Foto: Flickr/pagedooley

Temidden van de kerstboomverlichting, het vrolijk op je bek gaan op de ijspiste van de kerstmarkt en de heilsdronk op het ongetwijfeld revolutionaire jaar 2017 ligt er een wereld van beschouwingen, vooruitzichten, terugblikken en overpeinzingen. Die gaan we hier allemaal even terzijde laten liggen om ons te concentreren op de essentie van de eindejaarsperiode: binge drinken, gevolgd door binge dansen en politiek niet-correct lachen met onze rechtse en neoliberale tegenstanders. ’t Is dat ze het zélf niet anders zouden hebben gewild. We moeten de zaken benoemen zoals ze zijn. Als de NVA de cijfers vervalst van de Nationale Bank – over dat andere schandaal, Theo’s Twittergate, is de jury nog aan het beraadslagen – dan zullen we hen voortaan de “professionele leugenaars van de politiek” moeten noemen. Of erger. In alle media, ja zelfs op Facebook.

Als Maggie De Block (Open VLD) met haar besparingen in de ziekenhuizen de gezondheidszorg torpedeert, zullen we het probleem moeten benoemen. Als neoliberale chaos met voorbedachte rade. Als Johan Van Overtveldt een begroting zo lek als een Zwitserse gatenkaas indient, zullen we niet halsstarrig wegkijken – wat conservatieven onveranderlijk doen – maar de brede massa’s mobiliseren tegen zijn agenda in dienst van de rijkste 1%. Met z’n allen in het verweer voor de universele waarden, en vooral ook belangen, van de werkende klasse. Daarom: vooruit met de eindejaarskwis 2016. Een jaar waarin kapitalistische cowboys nog steeds veel wonnen… maar waarin strijdvaardige Indianen toch al een paar stevige pijlen in de kont van het overjaarse winstsysteem wisten te mikken. Als we ons zo mogen uitdrukken. Doet u mee?

1/ Het afgelopen jaar was niet meteen een opsteker voor sommige “westerse waarden”. Eén traditie met stevige wortels in de arbeidersbeweging – de 38-urenweek – werd voorbereid op afschaffing door de regering Michel. De tax shift draaide, wat een verrassing, uit op een stevige bonus voor de bazen. Daar bovenop kregen we de Panama Papers in onze maag gesplitst: belastingen zijn een volkssport waar menige patronale Scrooge van vindt dat ze op hem niet van toepassing zijn. De besparingen in de gezondheidszorg lokten eind november een indrukwekkende mobilisatie uit van de sector. Maar toch kwam er geen veralgemeend actieplan van de vakbonden om deze regering effectief te stoppen. Welke vakbondsleider legde – niet gevolgd door de anderen – wel nog de mogelijkheid van een actieplan en algemene staking op tafel als antwoord op de afbraak van de regering? 

a) Marc “Ik ga het zeggen” Leemans (ACV)

b) Rudy “Zou ik het wel zeggen” De Leeuw (ABVV)

c) Marc Goblet (FGTB)

d) Etienne “Ik zeg altijd vanalles over om het even wat, da’s beroepsmisvorming” Vermeersch (Filosofisch Verbond Voor Niet Altijd Gefundeerde Meningen)

Antwoord: c

2/ 2016 was het jaar waarin vals nieuws op internet viraal ging. “President Obama opent discobar op Guantanamo Bay”; “Duitse schaakfederatie nomineert Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) voor Eva Braun Trofee”; “Imam uit Zaandam geeft slechte haver aan paard van Sinterklaas”; “Imam uit Zaandam geeft Mia Doornaert slechte haver”. Allemaal volledig verzonnen, natuurlijk. Zelf hebben we een zeer gevoelige bullshit meter. Maar dat kan van het Stalen Ros van de Anti-Moslim Brigade Mia Doornaert niet worden gezegd. De barones bleef ook in 2016 ongenuanceerd “dé islam” op één hoop gooien met een heleboel slechte dingen. Welke complete hoax ofte van de pot gerukt en verzonnen verhaal deed de feiten minnende journaliste in Mia Doornaert – ja, da’s lang zoeken – definitief overstag gaan? Welk vals nieuwsitem werd door Mia zomaar verder getweet? 

a) Haar volledige oeuvre op de website van De Standaard

b) Het foutieve online artikel “Paul Goossens, ex-Mei ’68’er en aanhanger van Piketty, eet kat van buren op na die in de microgolfoven te hebben geroosterd”

c) Het compleet verzonnen artikel “30% van de rechtse journalisten wordt betaald door de CIA, 19% door de Mossad – aan weed verslaafde Belgische Staatsveiligheid scoort slechts 5% (‘hey man, wij zijn te stoned om om het even wie om te kopen…’)”

d) Een vervalst You Tube filmpje waarin zogezegd “fanatieke moslims” een kerstboom omver duwen uit zogezegd anti-christelijke gevoelens (Mia is hot voor kerstbomen)

e) Het veeleer onwaarschijnlijke artikel “Karl Marx en Friedrich Engels: twee collectivisten onder mijn bed”

Antwoord: d

3/ 2016 was het jaar waarin de NVA haar eigen bestaansreden – tenzij dat het treiteren van de werkende klasse en het verrijken van 1%’ers als Fernand Huts is natuurlijk – bulderlachend overboord gooide. Hendrik Vuye – een soort academicus, tevens NVA parlementair – en Bart De Wever – een soort Romeins keizer, tevens gevoelsmens als het hem uitkomt – konden niet meer samen door één Vlaamsnationale deur. De reden? Vuye dacht dat separatisme – en niet alleen maar het pluimen van de werkende mens – de kerntaak van de NVA is. Oh boy. Daar was de Romeinse keizer van het Schoon Verdiep niet mee opgezet. Vuye bevond zich nog sneller bij de uitgang van zijn partij dan een buitenwipper die binnenkort de bevoegdheid heeft om Liesbeth Homans te fouilleren wanneer die waggelend, struikelend en “Waar zitten die armen hier?” schreeuwend een bruin café binnenvalt.

Wat stond er op de beruchte NVA-debatfiches – waarvan Vuye het bestaan bevestigde – nadat Homans een dronken spektakel van zichzelf had gemaakt tijdens de show “Nacht van de Televisiesterren” met Luc Alloo?

a) Luc Alloo is een rode linkie-winkie en absoluut geen Tele Romeo. Laten we mekaar geen Lallende Liesbeth noemen.

b) Openbare dronkenschap is geen levenshouding die wij als NVA aanbevelen. Maar het is ook geen misdaad tegen de menselijkheid. Zoals de talloze stakingen en betogingen van de vakbonden tegen de regering Michel.

c) Het PS profitariaat is duizend keer erger dan deze ode aan Bacchus, Duvel en Dionysos

d) Iedereen weet dat Lallende Liesbeth de privé-militie is van AB Inbev. Haar industriële drankverbruik is een stevige bonus voor de sector en creëerde reeds 100.000 jobs. Ze kan ook niet de hele dag met neoliberaal beleid de armen pesten. Dat zou pas onmenselijk zijn.

e) System Error. Beep beep slurp slurp. Please reboot your neoliberal message. Major Malfunction. Heading For a Crash. Burps.

Antwoord: e

4/ Terwijl Bernie Sanders stadions met tienduizenden aanhangers liet vollopen, richtten de mediagroepen in de VS een camera op elke middelvinger van de rechtse populist Trump. Achteraf kwamen we te weten waarom ook Clinton gezinde media daar gretig aan deelnamen. Het was de strategie van het Clinton kamp om de meer geflipte kandidaten bij de Republikeinen als verkiesbaar te laten voorstellen door bevriende journalisten. Zo dacht de oorlog stokende en aan big business verkleefde vleugel van de Democraten de verkiezingen op zijn duimpje te winnen. Een kleine misrekening. De markt voor links-liberale, pro-establishment ideetjes bleek een elitaire zeepbel die de wereld een geföhnde versie van een rijke circusaap, Donald Trump, opleverde. Wie van de volgende figuren werd door Trump NIET als kandidaat voor zijn regering naar voren geschoven?

a) Een rijke miljardair die publiek onderwijs haat, op Onderwijs

b) Een stevig in de slappe was zittende Goldman Sachs bankier, als Secretaris voor Handel

c) Een met de tanden klapperende piranha uit de moerassen van Texas, als Secretaris van Binnenlandse Zaken

d) Een minder rijke maar extra pathologische generaal, Dolle Hond bijgenaamd, op Defensie

e) Nog een architect van de crisis van 2008, annex bankier, op Financiën, in dit kabinet van plutocraten

Antwoord: c. Voorlopig werd nog geen levensechte piranha gesolliciteerd door Trump. Al wil generaal Mattis zo’n dier wel in de visbokaal van het Witte Huis zien ronddartelen. “Ik kick op de gevechtsscènes met de roze zalm. In het belang van de natie, Donald.” (draait met de ogen, toont serie gouden en verrotte tanden, en grinnikt onheilspellend)

5/ Het afgelopen jaar zagen we een opvallende opstoot aan bedenkelijke opiniepeilingen. Zo pakte de nieuwszender – what’s in a name – VTM bijna wekelijks uit met spectaculaire en onthullende “enquêtes”. Gelukkig was er telkens de filosoof Etienne Vermeersch om deze peilingen, steevast door Dany Verstraeten himself afgenomen in taverne “Bij Jules en Josiane” te Edegem, in het juiste perspectief te plaatsen. Wat wist Etienne Vermeersch te vertellen over de grote Islam-enquête, die Verstraeten exclusief afnam bij de 3 moslims die elke week bij Jules en Josiane een wafel met slagroom komen eten? (Waarbij Jules op bevel van VTM, en met zichtbare tegenzin, zich als “salafist” moest uitdossen achter zijn tapkast, om de peiling een “meer waarheidsgetrouw karakter” te geven)

a) “Woehaa. Deze peiling is volslagen onzin. Maar dat levert vast sensationele titels op. En ik wil toch dat ze me de volgende keer opnieuw vragen voor filosofische duiding?”

b) “Kan je Rik Torfs niet vragen, gasten? Die praat graag over zaken waar hij niets van afweet, zoals de principes en methodes van het opinieonderzoek.”

c) “Het torpederen van de meerwaardebelasting is een gemiste kans voor de CD&V. Dat toont deze peiling nog maar eens aan.”

d) “Online opiniepeilingen zijn vanuit filosofisch standpunt de voorbode van groot maatschappelijk onheil. Volstrekt onbetrouwbaar en ethisch verwerpelijk. Het gaat er enkel om om meer kijkers te verwerven of meer lezers een rad voor de ogen te draaien, met sensationale maar ongefundeerde flauwekul.”

e) “Moslims zijn gekenmerkt door weinig kennis van de islam. En ik ken geen bal van opinieonderzoek.”

Antwoord: e (eerste stuk, de rest hebben we zelf verzonnen)

6/ In augustus begonnen Bart De Wever en de NVA een kruistocht tegen de boerkini. Ondergoed waar niemand tot dan het bestaan van vermoedde. Maar dat in NVA kringen op een schare van ingewijden kon rekenen. Persoonlijk vinden wij niet dat vrouwen zich moeten bedekken om “bescheiden” te zijn. Wij denken dat alleen maar van Lallende Liesbeth Homans. Maar dit terzijde. Als vrouwen zelf daarvoor kiezen, is dat echter hun recht. Ieder zijn keuzevrijheid, dus. Wij gaan zeker niemand opleggen om iets al dan niet te dragen op een strand, zoals de kledingpolitie van de NVA. Al is het wel onze grote wens om Bart De Wever ooit als een soort derderangs operettedictator – in Napoleon laarzen en met de helmboswuivende kuif van zijn favoriete Romeinse legergeneraal – de vogeltjesdans te zien uitvoeren. Die man doet toch al alles om de aandacht van de economische plundering van de werkende mens onder Michel I af te leiden. Waarom dan niet de vogeltjesdans in zwembroek, met autoritaire Napoleon laarzen aangegespt, en met de driftig wuivende helmbos van een Romeinse legergeneraal op z’n hoofd?

Maar ter zake: hoeveel boerkini’s heeft de NVA deze zomer aan de Belgische kust geteld, om de aandacht van hun geknoei met de begroting en de nieuwe besparingen in onder meer de gezondheidszorg af te leiden? 

a) Werkelijk geen één. Maar daar dienen racistische symbooldossiers ook niet voor.

b) Bart De Wever lag tijdens de zomer twee weken in de duinen van het strand van Sint-Anneke om een boerkini te spotten. Twee weken! Hield er enkel een pak bevuild door duivenstront, zweverige veldkennis van de cocaïne in het stedelijke rioolwater, en een politieke zonneslag aan over.

c) Jan Jambon werd in november in boerkini gesignaleerd op de betoging van de militairen in Brussel. Alwaar deze laatsten werden natgespoten door een overijverig waterkanon. Jambons commentaar achteraf: “Als we als NVA de statistieken van de Nationale Bank mogen vervalsen, waarom zou ik mijn uitwaaierende bikinilijn dan niet mogen verdoezelen. Doh.”

d) Zuhal Demir poseerde met de enige waargenomen boerkini tijdens een fotosessie in het parlement. Waarna ze het stakingsrecht frontaal aanviel. Cultureel verward zijn is niet alles.

Antwoord: a

7/ Jeremy Corbyn, de linkse Labour leider, werd door de rechterzijde veel verwijten gemaakt. Dat hij geen respect toonde voor het volkslied, geen das droeg, niet bereid was om in Syrië te gaan bombarderen zoals beschaafde mensen. Tevens dat hij geveinsd zou hebben dat geprivatiseerde treinen in Engeland steevast overvol zitten. Terwijl Corbyn volgens de internationale pers nog heel veel plaats had! ’t Scheelde geen haar of Traingate deed de monarchie wankelen. De neoliberale Blair aanhangers konden dan ook niets anders dan de poten onder de stoel van zo’n herverdelende peacenik weg te zagen. Hoe heet de beweging rond Corbyn, die helaas met bureaucratische methodes andere linkse stromingen buiten de Labour Party probeert te houden, in de plaats van een open discussie over strategie en programma met alle antineoliberale krachten aan te gaan? 

a) De “Het draait niet om programma of klasseonafhankelijkheid, dit is 2016” Liga

b) De “Jeremy or bust” Tendens

c) De “Waarom zouden we de oorlog stokende en privatiserende blairisten uitdrijven, als we dat met de antineoliberalen buiten de Labour Party makkelijker kunnen doen” stroming

d) Momentum

e) Democracy But Not Now Please!

Antwoord: d

8/ Het afgelopen jaar brak de Pvda met pieken tot 18% langs Waalse kant door in de peilingen. Zelfs in die mate dat de PS zich ten tijde van de stemming over het CETA vrijhandelsverdrag even herinnerde dat ze socialisten waren. Ja, dat was effe schrikken. Bart De Wever stelde dat hij zich bij buitenlandse diplomaten nader moest verklaren voor de aanwezigheid van “communisten” in zuidelijk België. Hij liet dat klinken als een soort Zika-virus op steroïden. Voor zijn eigen kruiperige handelsmissies naar de Chinese stalinisten – “Oh, wat hebt u een grappige opvatting over arbeidersrechten, helaas kunnen we dit in België nog niet volledig toepassen” – moest hij zich dan weer niet verantwoorden. Aan welk amusementsprogramma op TV – je weet wel, dat flikkerende scherm dat je niet in je broekzak kan steken – namen zowel Bart De Wever als Pvda-woordvoerder Raoul Hedebouw deel? 

a) Dagelijkse kost: klassenstrijd tussen de casserollen, met Jeroen Meus

b) De Ideale Wereld: een democratisch geplande economie, of neoliberaal verval waarvan we de statistieken NVA-gewijs vervalsen?

c) De Slimste Mens ter Wereld

d) De Veruit Lompste Mens ter Wereld (met een gastoptreden van illusionist Johan Van Overtveldt, rekenwonder uit de school van Chicago)

e) Komen Eten voor de rijkste 1% ook daarmee gaat lopen, als het van BDW, Michel en hun kliek afhangt

Antwoord: c. Economische nationalisatie en planning, bijvoorbeeld van Caterpillar waar duizenden hun job verliezen, werd door de Pvda helaas nog niet als antwoord op de crisis naar voren gebracht.

9/ In december lanceerde de Pvda een oproep voor een “progressief kartel” in Antwerpen voor de gemeenteraadsverkiezingen, naar de SP.a en Groen toe. Dat de weg naar zo’n kartel niet noodzakelijk over rozen loopt, werd duidelijk uit een interview met één van de mogelijke kartelpartners in het rechtse zakenblad Trends, eveneens in december. Welke weinig verlichte – we mogen zelfs zeggen dat het licht volledig uit was – verdediger van de werkende klasse stelde in Trends dat “staken maatschappelijk nefast” is?

a) Monika De Coninck (SP.a)

b) Luc Van den Bossche (SP.a)

c) Kristof Calvo (Groen)

d) Meyrem Almaci (Groen)

e) Mieke Vogels (Groen)

Antwoord: c. De Antwerpse SP.a’ster De Coninck sprak zich toen ze Federaal Minister voor Werk was sterk uit tegen stakingen. Luc Van den Bossche noemde staken om de vijf minuten “onverantwoord”. Je bankrekening vullen in raden van bestuur was als sociaaldemocraat wel verantwoord. Mieke Vogels, Antwerps lid van Groen, pleitte recent nog voor de privatisering van de zorg en noemde dat “21e eeuws”. Maar het was dus Kristof Calvo die “staken maatschappelijk nefast” noemde. Meyrem Almaci, Groen-kopstuk in Antwerpen, vond die reactionaire prietpraat geen struikelblok. Een progressief en antineoliberaal programma, is het werkelijk met deze krachten dat we het gaan uitbouwen?

10/ Cultuur! Dit is het moment waarop Theo Francken naar zijn kerststal grijpt. Anderen grijpen naar een goed boek, een CD, of een theatervoorstelling. Of andere culturele uitingen die de regering Michel nog niet heeft wegbespaard. Cultuurbarbaren. 2016 was een jaar waarin de muzikale helden ons bij bosjes ontvielen. David Bowie, Leonard Cohen, Prince,… Geniale artiesten zijn dikwijls hun tijd ver vooruit. Ze voorvoelen de ontwikkelingen in de maatschappij en drukken die veelgelaagd en zwanger van betekenis uit in hun kunst. In welke song voorspelde de briljante songwriter Prince het drama met de kerststal van Holsbeek, waarbij Jozef en Maria uit het gemeentehuis dreigden te worden verwijderd en de lokale NVA opriep om massaal met kerststallen naar het gemeentehuis te komen? 

a) Another Lonely Christmas in Holsbeek

b) Lady Cab Driver, breng zo snel mogelijk mijn kerststal naar het gemeentehuis

c) Baby, I’m a Star boven de kerststal van Holsbeek

d) Sometimes It Snows op mijn normen en waarden

e) You Got the Looksaus met Kebab, dat bevalt NVA Lubbeek ook niet hoor

f) Let’s Go Crazy en naar het gemeentehuis met onze os en ezel

g) I Would Die 4 de kerststal van Holsbeek

h) Controversy (is all Theo Francken ever needs)

Antwoord: h

Prettige feesten aan alle arbeiders!

(pd)