Doe zoals Noam Chomsky: steun het protest tegen criminalisering van sociaal verzet in Ierland

Tientallen activisten, waaronder een parlementslid en twee gemeenteraadsleden, worden met een gevangenisstraf bedreigd in Ierland. Aanleiding was hun deelname aan een vreedzame protestactie tegen de watertaks die de regering wilde invoeren. Die taks is ondertussen opgeschort, tot groot ongenoegen van de EU. Een massale beweging van onderuit die bovendien overging tot een breed gedragen niet-betalingscampagne maakte het na parlementsverkiezingen onmogelijk voor de nieuwe regering om met deze watertaks door te gaan.

Maar de vervolging van de activisten van Jobstown, een wijk in het zuiden van Dublin, gaat wel verder. Zij worden als criminelen behandeld omdat ze deelnamen aan een protestactie waarbij de vicepremier een tijdje in haar auto geblokkeerd zat bij een bezoek aan een lokaal evenement. Het spontane protest dat ontstond toen bekend werd dat vicepremier Joan Burton in de wijk was, groeide erg snel aan en blokkeerde alles. Volgens Burton ging het om gijzeling, volgens de activisten is op straat komen een democratisch recht.

Eén van de vervolgden is parlementslid Paul Murphy. Als hij langer dan zes maanden in de cel moet, wat niet onwaarschijnlijk is, dan verliest hij zijn zetel. Het proces zal de komende maanden starten. Er wordt een solidariteitscampagne opgezet die nu al door Noam Chomsky wordt ondersteund. Doe jij ook mee? Laat het ons weten via info@socialisme.be met als subject: ‘Jobstown’ en in de mail je naam + functie.

Je kan ook rechtstreeks protestmails sturen, een voorbeeld + het emailadres vind je onderaan dit achtergrondartikel over het proces van Jobstown: Naar het grootste politieke proces in Ierland sinds decennia. Verdedig de activisten van Jobstown!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie