Algemene Centrale Oost-Vlaanderen tegen het IPA

Momenteel zijn de consultatierondes binnen ABVV en ACV volop aan de gang. Alles lijkt er op dat beide vakbonden het IPA (Interprofessioneel Akkoord) met een grote meerderheid zullen aanvaarden. Dit neemt niet weg dat er kritisch stemmen waren die niet zomaar wilden meestappen in de goednieuwsshow van de vakbondsleiding. We spraken met een bestuurslid van de Algemene Centrale in Oost-Vlaanderen, over de reden waarom zij het IPA verwierpen.

Wat waren de belangrijkste redenen om tegen dit ontwerpakkoord te stemmen? 

“Er zijn heel wat redenen waaronder het feit dat die nieuwe loonwet enkel maar als doel heeft om onze lonen nog verder te doen dalen. Met de productiviteitsstijging, onder meer door de ons opgedrongen flexibiliteit, wordt er geen rekening gehouden. We wilden ook een signaal geven dat we geen vertrouwen hebben dat deze regering het sociaal overleg zal respecteren. We hebben al een indexsprong achter de rug en het mag ons niet verbazen als de regering binnenkort opnieuw zal proberen om onze lonen verder te ondermijnen.”

Was het ook een signaal naar de vakbondsleiding?

“Jazeker, de kracht van onze organisatie, haar aantal, de capaciteit om het werk stil te leggen, wordt te weinig gebruikt om de achteruitgang van onze werk- en looncondities te stoppen. In feite wil de vakbondsleiding het verzet opschorten en hoopt ze dat de volgende verkiezingen ons een andere regering oplevert. Bij ons leefde heel hard het gevoel dat we daar niet willen op wachten en vandaag voor onze rechten willen strijden.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie