Hieronder een solidariteitsbericht van Jean-Luc Mélenchon met de campagne #JobstownNotGuilty. Mélenchon is Europees Parlementslid en kandidaat van ‘France Insoumise’ in de Franse parlementsverkiezingen. Eerder werd de campagne #JobstownNotGuilty ook reeds ondersteund door Noam Chomsky.

Je hoeft niet zo bekend te zijn als Mélenchon en Chomsky om de campagne te ondersteunen. Stuur zelf ook protestmails. Een voorbeeldmail vind je onderaan dit artikel over het proces tegen de activisten van Jobstown: Naar het grootste politieke proces in Ierland sinds decennia. Verdedig de activisten van Jobstown!

[divider]

Het recht op protest is bedreigd in Ierland. Het is sterk verontrustend dat een jongere van 17 jaar schuldig werd bevonden wegens vrijheidsberoving omdat hij deelnam aan een betoging tegen Joan Burton, op dat ogenblik vice-premier. Op 24 april begint het eerste van drie processen tegen 18 meerderjarigen die ook van ‘vrijheidsberoving’ worden beschuldigd. Als ze schuldig bevonden worden, kan een maximale gevangenisstraf volgen. Dit zou niet alleen een vernietigend effect hebben op het leven van de beklaagden en hun gezinnen, een gevangenisstraf van meer dan zes maanden zou voor één van de beklaagden, Paul Murphy, automatisch leiden tot het verlies van zijn zetel in het Ierse parlement. Dit zou de democratische beslissing van zijn kiezers teniet doen.

Veroordelingen zouden betekenen dat protest gecriminaliseerd wordt en zouden een afschrikkende boodschap zijn voor al wie in de komende jaren wil protesteren: syndicalisten, verdedigers van vrouwenrechten en anderen. Als vertegenwoordigers van de linkerzijde in Europa, denken we dat protest geen misdrijf is. In verschillende landen waren er bewegingen tegen het besparingsbeleid en waren er aanvallen op democratische rechten. We denken dat het belangrijk is om samen te reageren omdat een aanval op één van ons een aanval op ons allemaal is.

We zijn solidair met de beklaagden en met de campagne #JobstownNotGuilty. We eisen de intrekking van de beschuldigingen tegen de betogers en eisen de verdediging van het recht op protest.