen, is op de eigen bonussen en zitpenningen…


Griekse schulden

Maandag verscheen in De Morgen een column door Paul De Grauwe over de Griekse schuldencrisis. De nieuwe crisis is volgens De Grauwe te wijten aan de vorige ‘oplossingen’ van de schuldencrisis waarbij zware voorwaarden aan Griekenland werden opgelegd. “Het belangrijkste probleem van de voorwaarden die werden opgelegd aan Griekenland is dat ze gedoemd waren om te mislukken. De schuldeisers dwongen de Griekse overheid tot nog meer budgettaire bezuinigingen. Griekenland moest een overschot van 3,5 procent op de primaire overheidsbegroting realiseren, en dat voor tientallen jaren. De Griekse economie werd in een wurggreep gehouden die het onmogelijk maakt om op een duurzame wijze uit het economische dal te geraken. En die het dus ook onmogelijk maakt om de uitstaande schuld terug te betalen. Een helse cirkel, omdat na elk nieuw akkoord een crisis volgt en opnieuw een akkoord. Om dit beleid in de noordelijke landen van de eurozone te rechtvaardigen werd een Trumpiaanse ‘fake news’-show bedacht. De noordelijke landen “steunden” de Griekse economie met een bedrag van 86 miljard euro. Tegenover dit altruïsme van het noorden moest er dankbaarheid komen van de Grieken, die hun leven moesten verbeteren en die dus de voorwaarden die hen werden opgelegd moesten aanvaarden als boetedoening. (…) Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) doet nu afstand van deze fictie. Terecht stelt het dat de budgettaire bezuinigingen te ver gaan en de Griekse economie niet op een hoger groeipad zullen tillen, met als gevolg dat de uitstaande overheidsschuld op termijn onhoudbaar zal blijken te zijn. Het IMF dreigt zich terug te trekken uit het akkoord.” De Grauwe concludeert: ”Om dit schuld-en-boeteverhaal in stand te houden zal waarschijnlijk een nieuw “akkoord” tot stand komen totdat het opnieuw zal blijken dat dit akkoord niet werkt. Dan ziet er niet goed uit voor de Europese eenmaking.”



Werd Siegfried betaald door Telenet of niet?

Voor de fans van Little Britain…



Betaalde Telenet belastingen of niet?

Siegfried Bracke was niet de enige die niet betaald werd door Telenet. Ook Antwerps schepen Koen Kennis werd niet betaald – naar verluidt een probleem met facturen. Zo kennen we Telenet. Meer algemeen heeft Telenet overigens een reputatie van niet te betalen. In 2013 betaalde het bedrijf op een winst van 4,3 miljard euro amper 18 miljoen euro belasting of 0,4%. Er is een gat in de begroting, politici moeten nagaan hoe ze dat kunnen dichten en ze weigeren om het in de kringen te zoeken waar ze zelf thuis zijn. Kunnen we de riante premies van Telenet aan politici op die manier interpreteren?



Marktconform

Als briljant communicator kon Siegfried Bracke blijkbaar zijn marktwaarde wel heel correct inschatten. Hij kreeg niets voor zijn advies en benadrukte vooraf dat dit een marktconforme vergoeding was.



Niet elke dag meer post?

We werden de voorbije maanden om de oren geslagen met argumenten om onze arbeidswetgeving verder te verslechteren om bedrijven als DHL, Deliveroo, Bol.com, Amazon toe te staan ook hier hun klauwen in de meest kwetsbare werknemers te slaan. Het argument was dan telkens: “de mensen willen snel hun spullen thuis krijgen”.

Vroeger kwam de postbode meermaals per dag aan huis, vandaag is dat slechts éénmaal. Het voorstel is nu om dit verder af te bouwen. Vaste, degelijke jobs worden door de BIPT, de toezichthouder op de postdiensten in ons land, doelbewust vernietigd om deze sector over te laten aan de grofste aasgieren van de privé. Misschien is het tijd om niet minder, maar juist meer post -en pakjesbedeling door de post te laten doen, maar dan door werknemers met een vaste aanstelling, degelijke lonen en goede werkomstandigheden?



Dictator niet zo stevig in het zadel…

De Turkse president Erdogan doet zich graag voor als een sterke leider. Alleen lijkt hij daarvoor de steun van de bevolking te verliezen… De Morgen schreef woensdag: “Binnen twee maanden zal blijken of de Turken instemmen met de invoering van een presidentieel systeem. Indien een eenvoudige meerderheid voor de grondwetswijziging stemt, krijgt Erdogan beduidend meer macht en wordt het parlement verzwakt. Maar recente peilingen vallen tegen en dat maakt de Turkse president heel zenuwachtig. Het presidentieel systeem zou Erdogan toelaten om tegelijkertijd als staats- en regeringsleider te fungeren en in ruime mate per decreet te regeren. Zijn invloed op Justitie zou nog groter worden. (…) Critici vrezen het einde van de democratie in Turkije en ook de bevolking blijkt sceptisch. Volgens een peiling van onderzoeksinstituut Gezici wijst 58 procent van de Turken de invoering van het presidentieel systeem af.”



Bevriezing toetreding Turkije tot EU

Deze week werd in het Belgische parlement een motie voorgelegd om de discussie over toetreding van Turkije tot de EU te bevriezen omwille van de dictatoriale ontwikkelingen in dat land. Die ontwikkelingen werden deze week overigens bevestigd met een nieuw offensief in Koerdisch gebied. Deze terechtwijzing van Turkije is positief, ook al is het natuurlijk hypocriet vanwege partijen die tegelijk het Europese vluchtelingenakkoord met Turkije ondersteunen. Vreemd genoeg heeft PVDA zich rond deze resolutie onthouden met het argument van de hypocrisie van de anderen en nadat op de opmars van repressie tegen de linkerzijde in Turkije werd gewezen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig