Samen tegen onderdrukking, seksisme en het asociale beleid!

De strijd voor vrouwenrechten blijft actueel. De ‘Million Women’s March’ tegen het seksisme van Trump bevestigde dit eind januari nogmaals. Er waren eerder ook massale acties tegen geweld op vrouwen in India, Turkije en Argentinië. In IJsland was er een vrouwenstaking tegen de loonongelijkheid. In Spanje, Ierland en Polen werd geprotesteerd voor het recht op abortus. Ook in ons land neemt het verzet tegen dagelijks seksisme toe.

Er is nood aan een sterke beweging die ingaat tegen seksisme en tegen het systeem dat er aanleiding toe geeft: het kapitalisme. De besparingsmaatregelen van de verschillende regeringen bedreigen al onze sociale verworvenheden. Openbare diensten die belangrijk zijn om de huishoudelijke taken te verlichten, worden afgebouwd. Werkenden moeten steeds flexibeler werken. Telkens worden vrouwen daarbij het hardst geraakt. Gelijkheid en emancipatie zijn niet mogelijk in een sociale woestijn. Het verzet tegen seksisme en de strijd tegen besparingen gaan hand in hand.

Wie zijn onze bondgenoten en tegen wie of wat strijden we? Welke eisen brengen we naar voor? Om aan dat debat deel te nemen en een actieve rol te blijven spelen in verschillende mobilisaties en acties lanceert de Linkse Socialistische Partij de campagne ROSA (Reageer tegen Onderdrukking, Seksisme en het Asociaal beleid). Er is nood aan een instrument voor vrouwen en mannen, jongeren en werkenden, … om in onze wijken, op de campussen en scholen in discussie te gaan en acties te voeren tegen het dagelijkse seksisme, de verkrachtingscultuur en alle andere vormen van discriminatie en onderdrukking. We willen tussenkomen in feministische bewegingen om daar te pleiten voor een koppeling van de vrouwenstrijd aan het verzet tegen het besparingsbeleid. We willen in de vakbonden tussenkomen om er te wijzen op de noodzaak om tegen seksisme in te gaan. We hebben immers eenheid van de werkenden en hun gezinnen nodig om overwinningen af te dwingen. Doorheen onze activiteiten verdedigen we de nood aan een strijd tegen het kapitalisme en de opbouw van een socialistische samenleving die de materiële basis biedt om tot volledige emancipatie te komen en een einde te stellen aan discriminatie en onderdrukking.


woensdag 8 maart: internationale dag van strijd voor vrouwenrechten

We organiseren acties tegen seksisme en besparingen in verschillende steden. We doen dit op 8 maart naar aanleiding van de internationale vrouwendag. Die internationale vrouwendag ontstond met vrouwenstakingen begin 20e eeuw. Opkomen voor betere arbeidsvoorwaarden blijft actueel.

Contacteer ons om deel te nemen aan de mobilisatie naar deze acties, om materiaal te verspreiden en om jouw ideeën te delen.

Bestel onze brochure over de oorsprong van de Internationale Vrouwendag.

info@socialisme.be

zondag 12 maart: dag van discussie en debat naar aanleiding van de lancering van de campagne ROSA

Workshops en meetings van 10u00 tot 17u30 in zaal Randstad, Hovenierstraat 45, Sint-Jans-Molenbeek, Brussel (Metro: halte Graaf van Vlaanderen of Ribeaucourt)

Hoe bouwen aan eengemaakte strijd van werkenden en jongeren, mannen en vrouwen, mensen met en zonder papieren, … tegen seksisme en onderdrukking? Welke lessen kunnen we trekken uit overwinningen en strijd uit het verleden? Waarom is strijd tegen het kapitalisme noodzakelijk? Dat zijn enkele kwesties die we samen willen bespreken op 12 maart.

De dag wordt ingedeeld in drie onderdelen: na een welkomstwoord om 10u30 volgen er vier werkgroepen in de voormiddag (11-12u45) en vier andere in de namiddag (14-15u45) rond thema’s als: herovering van de publieke ruimte door vrouwen, de impact van de besparingen, het basisinkomen, 45- versus 30-urenweek, wereldwijde vrouwenstrijd (Argentinië, VS, Polen, …), LGBTQI strijd, waar staan de verworvenheden van vrouwen 100 jaar na de Russische Revolutie?

De dag wordt afgesloten met een meeting (16u30-17u30) met als titel: “De plaats van vrouwen is in de strijd.”

Schrijf je al in en help ons van de dag een succes te maken! Inkom: vrije bijdrage. Er zal een maaltijd aan lage prijs voorzien worden. Baby-sitting is mogelijk, maar moet op voorhand gemeld worden.

Bestel ook de voorstellingsbrochure van de campagne ROSA.

info@socialisme.be

Enkele van de sprekers op 12 maart:

  • ANJA DESCHOEMACKER
    Oprichtster van de vrouwencommissie van LSP
    Woordvoerster van Gauches Communes in Brussel
  • TIPHAINE SOYEZ
    Socialistische en feministische militante in Polen
    Actief in de organisatie van de pro-keuzestrijd
  • JESS SPEAR :
    Woordvoerster van de “Million Women’s March” in Seattle
    Coördinatrice van de succesvolle campagne voor de verhoging van het minimumloon in Seattle: 15 Now
    Klimatologe die aan de basis lag van de “People’s Climate March” in Seattle
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie