Front National in Luik zwaar verdeeld: lijsttrekker uit partij gezet

Terwijl het Franstalige FN het goed doet in de opiniepeilingen, blijkt de werking van de partij eerder een krabbenmand te zijn zonder veel actieve betrokkenheid. De goede peilingen voor het FN zijn eerder te danken aan de uitstraling van de Franse Jean-Marie Le Pen en diens troepen, dan van de Belgische FN-voorzitter Daniël Féret en zijn kleine aanhang.

Dit werd eens te meer duidelijk in Luik waar de partij niet zou kunnen opkomen voor de regionale verkiezingen. De partij had naar verluidt peterslijsten opgehaald, maar deze konden vorige zaterdag niet binnengeleverd worden. Aanleiding voor de problemen was een interne discussie binnen het FN.

Het is niet eens zo vreemd binnen het Franstalige extreem-rechtse milieu, maar eens te meer is een strijd gevoerd voor de leiding. Blijkbaar wil iedereen er "führer" zijn. Op 5 mei werd Joseph Franz, één van de weinige actieve leden van het FN in Luik, uit de partij gezet. Franz was verantwoordelijk voor het Luikse FN en werkte als parlementair medewerker voor het FN. Hij was voor 5 mei de kandidaat-lijsttrekker voor het FN en zou op basis van de opiniepeilingen een zetel bemachtigd hebben.

FN-voorzitter Féret besliste echter om een eigen marionet naar voor te schuiven en de Luikse FN-leider aan de kant te schuiven. Hierop weigerde Franz om de gewettigde peterslijsten aan de FN-voorzitter te overhandigen en deze trok naar de rechtbank.

De interne FN-discussie werd verdergezet voor de rechtbank van Luik tijdens een procedure in kort geding. Féret eiste dat Franz de peterslijsten toch zou overhandigen. Die verklaarde echter dat een deel van de peterslijsten "mogelijks" vals zijn. Hij verklaarde dat er "mogelijks" een aantal peterslijsten gekopieerd waren van bij vorige verkiezingen waarbij de handtekeningen vervalst werden. In het verleden zijn overigens reeds verschillende FN-leden veroordeeld wegens schriftvervalsing bij peterslijsten.

De rechtbank leek geneigd om Franz een dwangsom op te leggen indien hij de lijsten niet overhandigde. Hierop verklaarde Franz echter dat hij de lijsten niet kon overhandigen omdat ze niet meer bestaan… Woedende partijmilitanten zouden de lijsten verbrand hebben omdat Franz niet langer de lijsttrekker was. Bovendien dreigde Franz dat hij eens open kaart zou spelen over het FN en een aantal schandalen naar buiten brengen. Zo zouden er financiële misbruiken zijn in de partij.

Resultaat: het FN zou niet opkomen in Luik en uiteraard kijken we al uit naar de schandalen die Franz beloofd heeft te openbaren… Alleszins is duidelijk dat deze krabbenmand geen alternatief vormt op de traditionele partijen en niet bezig is met het verdedigen van de belangen van de arbeiders en jongeren.

Delen: Printen: