Chinese socialist Hu Xufang moet het land ontvluchten

Hu Xufang (links) in de VS

Hu Xufang is een 45-jarige voormalige consultant uit de provincie Liaoning. Hij is lid van het Committee for a Workers’ International (CWI), de internationale organisatie waartoe ook LSP behoort. Onze organisatie is verboden in China. In april 2016 is Xufang samen met zijn vrouw en zesjarig dochtertje naar de VS gevlucht. Onder Xi Jingping worden steeds meer Chinezen het slachtoffer van politierepressie.

“Ik werd in januari 2015 opgepakt en vastgehouden door de politie,” vertelde Hu aan chinaworker.info. “Ze beschuldigden me van het maken van anticommunistische verklaringen. Ik werd met handboeien aan een radiator gehangen en meermaals geslagen gedurende twee dagen.”

De vrouw van Hu Xufang kreeg hem vrij door een borg te betalen aan een politiecommissaris. Hierna verloor Hu zijn werk en de politie-intimidatie tegen hem en zijn familie bleef duren. Zijn vader overleed in maart vorig jaar, volgens Hu speelde de intimidatie door de veiligheidsdiensten daar een grote rol in.

Socialistisch magazine

Xufang is al lang een criticus van de dictatuur van de zogenaamde ‘Communistische Partij’ (CCP). Als scholier nam hij deel aan de protestbeweging van 1989 die opkwam voor het einde van de éénpartijheerschappij. Recenter sloot Xufang aan bij het CWI in China. We zijn daar georganiseerd rond het ondergrondse magazine ‘Socialist’ (Shehui Zhuyi Zhe) dat artikels bevat en vertalingen van de internationale arbeidersstrijd. Dit magazine komt op voor de rechten van werkenden, in het bijzonder het recht op het organiseren van onafhankelijke vakbonden. Het verzet zich tegen de CPP-dictatuur en komt op voor onmiddellijke en volledige democratische rechten in China.

Alle politieke activiteit die niet goedgekeurd werd door de overheid en gevoerd wordt door de van bovenaf gecontroleerde structuren is illegaal in China. Leden en sympathisanten van het CWI in China werden eerder al vervolgd. Er waren arrestaties, brutale ondervragingen en aanhoudend politietoezicht. Dit was het geval met Zhang Shujie die bedreigd werd met vijf tot tien jaar gevangenisstraf wegens “contact met een verboden organisatie.” De politie zei hem dat hij deze straf enkel kon ontlopen door informant voor de politie te worden. In 2011 kon Zhangh Shujie het land ontvluchten dankzij hulp van CWI-leden uit verschillende andere landen.

De overheidsrepressie is vandaag nog een pak erger dan vijf jaar geleden. De opgang van Xi Jingping, recent door de staatsmedia omschreven als de “kernleider”, valt samen met de hardste repressie in jaren. Human Rights Watch merkte op dat “de repressie tegen critici het hardste is in decennia, en er lijkt geen einde in zicht te zijn.”

Mensenrechtenadvocaten, activisten in de arbeidersbeweging, stakende werkenden, feministen en zelfs individuen die ‘geruchten verspreiden’ op sociale media, zijn allemaal een doelwit van deze repressie. De methoden van het regime – onwettige detentie, afgedwongen bekentenissen, showprocessen en recent ook ontvoeringen in het buitenland – zijn erop gericht om al wie nog maar denkt aan oppositie tegen het ondemocratische bewind op andere gedachten te brengen.

De repressie van de afgelopen jaren was sterk gericht op “anti-Chinese buitenlandse krachten.” Chinees nationalisme werd immers het belangrijkste politieke wapen van het regime nu de economie vertraagt en miljoenen mensen geconfronteerd worden met loonsverlagingen en toenemende werkloosheid. Wie de dictatuur niet volledig steunt – waaronder NGO’s die vorming geven over de wettelijke rechten van werkenden – wordt beschuldigd van samenwerking met “vijandige buitenlandse krachten.” Het doel is duidelijk: de publieke aandacht afleiden van de reële problemen: de harde uitbuiting en het asociale beleid van het regime. Om het daar niet over te hebben, wordt uitgehaald naar ‘buitenlandse samenzweringen.’

Socialist Alternative, de Amerikaanse afdeling van het CWI, geeft actief steun aan de asielaanvraag van Hu Xufang. Socialisten en wie internationaal opkomt voor democratie moeten deze zaak aangrijpen voor een actief verzet tegen de erger wordende repressie in China. De slachtoffers hiervan verdedigen, betekent in de eerste plaats het voeren van de strijd voor internationaal socialisme.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie