HDP meeting

HDP meeting

Vorige week werden de twee co-voorzitters en tien parlementsleden van de oppositiepartij HDP, een linkse en pro-Koerdische partij in Turkije, opgepakt. Twee van de gearresteerden werden op borgtocht vrijgelaten, maar de tien anderen zitten nog steeds vast. De afgelopen dagen waren er verschillende protestacties. Volgende week komt er wellicht een grote betoging in Brussel waarvoor ook LSP zal oproepen. Tegenover deze repressie en poging tot monddood maken van elke vorm van oppositie is actieve internationale solidariteit noodzakelijk. Hieronder publiceren we het standpunt dat gepubliceerd werd door Sosyalist Alternatif, onze Turkse zusterorganisatie.

[divider]

In de nacht van 3 november werden verschillende leiders en parlementsleden van de linkse en pro-Koerdische HDP (Volksdemocratische Partij) van hun bed gelicht door de Turkse politie. De twee co-voorzitters van de partij, Selahattin Demirtas en Figen Yuksekdag, werden samen met nog tien andere parlementsleden opgepakt en gevangen gezet.

Ook het secretariaat van de partij in Ankara werd op gewelddadige wijze binnengevallen. Deze invallen gebeurden in het midden van de nacht en gingen gepaard met de gebruikelijke methode van de Turkse overheid om de sociale media af te sluiten. Dat wordt gedaan om woedende reacties van de mensen te stoppen.

De arrestaties komen bovenop de gevangenneming van de twee co-burgemeesters van de Koerdische stad Diyarbakir, eveneens leden van de HDP. De afgelopen maanden werden tal van democratisch verkozen Koerdische burgemeesters op willekeurige wijze afgezet en vervangen door bestuurders die de wil van de centrale regering volzaam uitvoeren. Dit alles gebeurt onder het mom van strijd tegen ‘terrorisme’, een uitdrukking die willekeurig gebruikt wordt door dit regime om elke oppositiestem het zwijgen op te leggen.

De nieuwe arrestaties zijn gericht tegen invloedrijke figuren van de HDP en de Koerdische beweging. Dit is een nooit geziene stap. Het vormt een nieuwe stap in de repressie die opgedreven wordt tegen al wie in de weg staat van president Erdogan en zijn heersende partij, de AKP.

De HDP staat in de vuurlinie omdat het de belangrijkste oppositiepartij in het land is en niet meestapt in de zogenaamde ‘nationale consensus’ na de mislukte poging tot militaire staatsgreep op 15 juli. Erdogan ziet in de HDP het belangrijkste politieke obstakel op de weg naar een presidentiële dictatuur.

Na de mislukte staatsgreep deze zomer volgde een oprukkende tegenstaatsgreep met aanvallen op democratische rechten in het land. Alle stemmen van oprechte oppositie worden onder vuur genomen. Tal van academici, journalisten en politieke activisten werden opgepakt. Duizenden werknemers uit de publieke sector verloren hun job. Kritische media werden op willekeurige wijze het zwijgen opgelegd. Vorige week werden verschillende medewerkers van Cumhuriyet, een van de belangrijkste oppositiekranten, nog opgepakt.

Tegelijk escaleert de oorlog en wil Erdogan zijn prestige en regionale ambities versterken. Het vergroot het gevaar op meer bloedvergieten en onveiligheid voor de volledige bevolking van Turkije, Koerdistan en de bredere regio.

Sosyalist Alternatif en het volledige CWI veroordelen de arrestaties en eisen de onmiddellijke vrijlating van de opgepakte HDP-vertegenwoordigers. We steunen de acties en oproepen tot massamobilisaties. Het is belangrijk om niet in de val van de provocaties te stappen met individuele gewelddaden. Een bomauto in Diyarbakir onmiddellijk na de arrestaties doodde minstens acht mensen, dit is het soort van contraproductieve antwoorden die de repressie en verdelende acties van het regime makkelijker maakt. Het ondermijnt de opbouw van een sterke beweging van verenigd verzet tegen het bewind van Erdogan.

Meer dan ooit is er nood aan arbeiderseenheid en solidariteit tegen repressie, terreur en oorlog. De werkenden en jongeren en de linkerzijde, los van hun etnische achtergronden, moeten samen antwoorden op de acties van de Turkse staat. Massabetogingen en stakingen doorheen het land zijn nodig. De internationale solidariteit moet opgevoerd worden. Dit kan leiden tot een sterke en vastberaden strijd die een einde maakt aan het beleid van Erdogan.

  • Laat alle opgepakte HDP-parlementsleden en leiders vrij
  • Heraanstelling van alle democratisch verkozen burgemeesters
  • Stop de noodtoestand en de vervolging van dissidente stemmen
  • Voor volledige democratische rechten, waaronder het recht op organisatie en protest
  • Voor vrije meningsuiting en vrijheid van media
  • Neen aan nieuwe oorlogen en bezettingen, haal de troepen terug
  • Voor eengemaakt protest doorheen Turkije en de rest van de wereld als startpunt voor het verzet tegen het bewind van Erdogan
  • Weg met Erdogan en het kapitalistische AKP-regime

Stuur protestmails naar het Turkse ministerie van Justitie: info@adalet.gov.tr met een kopie aan cwi@worldsoc.co.uk