LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.


Waarom ik lid werd

“Sinds mijn jeugd in Rusland werd ik geconfronteerd met seksisme en homofobie. Ook al wou ik iets er tegen doen, het was voor mij moeilijk om als individu een tastbare uiting aan mijn activisme te geven. Door discussie met de LSP heb ik beseft dat deze problemen waarmee ik dagdagelijks in aanraking kwam, enkel met een breed anti-kapitalistisch programma kunnen bestreden worden. Ik denk dat enkel een brede beweging erin kan slagen om overwinningen te boeken waar one-issue bewegingen vaak steken laten vallen.”

Anna, Antwerpen


1917-2017: 100 jaar Russische Revolutie

In 2017 herdenken we 100 jaar Russische Revolutie. Er zullen ongetwijfeld heel wat leugens en misvattingen gebracht worden in de gevestigde media. Het zal mogelijk wat doen denken aan de Koude Oorlog. Waarom is het voor het establishment nog altijd zo belangrijk om de revolutie van 1917 zo door het slijk te halen? De reden hiervoor moet niet ver gezocht worden: de angst dat een gelijkaardige revolutie  ook vandaag nog mogelijk is.

Fundamenteel keerpunt

De geschiedenis bevat bijzonder leerrijke ervaringen. Marx en Engels bestudeerden bijvoorbeeld de Franse Revolutie van 1789 om een beter inzicht te verwerven in de opgang en neergang van revolutionaire bewegingen. Lenin en Trotski besteedden veel aandacht aan de Parijse Commune van 1871 of de eerste Russische Revolutie van 1905. Net zoals generaals terugkijken op slagvelden uit het verleden om hun techniek en inzicht aan te scherpen, kan ook de arbeidersbeweging dit doen door terug te kijken op ervaringen van haar klasse. De Russische Revolutie van 1917 is daar cruciaal in, dit was immers een fundamenteel keerpunt in de geschiedenis.

In 1917 namen de Russische arbeiders de macht zelf in handen en toonden ze concreet aan dat een andere wereld mogelijk was. Deze ervaring ging jammer genoeg niet zo ver als we het gewenst hadden. De grootste verworvenheid van de revolutie, de geplande economie, liet toe om in dit economisch achtergebleven land reusachtige stappen vooruit te zetten. Er waren nog tal van andere verworvenheden als gevolg van de revolutie, denk maar aan het recht op zelfbeschikking van nationale minderheden of de vele rechten voor vrouwen of LGBT-mensen die in de rest van de wereld pas decennia later zouden gevestigd worden na harde strijd. Het isolement van de jonge Sovjet-republiek speelde een belangrijke rol in de opkomst van een bureaucratie die verpersoonlijkt werd door Stalin, de doodgraver van de revolutie.

Op een ogenblik dat jongeren en werkenden steeds meer vragen stellen bij het kapitalistische systeem van uitbuiting, is het belangrijk om de ervaringen van de Russische Revolutie te bestuderen om zo een beter inzicht te verwerven op hoe een beweging zich ontwikkelt. Deze schitterende ervaring toont het belang van de arbeidersklasse, zelfs in een economisch achtergebleven land, en van de opbouw van eigen strijdinstrumenten, in de eerste plaats die van een revolutionaire partij. De afwezigheid van zo’n revolutionaire partij verklaart waarom er vandaag soms bijzonder krachtige revolutionaire golven zijn die echter breken op de dijk van kapitalistische reactie.

De wereld begrijpen om haar te veranderen

Doorheen 2017 zal LSP tal van lokale en nationale evenementen organiseren om terug te blikken op verschillende aspecten van de Russische Revolutie. Er komen boeken en brochures, waaronder een heruitgave van het monumentale boek ‘Geschiedenis van de Russische revolutie’ door Leon Trotski. Dit heeft wat ons betreft niets met nostalgie te maken, maar alles met een honger naar inzichten waarmee we de komende strijd van de werkende klasse kunnen doortrekken tot een fundamentele breuk met dit systeem van uitbuiting, oorlog, ellende en ecologische rampen.


Abonnementencampagne

Maandag gingen de novemberkranten op de post naar de abonnees. In september en oktober voerden we een campagne om 150 nieuwe abonnementen te maken, een bijzonder ambitieuze doelstelling. We hebben ons streefdoel niet gehaald, we eindigden op 107 nieuwe abonnementen. Het afbouwen van de geplande acties op 7 oktober en het uitblijven van een syndicaal actieplan speelden mee. Maar met 107 nieuwe abonnementen hebben we wel een nieuwe en belangrijke stap vooruit gezet in de opbouw van een stevig fundament voor de verspreiding van onze krant. Vorig weekend hielden we een nationale vergadering van publicatieverantwoordelijken om een evaluatie te maken van de campagne en nieuwe doelstellingen en plannen op te maken. Voor de komende kranten hebben we telkens een doelstelling van 50 nieuwe abonnementen. Normaal gezien volgen een december/januari-editie en een februari-editie, tenzij de actualiteit ons noodzaakt om vroeger in januari uit te komen met een nieuwe krant. Op de publicatievergadering werd ook een project voorgesteld rond de viering van 100 jaar Russische Revolutie.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie