Geslaagde betoging voor mensen-zonder-papieren

Op woensdag 7 mei betoogden zo’n 500 mensen voor het Europees parlement om te protesteren tegen het repressieve asielbeleid. De betogers kwamen ook op voor de afschaffing van de gesloten centra. Er waren heel wat organisaties aanwezig, waaronder de vakbonden, maar ook studenten en mensen-zonder-papieren die aan de ULB actie voeren.

Verslag door ALS-ULB

De delegatie van de ULB was erg dynamisch en strijdbaar. Er werd een minuut stilte gehouden ter herdenking van de sans-papier die overleden was in het gesloten centrum van Merksplas. De studenten waren gemotiveerd om te protesteren en trokken ook naar de Dienst Vreemdelingenzaken met als slogan: “Bevrijd onze kameraden zonder papieren”. We trokken door enkele volkswijken met slogans als “Eerste, tweede, derde generatie, we zijn allemaal kinderen van migranten”. Heel wat omstaanders sloten zich bij de betoging aan.

Voor de Dienst Vreemdelingenzaken werd de vrijlating geëist van de 13 mensen-zonder-papieren die na de razzia van 29 april werden opgesloten in gesloten centra. Hierna trokken de betogers nog langs de Begijnenkerk en de beurs, waar het traditionele parkoers van vakbondsbetogingen werd gevolgd.

De actie eindigde met een symbolische cirkel rond de Begijnenkerk waar een groep mensen-zonder-papieren nog steeds een bezettingsactie houden. Sommigen van hen zijn in hongerstaking gegaan deze morgen.

De Actief Linkse Studenten en LSP/MAS waren sterk vertegenwoordigd op de actie. We organiseerden mee de animatie van de betoging. We verkochten 32 exemplaren van ons maandblad en 50 van Egalité, het studentenblad van de ALS. We hadden niet meer exemplaren bij. Daarnaast haalden we 80 euro strijdfonds op om onze campagnes verder te zetten.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie