Groeiende steun voor socialisme in de VS. Toonaangevende stem hierin komt naar België

25-26 november: meetings met Kshama Sawant

“Revolutie in de Verenigde Staten: een socialistische verkozene in Seattle.” Zo becommentarieerde de Franse radio Europe1 met verbazing de verkiezing van Kshama Sawant in de gemeenteraad van Seattle op 4 januari 2014. Kshama werd hierdoor de eerste socialistische verkozene in een grote Amerikaanse stad. Iets wat al tientallen jaren niet meer was gezien, schreef de correspondent van de Franse krant Libération in New York. Dit gebeurde niet toevallig.

Het jaar 2011 was dat van Occupy Wall Street. Honderdduizenden mensen bezetten de straten en pleinen van honderden steden. Ze waren woedend wegens de enorme ongelijkheid en keerden zich tegen het volledige establishment. De ‘American Dream’ bestaat voor hen enkel nog in schijn. Socialist Alternative, de organisatie waartoe Kshama Sawant behoort, was actief betrokken in de beweging en nam deel aan het cruciale debat over de weg vooruit, het programma, de strategie en de tactieken die de sociale strijd nodig heeft.

De beweging viel terug, maar er was iets veranderd. Eind 2011 bleek uit een peiling van het Pew Institute dat een meerderheid van de jonge Amerikanen niet negatief staat tegenover het woord ‘socialisme’. In de Verenigde Staten! In het hol van de leeuw! In het land van de dollar! Een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de Verenigde Staten werd aangevat en Kshama zal er een belangrijke rol in spelen.

In 2012 stelde Kshama zich kandidaat voor het Congres in de deelstaat Washington. Ze gebruikt de campagne vooral als een kans om socialistische ideeën op grote schaal naar voor te brengen. Het resultaat was opmerkelijk: de openlijk socialistische kandidaat haalde 29%. Het vervolg werd door het Franse dagblad l’Humanité als volgt samengevat: “Een socialistische activiste van Indische afkomst die recent genaturaliseerd werd tot Amerikaanse raakte onder het label ‘socialist’ verkozen in een grote stad en dit tegen de kandidaat van de almachtige partijmachine van de Democraten. Ze voert een strijd voor sociale rechtvaardigheid: voor een degelijk minimumloon. Ondertussen kennen veel werkenden – waaronder Afro-Amerikaanse en Spaanstalige vrouwen – hun eerste stakingservaring. Uiteindelijk wordt een overwinning behaald: het minimumloon in Seattle, de stad van Amazon en Starbucks, wordt opgetrokken tot 15 dollar per uur. Dit verhaal kan lijken op een stukje fictie in een progressief magazine of zelfs als een verhaal vol goede gevoelens waar zelfs onverbeterlijke optimisten enkel van dromen. Maar… het is wel degelijk een Amerikaans verhaal van de 21ste eeuw waar Kshama Sawant een sleutelrol in speelt.”

De methode van Socialist Alternative en Kshama Sawant is gebaseerd op een combinatie van politieke campagnes die zich niet tot woorden beperken en een dynamische sociale beweging die opgebouwd wordt met actiecomités in de wijken. Zoals Kshama zelf uitlegde: “We moeten op straat bouwen aan massabewegingen, van de elite moeten we niets verwachten.” De journalist en schrijver Chris Hedges, die op een meeting over klimaatverandering Kshama naast sprekers als Bernie Sanders en Naomi Klein aankondigde, had het over “de meest gevaarlijke vrouw van de VS.”

Chris Hedges bedoelde dit natuurlijk positief. Maar in hogere kringen van het establishment wordt daar anders over gedacht. Toen Boeing in 2013 dreigde om zijn hoofdzetel uit Seattle weg te halen, haalde Kshama Sawant op een personeelsvergadering uit naar het “economisch terrorisme” van Boeing en stelde ze dat “het personeel de controle over het bedrijf moet overnemen om de winstmachine van Boeing te stoppen.”

De burgemeester en het lokale establishment kunnen hun oren en ogen niet geloven. Ze schreeuwen uit dat Kshama veel te links is voor een stad als Seattle. Maar in 2015 raakt ze wel herkozen, ondanks een grote en financieel overladen campagne tegen haar.

Voor veel waarnemers is het duidelijk: het politieke debat in de VS is vanuit Seattle aan het veranderen. Kshama doet dit natuurlijk niet alleen. Haar politieke ervaring en methoden zijn die van haar organisatie, Socialist Alternative. Dat is de Amerikaanse afdeling van het Committee for a Workers’ International waartoe ook LSP behoort. Op 25 en 26 november spreekt Kshama op meetings in Gent en Brussel. Kom luisteren naar deze bijzonder interessante socialistische activiste en laat Kshama je beeld over de VS veranderen.

25 november: Gent
26 november: Brussel

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie