Home / Edito - Internationaal / Dump Trump, dump het systeem

Dump Trump, dump het systeem

20-21 januari: wereldwijd protest

Het ongeloof dat de wereld overspoelde toen de Amerikaanse verkiezingsresultaten binnenstroomden, was begrijpelijk. De kandidaat die zich clownesk gedroeg, van sommige staatsaangelegenheden geen moer leek af te weten en bovendien ongegeneerd seksisme en racisme tentoonspreidde, zou president worden. Op 21 januari, de dag van de eedaflegging door de nieuwe president, zal iedereen die bang is voor toenemend racisme, seksisme en homofobie, voor meer sociale spanningen, z’n hart vasthouden.

Artikel door Michael Bouchez uit de december/januari-editie van ‘De Linkse Socialist’ die morgenavond van de drukker komt

Na het ongeloof kwam woede en ontnuchtering. Hoe is het zo ver kunnen komen? Willen Amerikaanse mannen niet op een vrouw stemmen? Zijn Amerikaanse kiezers helemaal naar rechts opgeschoven? Dat bleek alleszins niet uit de campagne van Bernie Sanders die met zijn campagne tegen verdeeldheid en discriminatie, voor gratis onderwijs en publieke diensten, heel wat steun en enthousiasme opwekte in de Amerikaanse werkende klasse, bij mannen en vrouwen, ongeacht de huidskleur. Bernie Sanders was de enige die Trump had kunnen stoppen. Maar de Democratische partijleiding deed er alles aan om Clinton de voorverkiezingen te laten winnen.

Trump is de exponent van een rot maatschappelijk systeem. Clinton was de meest gehate kandidaat ooit, na Trump zelf. Voor vele Amerikanen was het kiezen tussen pest en cholera. Sommigen stemden toch voor Clinton uit angst voor Trump, velen gingen niet stemmen, maar velen kozen Trump omdat hij de kandidaat was waar heel het establishment, ook de leiding van de Republikeinen, en zelfs de multinationals en Wall Street tegen waren.

Racisme en islamofobie zullen bij sommigen een drijfveer geweest zijn en Trumps overwinning stimuleert haatgroepen en bijhorende misdrijven. Maar de verkiezing van Trump is eerst en vooral een middelvinger aan alle politici en instituten van de vrije markt die denken dat ze hun agenda kunnen blijven opleggen en er elke keer mee zullen wegkomen. Nu is het duidelijk: de banken redden en miljoenen mensen door besparingen in armoede en werkloosheid duwen, kan niet zonder gevolgen.

Het toont aan dat we niet op het establishment, op de Clintons van deze wereld, kunnen rekenen om racisme en seksisme te bestrijden. Integendeel, hun beleid versterkt de impact van rechtse populisten die de frustratie misbruiken om discriminatie te versterken. Als Trump het dit jaar niet gehaald had, dan zou tijdens de presidentstermijn van Clinton een andere Trump zijn opgestaan. Betreuren dat Clinton of de Democratische Partij het niet gehaald heeft, zal ons niet helpen.

We moeten dus ons lot in eigen handen nemen! Dat is wat tienduizenden Amerikanen deden door op straat te komen. Ze waren met 5.000 in Oakland, 6.000 in Boston, 10.000 in New York, en ruim 10.000 in Los Angeles. Deze acties waren door Socialist Alternative georganiseerd binnen de 24 uur nadat de overwinning van Trump duidelijk was.

Op 20 en 21 januari, de dagen van de eedaflegging en de plechtigheden daarrond, zullen er overal in de VS grote acties zijn. Wij roepen op tot solidariteitsprotest in België, voor acties tegen racisme en seksisme. De woede tegenover Trump moet zich richten tegen het systeem. Tegen een systeem dat het mogelijk maakt dat een dergelijke kandidaat het oor kan winnen van miljoenen mensen. Dat kan alleen als we een alternatief voorstellen. Een alternatief in de vorm van een partij voor de werkende klasse, voor de 99%: in België zowel als in de VS. Een alternatief op een systeem dat deze wereld steeds ongelijker maakt, waar de miljarden gezinnen geen vertegenwoordiging hebben. Enkel met zo’n alternatief kunnen we Trump en zijn gelijken in Europa ontmaskeren en tegengaan.