Home / Partijnieuws / CWI Nieuws / Tweede Iberische school van het CWI: enorme mogelijkheden in Spanje en Portugal

Tweede Iberische school van het CWI: enorme mogelijkheden in Spanje en Portugal

espagne_meeting

In het weekend van 15 en 16 oktober was er in Barcelona de tweede Iberische school van het CWI. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door Socialismo Revolucionario, onze Spaanse zusterorganisatie. Op de school werd uiting gegeven van de goede ontwikkeling van onze werking in zowel Spanje als Portugal. In Portugal hebben we een afdeling met vooral jonge leden die een grote dynamiek aan de dag leggen en grote stappen vooruit zetten, zowel op vlak van groei inzake leden als op vlak van werkingsterreinen. De Spaanse afdeling heeft zich geconsolideerd en kijkt enthousiast uit naar de samenwerking met Izquierda Revolucionario. Naast leden uit Spanje en Portugal waren er op de school ook militanten uit Italië, Duitsland, België, Zweden en Ierland.

Verslag door Marisa (Brussel). Foto’s door Natalia Medina

De agenda van de school was erg intensief. Op zaterdagochtend bespraken we de wereldsituatie met een analyse van de economische crisis en de gevolgen daarvan op tal van landen, ook buiten Europa. Zo werd nadruk gelegd op de situatie in China. Het land kende in 2015 de laagste groei van de afgelopen 25 jaar. De overheden gingen over tot het grootste economische reddingsplan uit de geschiedenis om de banken overeind te houden. Dit gebeurde onder meer met constante injecties van liquiditeiten in de financiële markten. De prijs voor de Chinese arbeidersklasse was hoog: de overheid heeft een plan van collectieve afdankingen opgestart waarbij de komende twee jaar 5 miljoen jobs verloren gaan.

De huidige crisis is het resultaat van de inherente tegenstellingen in het kapitalistische systeem. De crisis heeft verschillende politieke gevolgen. In verschillende Europese landen is er de gevaarlijke opmars van extreemrechts, maar er zijn ook significatieve stappen vooruit voor links met bewegingen rond figuren als Bernie Sanders in de VS en Jeremy Corbyn in Groot-Brittannië. Die twee voorbeelden tonen de zoektocht naar een antwoord op de sociale problemen, een alternatief dat vertrekt van de belangen van de werkenden en de jongeren. Ze tonen ook een bereidheid tot strijd tegen de gevolgen van de crisis en het besparingsbeleid.

Op zaterdag was er ook discussie over de politieke situatie in Spanje en Portugal. In Spanje heeft de crisis bij de regeringsvorming geleid tot een crisis in de sociaaldemocratische PSOE. De manoeuvres van de leiding om de partijvoorzitter tot ontslag te dwingen en een rechtse regering in het zadel te helpen, zijn veel militanten in het verkeerde keelgat geschoten. De nieuwe linkse formatie Podemos kan zich ondanks een volatiliteit consolideren als linkse oppositie, zeker op nationaal vlak. Podemos kent heel wat interne verdeeldheid. De groep rond kopman Pablo Iglesias heeft recent een bocht naar links gemaakt in het gehanteerde discours. Er wordt zelfs opgeroepen tot een algemene staking indien de rechterzijde een regering kan vormen.

De nieuwe regering zal zwak en instabiel zijn. Deze regering zal door de EU onder druk gezet worden om tot besparingen over te gaan, er is sprake van 16 tot 20 miljard euro. Dit kan leiden tot een explosieve cocktail waarbij de woede die zich de afgelopen jaren heeft opgebouwd op de één of andere manier zal uiten. De heropbouw van sociale bewegingen en van arbeidersstrijd kan, indien dit voldoende grootschalig is, leiden tot de val van de regering. De enorme deelname aan de studentenstaking van 26 oktober, met 200.000 betogers in diverse regio’s, en de actie met 100.000 aanwezigen voor het parlement tegen de nieuwe rechtse regering en tegen de onthouding van de PSOE, zijn indicaties dat de nieuwe fase van strijd al begonnen is.

Op zaterdagavond was er een publieke meeting van Socialismo Revolucionario met een 50-tal aanwezigen, waaronder studenten van verschillende universiteiten. Er werd gesproken door John Hird, in de jaren 1980 hoofdredacteur van het blad van de Labour Party Young Socialists, en door Bart Vandersteene die de afgelopen jaren langere tijd in de VS verbleef. De campagne ter ondersteuning van Corbyn, de Brexit, de campagne van Sanders en de nieuwe mogelijkheden voor links waren thema’s die in de discussie aan bod kwamen.

Op zondag waren er nog verschillende discussies. De eerste sessie ging over de geschiedenis van verschillende internationales en van het CWI in het bijzonder. De tweede sessie ging over de opbouw en de ontwikkeling van onze organisatie in Spanje en Portugal. In de komende periode kan onze werking op het Iberische schiereilanden grote stappen vooruit zetten.