Home / Partijnieuws / LSP Nieuws / LSP-Nieuws. In en om de partij

LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.

Binnen 12 dagen: meetings met Kshama Sawant

Wat een week! Alle voorspellingen over de Amerikaanse presidentsverkiezingen zaten ernaast. Niet Clinton maar Trump is de nieuwe president. Ook wij dachten dat Clinton het nipt zou halen, slechts een handvol kameraden dacht dat Trump zou winnen. Zo bleek uit een rondvraag op het Nationaal Comité van LSP vorig weekend. Maar we waren wel voorbereid op dit resultaat: de afkeer tegen het establishment toonde zich eerder in de verkiezingscampagne. Dit resultaat wijst niet op een ‘verrechtsing’ in de VS, vooral op een groeiende afkeer tegen de elite. Trump zal daar nooit een antwoord op kunnen bieden, hij is zelf deel van het establishment.

De verkiezing van Trump leidt tot acties in de VS en daarbuiten. LSP speelt daar een actieve rol in, de voorbije dagen waren er al enkele initiatieven daartoe met woensdag acties in Brussel en Gent. De kwesties van racisme en seksisme spelen daarbij natuurlijk een grote rol. Daar heeft Trump geen monopolie op, ook bij ons zijn er tal van lokale Trumps die op populistische wijze gebruik maken van vooroordelen om verdeeldheid te versterken en zich zo een vals ‘anti-establishment imago’ aan te meten. Wij willen een actieve strijd voeren tegen racisme en seksisme, maar ook tegen het kapitalisme en het systeem dat faalt.

Een uitstekende gelegenheid om de discussie over de VS te voeren, biedt zich aan. Op 25 en 26 november zijn er de meetings met Kshama Sawant, het socialistische gemeenteraadslid in Seattle. Sawant sprak eerder nog maar drie keer op meetings buiten de VS (in Londen, Dublin en Brazilië). De meetings in ons land zijn dan ook een unieke kans om haar te horen. Om het potentieel volledig te benutten, kunnen afdelingen lijsten maken van wie ze zeker willen meebrengen naar die meetings. Nodig vrienden en kennissen uit, spreek af om samen naar de meeting te gaan.

Verwijzingen naar de facebook evenementen:

25 november: Gent
26 november: Brussel

Leesbundels online

We hadden het in deze rubriek al over de leesbundels die uitgekomen zijn. Het gaat om een reeks teksten die verder afgewerkt wordt. De eerste drie bundels zijn er al en worden gebruikt in verschillende afdelingen. Zo was er afgelopen maandag nog een leesgroep die van start ging onder Antwerpse jongeren. De drie bundels kan je nu ook online vinden op deze pagina.