LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.


Vierde editie van de grote besparingsquiz in Gent

De vierde editie van deze quiz wordt Better! Faster! Harder! Stronger! Met een grotere zaal hebben we dit jaar ruimte voor 30 ploegen. Schrijf jullie dus alvast in voor deze spannende avond via liesjeu@hotmail.com (met vermelding van ploegleden en ploegnaam).

*** Opening deuren om 19u, eerste vraag stipt om 19u30 ***
*** 16€ per ploeg ***
*** maximum 4 personen per ploeg ***
*** Parkeergelegenheid op Ledebergplein ***

Make This Quiz Great Again!

-> Facebook evenement


Eerbetoon aan Léon Lesoil

Afgelopen zondag vervoegden enkele leden van LSP Gustave Dache, veteraan van de arbeidersstrijd in Charleroi en oudgediende binnen het Belgische trotskisme, om een eerbetoon te brengen aan Léon Lesoil, een van de pioniers van het trotskisme in ons land.

We konden geen beter moment uitkiezen: dit jaar vieren we niet alleen de 100ste verjaardag van de Russische Revolutie maar is het ook exact 100 jaar geleden dat Léon Lesoil actief werd als marxist. Hij deed dit toen hij als Belgische soldaat in Rusland gelegerd was. Vanaf dit ogenblik zou Lesoil de rest van zijn leven het revolutionaire marxisme verdedigen, tot aan zijn dood in een concentratiekamp in 1942.

Hij was een van de mede-oprichters van de Communistische Partij van België en nam onder meer deel aan het 3de congres van de Comintern (de Communistische Internationale). De bureaucratische degeneratie van de Sovjet-Unie en de Comintern bracht Lesoil bij de standpunten van Leon Trotski. Hij werd in 1928 uit de partij gezet. Hij zette de strijd verder en was een van de oprichters van de trotskistische beweging in België. Hij was een van de leiders van de mijnwerkersstaking in Charleroi in 1932.

Met dit eerbetoon aan het graf van Léon Lesoil willen we onze geschiedenis terug eigen maken. Vandaag gaan de meeste herdenkingen over de geschiedenis van de heersende klasse of over de manier waarop deze klasse wil dat we historische gebeurtenissen begrijpen. De zwakte van de arbeidersorganisaties maakt dat er minder herdenkingen zijn die ingaan op de geschiedenis van de arbeidersbeweging, de strijd en de helden die hierin betrokken waren. Er is natuurlijk wel nog altijd 1 mei, maar dit blijft een uitzondering.

In het verleden waren er meer herdenkingen en genoten deze een brede steun. In Luik begon de golf van arbeidersopstanden in 1886 naar aanleiding van een betoging met enkele duizenden werkenden die de 15de verjaardag van de Commune van Parijs herdachten.

De partij die LSP wil opbouwen, wil niet alleen een instrument zijn gericht op de machtsovername door de arbeidersklasse. We willen ook de geschiedenis van de arbeidersbeweging en van strijd die vergeten wordt in de officiële geschiedschrijving bekender maken.



Verkrijgbaar via onze webshop: “A Paradise for Capitalism? Class and Leadership in Twentieth Century Belgium.”

In 1997 publiceerde het Britse ‘Revolutionary History’ een boek over de geschiedenis van het Belgische trotskisme met ook enkele brieven van Trotski. Dit boek biedt een beperkte blik op het Belgisch trotskisme. Eigenlijk is er nog heel wat werk om een vollediger zicht op deze interessante geschiedenis te krijgen. Maar gelukkig kunnen we daarbij beginnen met bestaand materiaal zoals dit boek van ‘Revolutionary History’. De inhoudstafel van het boek vind je hier. We hebben een pakket van deze boeken en bieden het in onze webshop aan voor 10 euro (verzending binnen België inbegrepen).

-> Bestel het boek vandaag nog! 


Campagne ‘Mars tegen racisme’ in Antwerpen gestart

Deze week ging de campagne voor de ‘Mars tegen racisme’ van 16 maart in Antwerpen van start. Er werd al campagne gevoerd aan de universiteit en enkele scholen. Zaterdag werd ook een stand op de Groenplaats gezet.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie