Affiche voor de betoging. Afspraak: donderdag 17 november om 10u aan Brussel Noord

Affiche voor de betoging. Afspraak: donderdag 17 november om 10u aan Brussel Noord

Komende donderdag is er in Brussel een Europese betoging tegen het dictatoriale bewind van Erdogan in Turkije. Het initiatief voor de betoging komt van de HDP, de linkse partij die vervolgd wordt in Turkije (eerder deze maand werden 11 parlementsleden en de voorzitters van de partij opgepakt). De betoging wordt ondersteund door Koerdische organisaties.

LSP roept op tot deelname aan deze betoging en steun aan het protest tegen dictator Erdogan. Turkije glijdt af naar een dictatoriale politiestaat waarin elke vorm van oppositie gewelddadig de kop wordt ingedrukt. Tegelijk neemt de instabiliteit toe, zowel regionaal als in Turkije zelf. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij het beleid van Erdogan en zijn conservatieve AKP-kliek.

In de strijd tegen het dictatoriale bewind van Erdogan zal internationale solidariteit een belangrijke rol spelen. De toenemende repressie en het geweld in Turkije en Koerdistan, waar volledige dorpen platgegooid worden door het leger, maken het steeds moeilijker om het verzet in dat land te organiseren. Om dit toch tot op zekere hoogte te kunnen doen, zal het cruciaal zijn om een benadering te vinden die aansluit bij de gewone Turkse werkenden en hun gezinnen. Ook zij gaan gebukt onder het beleid van Erdogan maar staan tegelijk onder invloed van de aanhoudende propagandamachine. De sociale problemen van dalende koopkracht, gebrek aan werk en onveiligheid zijn niet veroorzaakt door de Koerdische bevolking, maar door het asociale regime van Erdogan die meer bezorgd is om zijn eigen machtspositie en prestige dan om het lot van de gewone Turkse bevolking.

Er is een grote diaspora van Koerdische activisten in Europa. Zij neemt het voortouw in het protest, maar we zullen de progressieve Koerden toch niet alleen laten strijden? Afgelopen weekend was er in het Duitse Keulen een grote betoging tegen Erdogan, nu donderdag volgt Brussel. In Keulen namen ook delegaties van verschillende linkse organisaties deel, waaronder onze Duitse zusterorganisatie. We hopen donderdag in Brussel eveneens delegaties en vertegenwoordigers van Belgische linkse organisaties en partijen te zien.

De eisen die wij daarbij zullen verdedigen zijn:

  • Laat alle opgepakte HDP-parlementsleden en leiders vrij
  • Heraanstelling van alle democratisch verkozen burgemeesters
  • Stop de noodtoestand en de vervolging van dissidente stemmen
  • Voor volledige democratische rechten, waaronder het recht op organisatie en protest
  • Voor vrije meningsuiting en vrijheid van media
  • Neen aan nieuwe oorlogen en bezettingen, haal de troepen terug
  • Voor eengemaakt protest doorheen Turkije en de rest van de wereld als startpunt voor het verzet tegen het bewind van Erdogan
  • Weg met Erdogan en het kapitalistische AKP-regime