Home / Kort / Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.

Socialisten in Seattle (VS) zorgen terug voor een stunt…

“Onze beweging heeft een grote overwinning geboekt tegen de Dakota Access Pipeline (DAPL) door het stadsbestuur van Seattle te dwingen om 3 miljard dollar te desinvesteren van Wells Fargo! Wells Fargo is een belangrijke financier van DAPL en heeft grote winsten geboekt door onethische en racistische bankierspraktijken. Deze overwinning door de inheemse volkeren en milieu-activisten, zal een grote boost geven aan de DeFundDAPL-campagne in het ganse land. Vooruit!”

Repressie in Trumpland

In de buurt van Standing Rock, het kamp dat protesteert tegen de aanleg van de Dakota Access Pipeline (DAPL) werd deze week bijzonder hardhandig opgetreden tegen willekeurige voorbijgangers. Eerder werden mensen willekeurig opgepakt. Het leidde tot beelden die de wereld rond gingen. Hieronder eerst een foto van voor de arrestaties en daarna een video gepubliceerd op denaisgazet.be van geweld tegen voorbijgangers. De repressiediensten voelen zich gesterkt door Trump, het verzet hiertegen moet zich ook versterken!

Repressie in Hollande-land

Je moet niet tot in de VS gaan om schandalige repressie te zien. De Morgen schreef vrijdag: “De agenten die in de Parijse banlieue Aulnay-sous-Bois een jonge zwarte man sodomiseerden met een wapenstok, deden dat per ongeluk. Dat stellen de onderzoekers, die de zaak dus niet als een verkrachting behandelen. Sinds het incident vorige week plaatsgreep, laait het protest tegen politiegeweld en racisme op. De 22-jarige jeugdwerker, van wie slechts de voornaam Théo werd bekendgemaakt, verklaarde dat vier agenten hem op donderdag 2 februari fysiek en seksueel mishandelden. Hij zegt dat hij de agenten aansprak toen hij zag hoe één van hen een jongere in het gezicht sloeg tijdens een identiteitscontrole. Daarop, zo verklaart Théo, namen de agenten hem mee om de hoek en verkrachtten ze hem anaal met een telescopische gummiknuppel. Ze zouden ook op hem hebben gespuwd, hem in de geslachtsdelen hebben geslagen en hem “neger” en “hoer” hebben genoemd. (…) De agenten beweerden dat de broek van Théo “vanzelf afzakte” en dat hij per ongeluk gewond raakte. Een onderzoek door de nationale politie besloot dat het incident weliswaar “zeer ernstig” was, maar “geen verkrachting” wegens het “niet opzettelijke” karakter van wat de agenten deden. De onderzoekers erkennen dat de man anaal gepenetreerd werd, maar zeggen dat dit niet de bedoeling was.” Dit is allemaal wel heel toevallig en vanzelf gegaan…

Alternatieve feiten

Maandag titelde De Standaard: “Minister Homans ziet armoede sterk dalen… ze is de enige.” De krant merkte op dat experts vaststellen dat er geen significante daling van de kinderarmoede is en al helemaal niet onder het beleid van Homans. Voor ze minister werd, kondigde Homans aan dat ze mag afgerekend worden op haar belofte om de kinderarmoede te halveren. Het ziet ernaar uit dat N-VA een nieuw kopstuk kan zoeken om Homans op te volgen indien ze zich aan deze belofte houdt. Als de feiten niet mee willen, dan maar alternatieve cijfers en berekeningen moet Homans gedacht hebben. Of ze daarvoor te rade ging bij haar collega’s Muyters en Van Overtveldt is niet bekend. Alleszins stelde Homans dat de kinderarmoede onder deze regering zou gedaald zijn van 14 naar 12%. De Standaard: “Armoede-experts fronsen de wenkbrauwen. Wim Van Lancker, onderzoeker aan het Centrum voor sociaal beleid Herman Deleeck (UAntwerpen), noemt de uitlatingen ‘baarlijke nonsens’. ‘Elke wetenschapper weet dat je een verschuiving in één jaar tijd nooit als een trend mag beschouwen. Er is geen enkele garantie dat het armoederisico volgend jaar niet weer zal stijgen. Bovendien schommelen de cijfers van de armoedemonitor al jaren tussen 9,8 en 11,4 procent. Dalingen of stijgingen rond de 0,8 procentpunt, zoals nu, zijn er altijd geweest.’ Van Lancker benadrukt ook dat het een vuistregel is om bij dit soort studies – gebaseerd op een steekproef bij 6.000 gezinnen – pas van een significant resultaat te spreken als er een verschil is van minstens 2 procentpunten met het voorgaande jaar.” En nog: “De studie waaraan minister Homans refereert, is gebaseerd op enquêtes over het inkomen van 2014. De huidige Vlaamse regering ging pas medio 2014 van start, dus het beleid van Homans en co. heeft geen invloed gehad op de armoededaling waarmee ze nu triomfeert. Dat geeft ook haar eigen studiedienst (die van de Vlaamse regering) toe, die nog volop werkt aan de nieuwe Armoedemonitor en verbaasd is dat de minister hier nu al over communiceerde. Daar klinkt het dat de cijfers van Homans wel correct zijn, maar dat er geen sprake is van een statistisch significante daling.”

Wie wil voor 4800 euro werken?

Louis Michel stelde in Le Vif: “Een parlementslid beperken tot een betaalde functie van 4800 euro per maand? Dan zal je een wereldvreemd parlement krijgen, bevolkt door ambtenaren en leerkrachten, maar in de steek gelaten door ondernemers en advocaten. Dat soort maatregelen zal heel veel mensen die de motivatie, het talent, de intelligentie en de opleiding hebben van de politiek afwenden om een job te doen waar ze gewoonweg meer zullen kunnen verdienen. Welke ondernemer zal zijn weekends, zijn avonden en zijn vakantie willen opofferen voor 4800 euro netto per maand?” Een lerares reageerde op de site van Le Vif en Knack: “Wie betaalt u, mijnheer Michel? Voor een deel zijn dat al die mensen die geen 4800 euro netto per maand verdienen, zelfs niet bruto, en die zich waarschijnlijk net als mij beledigd voelen. Moet je ondernemer of advocaat zijn om in de werkelijkheid te staan?”

Voorstel: laten we alle truckers in Europa aan 4.800 euro per maand werken

Wie wil zijn weekends, zijn avonden en zijn vakantie opofferen voor 4800 euro netto per maand? Dat vroeg Louis Michel zich af. Moesten we nu eens de truckers nemen. Zij offeren heel wat weekends en avonden op en zijn vaak dagen van huis. Laat ons alle truckers in heel Europa 4.800 euro netto per maand verdienen zodat chauffeurs uit het ene land niet meer ‘goedkoper’ zijn dan die uit een ander land. Dinsdag schreef De Tijd dat een Belgische trucker voor internationaal vervoer een transportbedrijf 56.000 euro per jaar ‘kost’. Hoeveel die trucker opbrengt, werd niet vermeld. Maar met die kost zouden Belgische truckers het ‘duurste’ van heel Europa zijn, een Bulgaarse chauffeur doet het voor 16.000 euro per jaar. Staatssecretaris De Backer, net als Louis Michel een liberaal, stelt voor om de lonen naar beneden te trekken met onder meer loonlastenverlagingen. Maar dat klinkt zo negatief en waar eindigt die neerwaartse spiraal dan? Na de Bulgaarse lage lonen zullen er ongetwijfeld nog lagere lonen opduiken. Laat het ons eens positief bekijken en het voorstel van Louis Michel opnemen: welke trucker in Europa wil niet werken voor 4.800 euro netto per maand?

Loonmatiging

Neen, wij zijn niet de enigen die steeds weer de broekriem moeten aanhalen. Dinsdag wist De Tijd te melden dat er ook bij toplui van Volkswagen bespaard wordt. “De autobouwer Volkswagen gaat de lonen van zijn managers plafonneren. De CEO zou nog maximaal 10 miljoen euro krijgen, meldt de Duitse krant Handelsblatt. Het vaste loon zou stijgen, het variabele deel dalen. En de bonussen worden gelinkt aan het dividend en de aandelenkoers. Vorige week nog slikte de autogroep bakken kritiek nadat was gebleken dat de directeur integriteit na amper een jaar al opstapte met een afscheidspremie van 12 miljoen euro.” Of deze loonnorm voor toplui even correct zal toegepast worden als de uitstootnorm bij nieuwe voertuigen is niet bekend. Louis Michel vraagt zich ondertussen ongetwijfeld af of er wel iemand is die zal willen werken voor een aalmoes van 10 miljoen euro. Misschien kunnen enkele truckers overtuigd worden?

Europese hypocrisie over Trump

De Europese politici die scherp reageren op de plannen van Trump om een muur op de grens met Mexico te bouwen, hoeven heus niet tot in de VS te gaan om schandalige praktijken aan te klagen. Ze kunnen gerust dichter bij huis terecht, denk maar aan Hongarije. Woensdag schreef De Standaard: “De Hongaarse premier, Viktor Orban, loopt in de Europese Unie voorop in de strenge aanpak van vluchtelingen en immigranten. En hij wil nog een stap verdergaan. Zoltan Kovacs, de woordvoerder van de regering, kondigde maandag aan dat de bewegingsvrijheid van al wie het land illegaal binnenkomt strikt beperkt zal worden. En, voegde hij eraan toe: bijna elke migrant die naar Europa komt, doet dat eigenlijk illegaal. Wie in een opvangcentrum verblijft, zal daar niet meer vrij in en uit kunnen lopen, tot hij definitief asiel heeft gekregen, of als vluchteling erkend is. Al die tijd wordt het opvangcentrum dus een soort van gevangenis.” Een gevangenis waarin vluchtelingen worden vastgezet omdat ze een betere toekomst zoeken, dat doet ons aan Trump en andere onaangename historische voorbeelden denken.

Jobs, jobs, jobs

Woensdag schreef De Tijd: “De 190 Belgische winkels van de Nederlandse keten Blokker lijden verlies en daarom grijpt de directie in. Blokker wil 69 winkels sluiten, waardoor 302 jobs in gevaar zijn. Dat is een derde van de 900 medewerkers die Blokker in ons land tewerkstelt. In Vlaanderen sluiten 37 winkels de deuren. In en rond Brussel 7. (…) In de afgelopen vijf jaar daalde de verkoop met zo’n 20 procent, waardoor de omzet iets minder dan 130 miljoen euro bedraagt. Het operationele verlies liep vorig jaar op tot 18 miljoen euro. (…) ‘De aankondiging is een grote klap’, zegt vakbondsvertegenwoordiger Marc Jacobs (LBC). ‘Met 302 jobs op de tocht is de balans onverwacht zwaar. Maar we wisten dat het slecht ging. Bijvoorbeeld doordat de winkels de jongste jaren met een minimum aan personeel werken, terwijl er vroeger net heel veel personeel was in een Blokker-winkel.’ (…) Om het tij te keren gaat Blokker niet alleen winkels sluiten, maar ook de 121 overblijvende Blokker-winkels renoveren. Zo’n 41 ondergingen al een facelift en 50 zullen die ondergaan voor de zomerkoopjes. De rest is tegen het einde van het jaar aan de beurt.”