Vind je Trump ook afschuwelijk en wil je iets doen? Ga mee in verzet!

Jongerenprotest in Seattle
Jongerenprotest in Seattle

Donald Trump’s onverwachte en schokkende overwinning stootte op veel woede, verwarring en oprechte angst bij gewone mensen in de VS en over heel de wereld. Zijn verkiezing werd echter ook meteen beantwoord met massaal protest. Tienduizenden mensen trokken in de grote Amerikaanse steden de straat op tegen Trump’s racistische en rechtse agenda.

Artikel door Fabian uit maandblad ‘De Linkse Socialist’

Clinton verloor de verkiezingen

Volgens Oxfam kwam 95% van de economische groei in de VS tussen 2009 en 2014 terecht bij de rijkste 1% terwijl het reële inkomen van de 90% armsten in dezelfde periode achteruitging. Tegenover de enorme woede en frustratie van de meerderheid van de bevolking over verpaupering, een onzekere toekomst en ‘establishment politics as usual’ kwam Clinton niet verder dan “America is great because America is good,” wat dat ook mag betekenen.

Clinton bleek met haar pro-big business agenda en Wall Street-imago de slechtst mogelijke kandidaat om tegenover Trump te zetten. Zij haalde 6 miljoen stemmen minder dan Obama in 2012. Trump haalde 1 miljoen stemmen minder dan Mitt Romney in 2012. Clinton verloor dus het meest waardoor Trump de nieuwe president is.

Waar was Bernie Sanders?

Het had anders kunnen lopen. Uit peilingen tijdens de primaries bleek keer op keer dat Bernie Sanders de kandidaat was met de beste kansen tegen Trump. Sanders maakte een cruciale fout door op te roepen om voor Clinton te stemmen en niet als onafhankelijke op te komen. Het was zijn oproep voor “een politieke revolutie tegen de klasse van miljardairs” en zijn programma met eisen voor een nationaal minimumloon van 15 dollar per uur, afschaffen van inschrijvingsgelden en universele gezondsheidszorg, die een enorm enthousiasme losmaakten bij grote lagen jongeren en werkenden. Bij gebrek aan dit linkse alternatief was het rechtse populisme van Trump de enig overblijvende keuze tegen het establishment.

Zelfs nu blijft de campagnestaf rond Sanders inzetten op de Democratische Partij, in de hoop deze om te vormen tot een meer progressieve partij. De campagne ‘Our Revolution’ wil 6.700 progressieven met campagnes van onderuit laten verkiezen in de partijstructuren. De Democratische Partij is echter steeds een instrument van big business en Wall Street geweest. De partij functioneert meer als cliëntelistisch netwerk dan als partij. Ze heeft geen actieve massabasis binnen de arbeidersklasse. Het verlies tegen Trump en het evidente gesjoemel in de voorverkiezingen discrediteren de partij nog meer.

Trump ‘een kans geven’ of de strijd tegen hem organiseren?

De leiding van de Democraten doet er alles aan om het verzet tegen Trump stil te leggen. Clinton omschreef Trump in de campagne als “uiterst gevaarlijk.” Na de verkiezingen vroeg ze haar aanhangers om Trump “met een open geest een kans te geven.” Obama verklaarde dat “we hem succes moeten wensen met het verenigen en leiden van het land.”

De benodigde eenheid is echter niet met Trump, de Republikeinse of de Democratische partijen of met de miljardairsklasse die door deze partijen wordt verdedigd. Er is nood aan eenheid van werkenden en jongeren tegen de rechtse agenda van massadeportaties, registratie van moslims en andere aanvallen op de werkende bevolking. De Democraten zijn geen nuttig instrument om rechts populisme te stoppen. De werkenden en hun gezinnen hebben nood aan een eigen politiek instrument: een partij van de 99%.

#ResistTrump

De verkiezing van Trump is een ramp voor werkenden en jongeren. Het is tevens een fase in het proces van groeiende sociale onrust in de VS: het establishment heeft moeite om de situatie onder controle te houden.

Hoeveel van zijn reactionaire agenda Trump kan uitvoeren, zal vooral afhangen van het verzet en de beweging op straat. Dat is hoe eerder bijvoorbeeld de oorlog in Vietnam gestopt werd. De eerste acties waren alvast veelbelovend. De vraag is nu of de protesten en solidariteit tegen Trump, racisme en seksisme kunnen worden omgezet in aanhoudende en krachtige bewegingen. Het verzet begint zich reeds te kristalliseren rond een volgende datum: de eedaflegging van Trump rond 20 en 21 januari. De acties worden voorbereid onder de hashtags #ResistTrump en #OccupyInauguration.

Dump Trump! Dump the system!

Nog nooit waren de kandidaten van de gevestigde partijen in de presidentsverkiezingen zo gehaat. De legitimiteit van het kapitalistische systeem en haar instellingen werd ondermijnd. Trump bleef spreken over het “rigged political system.” De FBI kwam in het politieke proces tussen door het onderzoek naar de e-mails van Clinton openbaar te maken.

Trump zal zijn aanhangers onvermijdelijk teleurstellen. Het bouwen van een muur aan de grens met Mexico zal de miljoenen verloren jobs in de ‘Rust Belt’ – de gedesindustrialiseerde regio’s in de VS – niet terugbrengen. Zijn grootste investeringsplannen voor 21e eeuwse infrastructuur staan in tegenspraak met de zowat 7.000 miljard dollar aan belastingvermindering die hij de rijken, en dus ook zichzelf, cadeau wil doen.

Er komt een periode van chaos en provocaties, die miljoenen jongeren en werkenden tot defensieve strijd voor hun levensstandaard zal dwingen. Zij die in de voorbije periode reeds geradicaliseerd zijn, moeten via strijd voor sociale eisen echte massabewegingen opbouwen rond een alternatief dat onafhankelijk is van big business. De strijd tegen Trump betekent een strijd tegen het kapitalistisch systeem dat hem president kon maken en voor een economisch systeem dat de belangen van de 99% dient.

Het massale protest in de VS verdient onze steun en solidariteit. Doe mee met de acties in ons land, organiseer je ook in de strijd voor een socialistisch alternatief op de chaos en de haat van het kapitalisme.

 

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie