De “nieuwe koers” van het Vlaams Blok

De afgelopen weken deed het Vlaams Blok er alles aan op aanvaardbaar te worden in deftige kringen, zeg maar in de villawijken waar ook de kopstukken van de partij wonen. Daartoe is reeds lange tijd geleden begonnen met de voorbereiding, o.a. met het comité tegen migrantenstemrecht met een CD&V’er en een VLD’er. Ook de huidige verkiezingscampagne is gericht op het aanboren van een nieuw publiek door het gebruik van ‘zachte’ slogans. Deze keer geen bokshandschoen, geen "grote kuis",… maar wel slogans als ‘minder lasten, meer vlaanderen’.

Niet alle Blokkers zijn blijkbaar al goed op de hoogte van deze nieuwe koers van de partij… Een beperkt overzichtje.

Kliklijn tegen illegalen

Na de kliklijn van Filip Dewinter om progressieve leraars te verklikken (een initiatief van enkele jaren terug) wilde de Antwerpse afdeling van het Blok eenzelfde initiatief nemen tegen illegalen. Op het Kiel en in Berchem was er een pamflet dat opriep om illegalen te melden aan het Vlaams Blok. Misschien kan het Blok het haar militanten gemakkelijker maken door alle vreemdelingen een jodenster op te spelden? Alleszins toont het initiatief aan hoe het Blok tewerkgaat: achterbaks "klikken" is dé methode bij uitstek. Toen duidelijk werd dat een kliklijn zelf illegaal is, moest het Blok met de staart tussen de benen aankondigen dat het toch geen dergelijk initiatief zal nemen en dat het "maar om te lachen" was.

"Stop de islam"

De zachtere slogans worden niet overal even enthousiast overgenomen. Een medewerker van Dewinter, ene Rob Verreycken alias Rob Klop (wegens zijn agressieve houding), voert in Borgerhout en Deurne een persoonlijke campagne met als slogan: "Islam: stop. Stem Rob". Het groot poëtisch talent Rob Verreycken vond de officiële slogans blijkbaar te zacht en moet nog even aantonen waarom het Blok exact racistisch kan genoemd worden. Op de website van Wim en Rob Verreycken lazen we o.a.: "Als echte Borgerhoutenaars hebben wij een hekel aan het woord ‘Borgerokko’, maar helaas, het geeft een werkelijkheid weer: op zowat 40.000 inwoners zijn er 10.000 vreemdelingen, vooral Marokkanen. Hoog tijd voor een terugkeerbeleid!".

Drugs, neen bedankt

Ook de oude slogan van het Blok "Drugs, neen bedankt" mag naar de vuilbak verwezen worden. Misschien kan voorzitter Vanhecke komen verklaren dat het allemaal niet zo bedoeld was, dat de bewoordingen vandaag anders zouden zijn. Nu blijkt immers dat een gemeenteraadslid van het Blok in Limburg, ene Marc Nullens, zelf opgepakt is op verdenking van een uitgebreide drugshandel… Na de veroordeling van het Blok wegens racisme doet de partij er blijkbaar alles aan om de criminaliteitsstatistieken omhoog te krijgen.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist