BLOG. Enkele korte stukjes vanop linkse socialistische blogs

We publiceren elke zaterdag enkele korte stukjes die deze week verschenen op blogs die (al dan niet rechtstreeks) verbonden zijn aan LSP. Het gaat om opvallende of scherpe stukjes die ons waren bijgebleven.


Birma: "niet klaar voor hulpverleners". Voor multinationals als Total daarentegen…

De militaire dictatuur van Birma heeft het niet op de gewone bevolking van het land begrepen. Nadat het eerder repressief optrad tegen protestacties, wil het nu geen hulpverleners in het land toelaten om de tienduizenden slachtoffers van de cycloon bij te staan. Er zouden tienduizenden doden zijn gevallen en heel wat anderen zijn dakloos geworden. De omvang van de ramp was nog erger doordat aan de kusten beschermende bossen werden gerooid. Het regime wil geen buitenlandse hulpverlening toestaan in het land. Met multinationals als Total heeft het minder problemen, die zijn wel welkom om de lokale bevolking uit te buiten…


Brits protest tegen BNP

De Londense verkiezingen hebben geleid tot een overwinning voor de conservatief Johnson. Tegelijk werd een Londense raad verkozen. Daarin is voor het eerst ook een extreem-rechtse vertegenwoordiger van de British Nationalist Party verkozen. Dat leidde meteen tot verzet. Onze Londense vrienden van International Socialist Resistance (ISR, de tegenhanger van Internationaal Verzet) organiseerden een protestactie met een 70-tal jongeren.


Dure energie – sterke winsten voor Suez

De dure energie heeft zo zijn gevolgen. Voor de meesten onder ons betekent het dat we meer moeten betalen en voor een groeiend deel van de bevolking zelfs dat het moeilijk wordt om de eindjes aan elkaar te knopen. Waar zoveel verliezers zijn, moeten er ook winnaars zijn. Zo werkt het kapitalisme nu eenmaal. De winnaars in dit geval vinden we bij de aandeelhouders van Suez, figuren als burggraaf Davignon die reeds superrijk zijn en daar nu nog een schep bovenop doen met de hulp van de dure energieprijzen. In het eerste kwartaal van dit jaar maakte energiegroep Suez (waartoe Electrabel behoort) een omzet van 13,7 miljard euro (+12,3%) en een bedrijfsresultaat van 2,3 miljard euro. Volgens de top van Suez zijn de dure prijzen "slechts beperkt" verantwoordelijk voor de groeiende omzet, deze prijsstijgingen zouden goed zijn voor een meeromzet van 358 miljoen euro.


Opnieuw meer winst voor Total

Terwijl de bevolking van Birma te lijden heeft onder de gevolgen van een natuurramp, kan het Franse oliebedrijf Total opnieuw recordcijfers voorleggen. De Franse groep is ook in Birma actief, wat regelmatig tot controverse leidt. In het eerste kwartaal van dit jaar boekte total 18% meer nettowinst. Het kwam op een totaal van 3,6 miljard euro. Dat komt volgens de gedelegeerd bestuurder vooral door de "forse stijging van de olie- en aardgasprijzen". En dan zeggen dat er nog altijd patroons zijn die spreken over "koopkrachthysterie"… De Belgische regering maakte reeds 100.000 euro vrij voor noodhulp aan Birma.


VS vervolgt kindsoldaat in Guantanamo Bay

In het beruchte kamp van Guantanamo Bay zal het Amerikaanse regime nu ook een proces beginnen tegen een jongen die 15 was toen hij werd opgepakt in Afghanistan. Hiermee wordt dit de eerste kindsoldaat die voor een rechtbank komt sinds het oorlogstribunaal van Nürnberg na WO2. Het gaat om een Canadees die 15 was ten tijde van de beweerde feiten. Tijdens zijn opsluiting in Guantanamo Bay kreeg de jongen geen onderwijs. Hij zat intussen zo’n 6 jaar vast zonder enig proces. Mensenrechtenorganisaties protesteerden tegen deze behandeling van jongeren. Geplaatst door rooie blogger om 8:00 0 reacties


Italiaanse neofascisten moorden

In Verona in het noorden van Italië werd op 1 mei een jongere in elkaar geslagen door neo-fascisten. De man werd aangepakt omdat hij weigerde sigaretten te geven aan een bende fascisten. Die sloegen hem daarop in coma. Eén van de fascisten is reeds opgepakt, maar de anderen zijn nog voortvluchtig. De opgepakte fascist bleek van rijke afkomst te zijn. Hij werd al eens opgepakt wegens bendevorming voor racistische misdrijven. De overwinning van de Lega Nord versterkt het zelfvertrouwen van dit soort groepjes gewelddadige fascisten. De electorale neergang van radicaal-links heeft bijzonder negatieve gevolgen voor alle andersdenkenden. Een reden te meer om lessen te trekken uit het falen van radicaal-links om oppositie te voeren tegen een neoliberaal beleid!


Het einde van "Het Volk"

In feite was de krant "Het Volk" al enige tijd verdwenen, maar nu wordt het ook officieel. Na ruim 100 jaar verdwijnt nu ook de titel "Het Volk". Eerder verdween de aparte inhoud van het blad reeds en werd het een kopie van Het Nieuwsblad dat op zijn beurt samenwerkt met De Standaard. Onder het mom van vrije media in dit land, zien we dat er steeds minder verschillende media zijn. Het verdwijnen van Het Volk is daar slechts één uitdrukking van.

Bovendien gaat hiermee de spreekbuis van de christelijke arbeidersbeweging definitief verloren. Waar kan die christelijke arbeidersbeweging vandaag nog terecht om haar bekommernissen te uiten of om haar standpunten te publiceren? In het medialandschap dat gedomineerd wordt door enkele grote bedrijven, zal dat alvast niet meer kunnen. Misschien wordt het wel tijd om opnieuw die traditie van het einde van de 19e eeuw op te nemen en zelf eigen kranten te gaan produceren…


Neen aan de heropvoedingskampen!

De traditionele politici spelen met het idee van heropvoedingskampen voor jongeren. Na de deportatiekampen voor asielzoekers, moeten blijkbaar ook lastige jongeren worden aangepakt door de dames en heren politici. Opvallend daarbij is dat niet alleen wat doorgaans "rechts" genoemd wordt dit pleidooi verdedigt, maar ook zogenaamde "linksen" zoals Peter Van Velthoven. Die stelde op 1 mei dat de mogelijkheid van dergelijke "boot camps" niet mag worden afgeschreven. Wij zijn het daar absoluut niet mee eens en vinden dat dergelijke repressie onaanvaardbaar is!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig