betoging-koerd

Vandaag trokken duizenden mensen door Brussel in een Europese betoging waartoe opgeroepen was door de linkse partij HDP (Democratische Volkspartij) en Koerdische organisaties in ons land. ER waren deelnemers uit verschillende Europese landen. De mobilisatie kwam er na de arrestatie van verschillende HDP-leiders en parlementsleden in Turkije terwijl de repressie tegen mensenrechtenorganisaties, journalisten en de media, vakbonden, … verder wordt opgedreven. Verschillende Koerdische dorpen en steden worden bezet door het leger.

30915268392_0acd71d4fe_zZoals onze Turkse kameraden van Sosyalist Alternatif opmerken: “De HDP staat in de vuurlinie omdat het de belangrijkste oppositiepartij in het land is en niet meestapt in de zogenaamde ‘nationale consensus’ na de mislukte poging tot militaire staatsgreep op 15 juli. Erdogan ziet in de HDP het belangrijkste politieke obstakel op de weg naar een presidentiële dictatuur. Na de mislukte staatsgreep deze zomer volgde een oprukkende tegenstaatsgreep met aanvallen op democratische rechten in het land. Alle stemmen van oprechte oppositie worden onder vuur genomen. Tal van academici, journalisten en politieke activisten werden opgepakt. Duizenden werknemers uit de publieke sector verloren hun job. Kritische media werden op willekeurige wijze het zwijgen opgelegd. (…) Tegelijk escaleert de oorlog en wil Erdogan zijn prestige en regionale ambities versterken. Het vergroot het gevaar op meer bloedvergieten en onveiligheid voor de volledige bevolking van Turkije, Koerdistan en de bredere regio.”

De betoging werd ondersteund door verschillende Koerdische organisaties, maar ook door onder meer LSP dat een pamflet uitdeelde in het Frans, Nederlands, Duits en Engels. De zwakke aanwezigheid van de Belgische linkerzijde in deze beweging – er waren naast LSP ook militanten van Vrede, Solidarity for All en het Rojavacomité – laat helaas ruimte voor een rechtse partij als N-VA. Verschillende parlementsleden van die partij stapten op, ook al steunt de N-VA tegelijk het akkoord dat de EU sloot met het dictatoriale Turkse regime inzake de vluchtelingen. De N-VA spreekt zich uit tegen de repressie van Turkije tegen de Koerden en tegen de linkse HDP. Zal de N-VA dit standpunt van verzet tegen repressie doortrekken als het over Belgische activisten gaat? Of zal De Wever de politie blijven uitsturen om stakersposten op te breken zoals hij dit in juni in Antwerpen deed? Het lijkt erop dat de N-VA enkel deelnam om eigen politieke redenen (zoals een zeker ongenoegen bij een traditionele Vlaams-nationalistische achterban over het sluiten van akkoorden met Erdogan). Als beleidspartij houdt de N-VA het ondertussen gewoon bij die deals met Erdogan, het protest ertegen is tot woorden beperkt. N-VA deed eerder hetzelfde rond Palestina. Wie opkomt voor een toekomst zonder nationale of sociale onderdrukking heeft aan de reactionaire rechterzijde geen bondgenoot.

De aanvallen op de Koerdische bevolking en de volledige linkerzijde in Turkije moeten beantwoord worden. Solidariteit en eenheid van werkenden en jongeren tegen repressie, terreur en oorlog zijn noodzakelijk.

  • Laat alle opgepakte HDP-parlementsleden en leiders vrij
  • Heraanstelling van alle democratisch verkozen burgemeesters
  • Stop de noodtoestand en de vervolging van dissidente stemmen
  • Voor volledige democratische rechten, waaronder het recht op organisatie en protest
  • Voor vrije meningsuiting en vrijheid van media
  • Neen aan nieuwe oorlogen en bezettingen, haal de troepen terug
  • Voor eengemaakt protest doorheen Turkije en de rest van de wereld als startpunt voor het verzet tegen het bewind van Erdogan
  • Weg met Erdogan en het kapitalistische AKP-regime

Foto’s door Liesbeth:

Foto’s door Emily:
Manifestation européenne contre Erdogan (1)

Foto’s door Nico: