Kshama Sawant: “Vrouwen zullen op de eerste rij staan in het verzet tegen Trump”

Foto: Liesbeth
Foto: Liesbeth

 

Kshama Sawant is verkozen in de gemeenteraad van Seattle. Ze is de eerste openlijk socialistische kandidate die in een gemeenteraad van een grote Amerikaanse stad werd verkozen sinds jaren. Met een massabeweging die Kshama mee richting gaf, werd de verhoging van het minimumloon naar 15 dollar per uur afgedwongen in Seattle. Socialist Alternative, de organisatie waar Kshama lid van is, voert actief campagne tegen de rechtse agenda van Trump. Naar aanleiding van de geslaagde meetings in Gent en Brussel, met respectievelijk 150 en 240 aanwezigen, spraken we met Kshama over de rol van vrouwen in de strijd tegen Trump.

interview door Bart Vandersteene uit maandblad ‘De Linkse Socialist’

Trump heeft in de verkiezingscampagne regelmatig vrouwen geschoffeerd. Tegelijk was er de historische kans op de eerste vrouwelijke president van de VS. Wellicht zijn veel vrouwen ontgoocheld en bang?

“Het is correct dat we niet mogen onderschatten wat het zou betekenen voor veel vrouwen om voor het eerst in de geschiedenis een vrouw als president te hebben. Dat was ook het geval voor Obama en de zwarte bevolking in 2008. We hebben zeker sympathie voor dit idee. In de plaats daarvan krijgen we nu een president die heel zijn leven vrouwonvriendelijk is geweest, dit bevestigde met talrijke uitspraken in de verkiezingscampagne en volgens sommige getuigenissen ook geweld heeft gebruikt tegen vrouwen. Het is om te walgen dat zo’n persoon president zal worden.

“Op zaterdag 21 januari, tijdens de ceremonie waarbij Trump wordt ingezworen als president, zullen honderdduizenden vrouwen én mannen betogen in Washington DC en vele grote Amerikaanse steden in een Million Women’s March. De initiatiefnemers hebben aangekondigd dat het niet enkel om vrouwenrechten gaat en dat iedereen welkom is. Ze stellen dat  iedereen die opkomt voor LGBTQ rechten, voor de rechten van migranten en Afro-Amerikanen, … welkom is en samen moet manifesteren.”

53% van de vrouwen die stemden hebben voor Turmp gestemd. Hoe is dat mogelijk?

“Het is nodig om eerst te vermelden dat de meeste kiezers niet gestemd hebben omdat ze geen reden zagen om één van beide kandidaten te steunen. Thema’s die belangrijk zijn voor vrouwen zijn natuurlijk niet beperkt tot onder meer abortusrechten waar er duidelijke verschillen zijn tussen Clinton en Trump. Het gaat ook over levensstandaard: de welvaart en het welzijn van veel gezinnen gaat dramatisch achteruit. De meest kwetsbare gezinnen zijn die van alleenstaande vrouwen. Zij hebben echte verandering nodig. Er zijn zoveel aanvallen geweest op de sociale zekerheid, lonen, gezondheidszorg. Clinton en de Democraten worden daarmee geassocieerd. Er is een verschil tussen Democraten en Republikeinen rond thema’s die vrouwen aanbelangen, maar tegelijkertijd zijn veel mensen diep verontwaardigd over het feit dat de Democraten weinig tot niets hebben gedaan tegen de agenda van de rechterzijde. Integendeel: ze hebben zelf delen van die agenda uitgevoerd.

“In 2008 hebben een historisch aantal vrouwen, latino’s en zwarten voor Obama en de Democraten gestemd. Ze deden dit met de hoop op verandering. In de tussentijdse verkiezingen van 2010 was er de laagste opkomst sinds WOII en won de rechtse Tea Party heel wat zetels in Senaat en Congres. Voor Obama wilden mensen in 2008 nog stemmen, maar in 2010 bleven ze thuis. Trump is op een verwrongen manier een product van die periode van enorme teleurstelling.

“In 2012 was er een eerste nationale actiedag onder de noemer ‘March against the War on Women’. De conclusie was dat vrouwen zelf op straat moeten komen en daar hun rechten verdedigen omdat hun politieke vertegenwoordigers falen.”

De kans op een vrouwelijke president is ook tegen Sanders gebruikt…

“Dat klopt. Maar veel vrouwen hebben geweigerd om enkel en alleen door de lens van identiteit naar de samenleving te kijken. Hillary is een vrouw maar haar politiek programma is niet in het belang van de meerderheid van vrouwen. Het toont wat de realiteit is van het bewustzijn bij jonge vrouwen. Een mannelijke kandidaat van 74 jaar oud met grijs haar die pleitte voor een politieke revolutie tegen de klasse van miljardairs was veel populairder dan dan Hillary Clinton.

“De verklaring van Gloria Steiner, een bekende feministe die Clinton steunde, dat jonge vrouwen Sanders steunden om bij de “boys” te kunnen zijn, werd terecht als een enorme belediging gezien tegenover jonge vrouwen. Op sociale media werd de hashtag #notfortheboys gestart waarmee jonge vrouwen duidelijk maakten dat ze Sanders steunden vanwege zijn ideeën en programma. Het was een voorbeeld van hoe fout de Clinton-campagne de sfeer in de samenleving heeft ingeschat. Ze is er totaal niet in geslaagd enige geloofwaardigheid op te bouwen. De Clinton-campagne is zelf verantwoordelijk voor de verkiezing van een vrouwonvriendelijke president.”

Wat kunnen wij doen om de strijd tegen Trump te steunen?

“Internationale solidariteit zal belangrijk zijn in de strijd tegen Trump. Steun en sympathie van geestesgenoten in de rest van de wereld zal helpen om het gevoel van teleurstelling te overkomen. Wereldwijde acties op 20 en 21 januari in solidariteit met de beweging tegen Trump in de VS zouden symbool staan voor het feit dat we overal ter wereld strijden voor een socialistisch alternatief. Het falen van de politieke elite is een wereldwijd fenomeen en de gevolgen zijn schrikwekkend. We moeten steunen op onze eigen kracht om de rechterzijde te stoppen.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie