Protestkamp in Standing Rock

Trump verklaart de oorlog aan verschillende bewegingen van sociaal verzet die de afgelopen maanden en jaren overwinningen afdwongen. Zo wordt de financiering van hulpverlening aan vrouwen die abortus plegen drooggelegd, ook al bedreigt dit het leven van duizenden vrouwen. Trump gaf daarnaast een nieuwe toelating voor de aanleg van de controversiële pijpleidingen Keystone XL en Dakota Access Pipeline, twee projecten die rampzalig zijn voor omwonenden en natuurgebieden waar ze doorheen zouden lopen. Massaal protest hield dit eerder tegen, maar Trump verklaart de oorlog aan het sociaal verzet. Dit vereist een krachtig antwoord!

Hieronder een eerste reactie door Kshama Sawant.

“Trump heeft een oorlogsverklaring ondertekend. De toelating om Keystone XL en Dakota Access Pipeline terug op te starten, is een aanval op de planeet en de leefbaarheid ervan vandaag en in de toekomst.

“Deze toelatingen komen er amper enkele dagen nadat bekend werd dat 2016 het warmste jaar ooit is sinds de metingen van start gingen. Het is al de derde keer op rij dat we het warmste jaar ooit kennen. Ondertussen vult Trump zijn regering met mensen die de klimaatverandering ontkennen. Dit geeft aan dat de regering meedogenloos vooruit wil gaan met de vernietiging van de planeet.

“We moeten op straat protesteren met een krachtige massabeweging die bereid is om de gewone gang van zaken te verstoren en over te gaan tot massale burgerlijke ongehoorzaamheid. We moeten van alle mogelijke middelen gebruik maken om de aanvallen van Trump te stoppen.

“In Seattle heb ik een voorstel op de tafel van de gemeenteraad gelegd om met de stad niet langer zaken te doen met Wells Fargo omdat deze bank betrokken is bij de financiering van de Dakota Access Pipeline. Voor de stad Seattle zou dit neerkomen op een boycot ter waarde van 3 miljard dollar.

“Dit voorstel zou een harde klap zijn voor de grote bedrijven die onze planeet misbruiken voor hun winsten. Om het voorstel te ondersteunen, organiseren Socialist Students en Socialist Alternative op 11 februari een protestactie voor Wells Fargo in Seattle. We werken daarbij samen met voortrekkers van de inheemse gemeenschap en met 350.org. We roepen andere groepen, activisten en werkenden op om de oproep tot actie te ondersteunen met protestacties in jullie stad op dezelfde dag.

“Afgelopen weekend kwamen miljoenen mensen op straat met een eengemaakte stem van verzet tegen Trump en zijn agenda van haat en verdeeldheid. We toonden de kracht die we hebben als we samen in massabewegingen op straat komen. We moeten onze energie gebruiken voor het verzet tegen Trump en de Republikeinen, de miljardairs, de industrie van fossiele brandstoffen en de banken die pijpleidingen die onze planeet bedreigen financieren.

“Met een heldhaftige campagne en kampen die standhielden tegen gewelddadige onderdrukking, was het mogelijk om de aanleg van DAPL tijdelijk te stoppen. De inheemse bevolking en werkenden vanuit de hele wereld – waaronder Socialist Students – stuurden heel wat steun naar de mensen van Standing Rock en organiseerden protestacties doorheen het land. Het toonde de kracht van acties van onderuit. Maar het werk is bijlange niet af.

“De pijpleiding wordt gefinancierd door de grootste bankinstellingen ter wereld, waaronder Wells Fargo, Bank of America, JP Morgan Chase en Goldman Sachs. Die willen miljoenenwinsten halen uit de ontginning en het transport van de vuilste olie ter wereld. Ze zullen alles doen wat nodig is om die olie te bemachtigen – van betogers aanvallen met honden tot de Nationale Garde erop afsturen.

“We kunnen jammer genoeg niet op de leiding van de Democratische Partij rekenen om de rechten van de inheemse bevolking of het milieu te verdedigen. Obama heeft de aanleg van de pijpleiding slechts uitgesteld als reactie op het massale verzet en de verontwaardiging nadat betogers met honden werden aangevallen en er gedreigd werd met massale arrestaties.

“We moeten bouwen aan een beweging die de aanvallen van Trump op het milieu en de land- en waterrechten van de inheemse bevolking stoppen. Doe mee met de acties, steun het protest aan Wells Fargo en bouw mee aan de strijd tegen de agenda van Trump die bestaat uit een eenzijdige en meedogenloze oorlog tegen de planeet.”