200 arbeiders Total en G4S in Jemen jarenlang niet uitbetaald en afgedankt. Solidariteit nodig!

200 personeelsleden van oliemultinational TOTAL in Jemen werden door dit bedrijf overgeheveld naar de bewakingsgroep G4S. Deze werkenden kregen een heel jaar geen loon en gingen over tot protest. De directie reageerde op dit protest met repressie. In december vielen er daarbij drie doden. Het personeel van TOTAL en G4S voert een internationale solidariteitscampagne die ondersteund wordt door het CWI, de internationale organisatie wij behoren.

Op 6 februari trokken een honderdtal werkenden naar de parlementsgebouwen in Sana’a, de hoofdstad van Jemen. Ze eisten de betaling van de achterstallige lonen en gerechtigheid voor de vermoorde collega’s. De oorspronkelijke werkgever, TOTAL, en de onderaannemer, G4S, betaalden het personeel niet gedurende meer dan een jaar. Dit gebeurde nadat de meeste economische activiteiten in het land stilvielen in 2015.

Beide bedrijven beëindigden hun contracten op eenzijdige wijze eind 2015. Ze trokken zich terug uit het land zonder het loon en de ontslagpremies van het personeel te betalen. Hierop trokken de arbeiders eerst naar de arbeidsrechtbank in Sana’a die hen in het gelijk stelde. De rechtbank besliste dat beslag gelegd werd op alle middelen van G4S en Total, waaronder de gebouwen van Total in Sana’a. De bedrijven werden opgelegd om de achterstallige lonen te betalen. In beroep werd zelfs beslist dat G4S ook de lonen van januari tot en met juni 2016 moest betalen.

TOTAL schoof de verantwoordelijkheid door naar G4S dat als onderaannemer werkte. G4S stelde de activiteiten van “G4S Jemen” ten onrechte met de naam en het logo van G4S gebeurden en dat het niet om een bedrijf van G4S gaat. Beide bedrijven weigeren dus verantwoordelijkheid op te nemen in deze kwestie. Maar daar kunnen de werkenden en hun gezinnen niet van leven. Sommigen verloren kinderen aan ondervoeding, verloren hun huis en werden dakloos, …

De oorlog en de vreselijke veiligheidssituatie in Jemen maken dat TOTAL en G4S de gerechtelijke beslissingen zomaar naast zich neer leggen. Om het personeel te intimideren, wordt tot geweld overgegaan met ingehuurde bendes. Daarbij kwamen in december drie mensen om het leven.

Het protest is hierdoor niet alleen gericht op het uitbetalen van de lonen maar ook voor gerechtigheid voor de vermoorde collega’s. Hun acties krijgen heel wat steun van mensen in Jemen, wat het zelfvertrouwen sterkt. Ook de internationale solidariteit speelt een belangrijke rol. Afgelopen vrijdag werd onder meer in Londen geprotesteerd aan de kantoren van TOTAL. Hieronder enkele foto’s en video’s van protestacties in Jemen en op internationaal vlak. Ook een video van 11 minuten in het Arabisch en het Engels gemaakt door de arbeiders uit Jemen. Betuig ook je solidariteit door dit nieuws bekend te maken op sociale media (met de hashtag #JusticeforTOTALG4SWorkers), door solidariteitsfoto’s te nemen, protestmails te sturen, …

Stuur protestmails in het Engels naar:

-caroline.skinner@uae.g4s.com (Caroline Skinner, Regional General Counsel Middle-East of G4S )

-philip.jordan@total.com (Philip Jordan, Chairman of the Ethics Committee of Total SA )

-courts@moj.gov.ye (Yemen’s Ministry of Justice)

Met kopie aan:

-cwi@socialistworld.net

-abdulalimsaeed@gmail.com

Video gemaakt door de arbeiders van TOTAL en G4S in Jemen

Video vanop het protest in Londen:

Iers parlementslid Mick Barry:

Jemen Jemen Duitsland Tunis Parijs Londen Londen
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie