Socialist Party in Ierland lanceert campagne voor Europese verkiezingen

In Dublin hield de Socialist Party gisteren een persconferentie om haar campagne voor de Europese verkiezingen voor te stellen. Eerder werd reeds de campagne voorgesteld voor de lokale verkiezingen waarbij de SP tevens een reeks kandidaten heeft, waaronder een aantal kandidaten die kans maken om (her)verkozen te worden.

Bij de Europese verkiezingen komt de Socialist Party op in het district dat de stad Dublin omvat. De kandidaat van de SP is parlementslid Joe Higgins. Op de persconferentie waar de campagne werd voorgesteld zei Kevin McLoughin, de nationale organisator van de SP: "De Europese verkiezingen vormen een uitstekende gelegenheid voor de bevolking van Dublin om hun oordeel te vellen over het beleid van de regering van Fianna Fail en Progressive Democrats, zowel met betrekking tot thema’s in Ierland, in Europa en internationaal. Steun voor de SP-kandidaat Joe Higgins zal een sterk antwoord zijn op de regering, op haar privatiseringsagenda, op haar belastingsbeleid, op haar steun voor de VS-oorlog en bezetting van Irak."

Joe Higgins benadrukte dat de EU verantwoordelijk is voor het privatiseringsbeleid bij de openbare diensten, de aanvallen op de pensioenen en de strategie van militarisering. De afgelopen jaren kwamen miljoenen arbeiders en jongeren op straat tegen de oorlog. Die hebben een politiek verlengstuk nodig om de strijd aan te gaan tegen de oorlog, tegen de kapitalistische globalisering en voor een Europa dat de belangen van de arbeidersklasse verdedigt.

De thema’s van de campagne in Ierland zijn de volgende:

  • Stop privatiseringen – voor degelijke openbare diensten

    De druk om openbare diensten te privatiseren leidde er reeds toe dat de telecommunicatiesector in Ierland werd aangepakt. Dit zorgt ervoor dat enorme winsten naar de privé gaan in plaats van geïnvesteerd te worden in openbare diensten en infrastructuur.

  • Tegen de bezetting van Irak en het bezoek van Bush aan Ierland

    Op 15 februari 2003 waren er ook in Dublin 100.000 betogers tegen de oorlog in Irak. Hun stem werd niet gehoord door de regering. Premier Ahern en zijn regering steunden de oorlog en de bezetting. Joe Higgins en de SP voerden campagne tegen de oorlog en Joe sprak op alle grote anti-oorlogsbetogingen.

Andere thema’s waarrond de SP campagne zal voeren omvatten: het verdedigen van de rechten van arbeiders, oppositie tegen de militarisering van de EU en het Europees leger, tegen commercieel gebruik van Genetisch gemanipuleerde organismen (GGO’s), gelijke taalrechten in de EU voor het Iers, voor een democratisch en socialistisch Europa.

Bezoek ook de verkiezingssite van onze Ierse zusterpartij:

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist