30852496370_d390d9a473_z

De vermarkting van delen van het sociaal werk in Antwerpen leidt tot strijd van personeel, studenten, cliënten en sympathisanten. Op 27 oktober was er een grote actie aan de OCMW-Raad. Op 24 november was het spandoek ‘Sociaal Werk is niet te koop’ prominent aanwezig op de grote betoging van de zorgsector in Brussel.

Dezelfde avond werd ook aan de OCMW-Raad een actie gevoerd. Net als vorige maand stond de toewijzing van het contract voor ‘De Vaart’, het centrum voor daklozenbegeleiding, niet op de agenda. Bevoegd schepen en OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) wil het nochtans kost wat kost aan het private bedrijf G4S overdragen. De argumentatie daarvoor wordt betwist door het personeel uit de sector, de cliënten en ook door academici. Het voorstel van G4S voor de overname van ‘Kadans Wonen’, eveneens een dienst voor daklozen, werd door de jury verworpen. Nochtans werden dezelfde argumenten gebruikt als bij ‘De Vaart’, onder meer inzake de zelfredzaamheid en het gebrek aan ervaring. Het groeiende protest maakt bovendien dat het moeilijker wordt om contracten die niet op punt staan te tekenen.

Voorlopig lijkt het dossier vast te zitten. Dit leidt tot onzekerheid  bij personeel (dat gevraagd is om langer te blijven) en cliënten. Tegelijk geeft het vertrouwen aan het protest: onze strijd is niet voorbij indien er één of enkele projecten uitbesteed worden aan multinationals als G4S, maar dat het eerste project ook nog vastzit geeft ons extra tijd. Laat ons daar gebruik van maken om het groeiende verzet verder op te bouwen.

Aan de OCMW-Raad van 24 november voerden een 70-tal mensen actie. Het was een waakzaamheidsactie, de nadruk lag op de grote betoging ’s ochtends. Er werd een stand van zaken gegeven en er was een verslag van de betoging ’s ochtends. Studenten sociaal werk vertelden over de impact van de actie van 27 oktober onder de medestudenten. Iemand van ‘De Vaart’ vertelde emotioneel wat de geplande maatregel voor hem betekent. Met wat ‘slam poetry’ werd de boodschap van de actievoerders mooi verpakt gebracht.

Aan de volgende OCMW-Raad van 22 december wordt opnieuw actie gevoerd.

Hieronder enkele foto’s door Liesbeth:
Sociaal werk actie OCMW-Raad // Foto's: Liesbeth