Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



FT: hoe opstand in de stembus tegengaan?

Op maandag 7 november verscheen een opmerkelijk artikel in de Financial Times van Wolfgang Münchau. Het artikel handelt over de opstandige kiezers en hoe daar een antwoord op te bieden. Münchau stelt vast dat de centrumlinkse partijen van het establishment het hardste lijden onder de opstandige kiezers. Deze partijen voerden een rampzalig neoliberaal beleid. “Onder de macro-economische fouten was het besparingsbeleid het grootste,” stelt Münchau. En het waren de sociaaldemocraten die daarvoor het voortouw namen. “De enige Europese partijen die voor een Keynesiaans beleid pleiten, bevinden zich aan de harde linkerzijde en de harde rechterzijde.”  Over de sociaaldemocratie: “Door de besparingen te verdedigen, hebben de centrumlinkse politici zichzelf omgevormd tot reactionairen, ook al zien ze zichzelf zo niet.” Hoe zijn de sociaaldemocratische partijen zo ver kunnen wegzakken? “Het antwoord is een combinatie van volgende factoren: een verkeerd idee dat verkiezingen in het centrum gewonnen worden, de lokroep van ministeriële limousines, een minderwaardigheidscomplex over het niet in staat zijn tot een ‘verantwoordelijk fiscaal beleid’, en het idee dat linkse kiezers nergens anders naartoe kunnen.”


Het alternatief van de FT…

Wat stelt Münchau in de Financial Times voor als alternatief? De krant brengt goede raad voor de sociaaldemocratie. “Ze moeten leiders verkiezen die bereid zijn om handelsakkoorden te torpederen. Dit zou op zich niets oplossen, maar het zou een symbolische breuk met het verleden zijn. De grootste brok moet echter komen van een bocht op macroeconomisch beleid. Het minste dat nodig is om de opstand te stoppen, is een aanpassing in de mengeling van fiscaal en monetair beleid door een toename van publieke investeringen en lagere belastingen om de consumptie op te drijven.” Münchau beseft dat dit niet evident is voor partijen die zelf de fiscale regels in Europa bepaald hebben. Hij denkt ook niet dat een Keynesiaans beleid zoals hij de sociaaldemocratie wil aanpraten een stap vooruit zou betekenen. Het blijft een cynische spreekbuis van het kapitaal. “Het belangrijkste is niet of een Keynesiaans beleid economisch correct zou zijn. Het belangrijkste is dat indien centrum-links dit niet naar voor schuift, de populisten het wel zullen doen. Tenzij centrum-links terugkeert naar zijn Keynesiaanse roots, is er volgens mij een grote kans dat de opstand in verkiezingen zal doorgaan.”


Achteraf bekeken…


België levert volgens Europese Commissie onvoldoende inspanningen en toch is het geen groot nieuws

Als het gaat om inspanningen over gelijke kansen in het onderwijs, dan gelden waarschuwingen van de Europese Commissie slechts als ‘meningen’ en zijn het bijna faits divers. Dinsdag schreef De Morgen: “Ons land moet ingrijpen om de kloof in het onderwijs tussen autochtonen en kinderen met een migratieachtergrond te verkleinen. Dat stelt de Europese Commissie op basis van de Education and Training Monitor, een jaarlijks rapport waarin de onderwijsstelsels van de verschillende landen worden besproken. Er moet volgens de Europese Commissie in veel lidstaten een extra inspanning worden geleverd om gelijke kansen in het onderwijs te waarborgen. Ook in ons land verlaten kinderen met een migratieachtergrond de middelbare school nog altijd sneller zonder diploma en slagen ze minder vaak aan de hogeschool of universiteit. Dat blijkt uit de cijfers in het rapport. Waar 9 procent van de autochtonen het secundair onderwijs zonder diploma verlaat, valt 19,4 procent van de Belgen met een migratieachtergrond voortijdig uit. In buurlanden als Nederland en Frankrijk ligt dat cijfer opmerkelijk lager. En terwijl in het hoger onderwijs 44,8 procent van de autochtone Belgen een diploma behaalt, slaagt ‘slechts’ 27,2 procent van de Belgen met niet-Europese roots daarin.” Wanneer zal deze kloof met de buurlanden eens gedicht worden?



McDonalds in Firenze

Dinsdag schreef Het Laatste Nieuws: “Fastfoodketen McDonald’s wil 18 miljoen euro van de Italiaanse stad Firenze omdat de stad weigert een vergunning af te leveren voor een nieuwe vestiging van de keten. Die zou op de Piazza del Duomo, het plein voor de beroemde kathedraal, komen. Het Amerikaanse bedrijf had al eerder problemen met de Italiaanse autoriteiten. Zo leidden enkele weken terug de plannen om in Vaticaanstad een McDonald’s te openen tot heel wat controverse. (…) Het beroep van McDonalds komt nu voor een regionale administratieve rechtbank. Daartegen kan opnieuw in beroep gegaan worden, wat betekent dat de juridische strijd de eerste paar jaar waarschijnlijk niet beslist zal worden.” Hoe zou de procedure er na TTIP uitzien?



Beaulieuzaak afgesloten met deal

Een van de grootste betwistingen van belastingontduiking in ons land is met een minnelijke schikking geregeld. Beaulieu werd 25 jaar geleden al vervolgd, maar het kwam nooit tot een uitspraak. Nu is er een akkoord met de belastingsinspectie gesloten. Beaulieu heeft het over een “voor beide partijen evenwichtig akkoord.” Woensdag stelde De Standaard: “In de jaarrekening van Beaulieu staat al sinds jaar en dag een fiscale schuld van 98,5 miljoen euro, waarvoor geen provisie werd aangelegd. Maar dat is het bedrag zonder decennialange verwijlinteresten. (…) De fiscale claim hing als een molensteen rond de hals van de groep. De fiscale problematiek woog op het imago, wat het moeilijker maakte om goede werknemers aan te trekken. (…) In 2014 kreeg Nyobe, het vroegere Beaulieu Nylon, nog een monsterboete van 43,6 miljoen euro voor belastingontwijking via Zwitserland. Inclusief interesten werd gesproken over ongeveer 100 miljoen. Als Beaulieu International zou worden veroordeeld, hing mogelijk nog een veel hoger bedrag in de lucht.” Met verkeerboetes moet je het niet proberen: jarenlang niet betalen en uiteindelijk een akkoord sluiten om een veel lager bedrag te betalen.



Poolse arbeiders sterven in ‘wooncontainers’

Straf: in Limburg kwamen twee Poolse arbeiders om in hun ‘wooncontainer’. Bij gebrek aan een degelijke woning leefden ze dus in containers die bovendien nog eens illegaal geplaatst waren. Het Belang Van Limburg merkte dinsdag op: “De wooncontainers bij het bedrijf DWJ Projects in Lanklaar (Dilsen-Stokkem), waar afgelopen zondag twee Poolse arbeiders het leven lieten, staan er illegaal. Enkele weken geleden al kreeg de zaakvoerder van het bedrijf de politie over de vloer omdat hij voor de containers geen vergunning had aangevraagd. De politie maakte een pv op, maar de zaakvoerder liet de arbeiders in de containers wonen. Over de precieze doodsoorzaak van de twee arbeiders is pas ten vroegste woensdag duidelijkheid.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig