Foto: Flickr/sergiu_bacioiu

Foto: Flickr/sergiu_bacioiu

Auteur Jeroen Olyslaegers heeft gelijk: waarom geen grote boycotcampagne?

Gewone gezinnen kregen de voorbije jaren al een pak extra kosten over zich heen. Denk maar aan de Turteltaks, de hogere taksen voor brandstof, alcohol en tabak, … Tegelijk blijven onze lonen achter in naam van de concurrentiepositie van het land – eigenlijk bedoelen ze daarmee de winsten van de grote aandeelhouders die deze middelen meteen doorsluizen naar belastingparadijzen. Nu is er de aankondiging dat ook de waterfactuur weer een pak duurder wordt.

De gemiddelde factuur bij De Watergroep, de grootste gemeentelijke watermaatschappij met 1,2 miljoen afnemers, is de voorbije zes jaar met 39% gestegen. Dat ritme wil De Watergroep de komende jaren volhouden met een stijging van ongeveer 30% op zes jaar, een groot deel hiervan zou volgend jaar al doorgevoerd worden.
De redenen voor de nieuwe stijgingen worden gezocht bij investeringen in de waterproductie maar ook bij het feit dat we minder water verbruiken waardoor de inkomsten van de watermaatschappijen onder druk staan… Anders gezegd: we zijn zuiniger en milieuvriendelijker en dus moeten we meer betalen! De investeringen in riolering, zuivering en distributie van water lopen achterop en nu zouden wij hiervoor moeten betalen.

De rechtse regering beweert dat ze de belastingen niet verhoogt, maar in de praktijk merken we het tegendeel. Via onze energiefactuur moeten we betalen voor investeringen in groene energie nadat private bedrijven als Electrabel en GDF Suez jarenlang de winsten afroomden voor hun grote aandeelhouders. Nu zouden we het gebrek aan publieke investeringen in de waterproductie en distributie moeten betalen via onze waterfactuur. Drinkwater is nog slechts goed voor ongeveer 40% van onze waterfactuur…

Auteur Jeroen Olyslaegers heeft gelijk als hij op Facebook voorstelt om tot collectieve burgerlijke ongehoorzaamheid over te gaan. “Ik stel voor om vanaf januari geen waterfactuur meer te betalen, omdat de watermaatschappijen van plan zijn om nog maar eens het tarief te verhogen omdat we MINDER verbruiken.”

Dat is een uitstekend idee dat ongetwijfeld een breed gehoor zou vinden indien het op een georganiseerde wijze in de praktijk wordt gebracht. Massale niet-betalingscampagnes kunnen resultaat afdwingen. Dat zagen we de voorbije maanden in Ierland waar meer dan de helft van de bevolking de watertaks weigerde te betalen waarop de regering deze maatregel moest intrekken. Een dergelijke campagne kan het protest tegen het besparingsbeleid opentrekken en veralgemenen over verschillende sectoren heen.