Absurde belasting van 2.640 euro wegens 12 affiches

Affiches afgeven aan winkeliers die ze ophangen, kan je in Schaarbeek 220 euro per affiche kosten!

2014: Gilles Smedt en Anja Deschoemacker stellen de campagne van Gauches Communes voor.
2014: Gilles Smedt en Anja Deschoemacker stellen de campagne van Gauches Communes voor.

In de verkiezingscampagne van 2014 kwam Gauches Communes in Brussel op. Met een beperkt budget werd een campagne gevoerd. Zo trokken militanten naar de markten en drukke plaatsen om pamfletten te verspreiden. Ook werden affiches opgehangen op de daartoe voorziene plaatsen. Er werden ook affiches verspreid onder winkeliers die deze in hun zaak, voor het raam of aan hun deur ophingen.

Door Geert Cool

Dat is een traditie in heel Brussel en daarbuiten, maar nu is er één gemeente die er een einde aan wil stellen. Dit gebeurt niet door de grote partijen hiervoor aan te pakken. Neen, de gemeente Schaarbeek stuurde mij als verantwoordelijk uitgever van Gauches Communes een belasting van 2.640 euro omdat 12 met plakband aangebrachte affiches aan de voorgevels van winkels aangetroffen werden door hun diensten. De affiches verstoorden de netheid van de stad: volgens het ingeroepen artikel van het Gemeentereglement ging het om “vervuiling.” Even werd zelfs geschermd met de ‘kost’ die de gemeente had voor het verwijderen van de 12 affiches. Twaalf met plakband aangebrachte affiches verwijderen voor een prijs van 2.640 euro… Dit al te absurde argument werd voor de rechtbank niet meer aangehaald, nu werd enkel nog opgemerkt dat een belasting ook mag dienen om de gemeentekas te vullen en dat het om een “redelijk bedrag” gaat.

Uiteraard werd meteen beroep ingediend tegen deze belasting. Er volgde maanden na datum een hoorzitting waar we te horen kregen dat de belasting niet geïnd zou worden indien we een schriftelijke verklaring van de betrokken winkeliers voorleggen waarin ze hun toelating bevestigen. Het Gemeentereglement bepaalt immers dat de affiches wel mogen aangebracht worden indien er toelating is. Hoe die toelating er moet uitzien, is niet bepaald in het reglement. Alsof winkeliers affiches zouden tolereren die ze niet aanvaarden: iemand al een extreemrechtse affiche bij de winkeliers van de Brabantstraat gezien? Maar neen, achteraf blijkt dat deze toelating schriftelijk moet gedaan worden. Iets wat maanden na datum quasi onmogelijk is. Op de zitting liet de advocaat van de gemeente Schaarbeek zelfs uitschijnen dat deze toelating van de eigenaar moet komen, dus niet eens van de hurende winkeliers zelf. Kortom, de regels rond deze toestemming worden op wel erg willekeurige wijze aangepast naargelang het de gemeente uitkomt.

Eind 2014 besliste het College van burgemeester en schepenen van Schaarbeek dat de belasting van 2.640 euro werd doorgezet. Schaarbeek kent een bestuur geleid door burgemeester Clerfayt (FDF, nu Défi), overigens met Ecolo en Groen in de meerderheid. De schepen van Groen, Adelheid Byttebier, was niet aanwezig op de zitting waarop de belasting van 2.640 euro werd bevestigd.

Een belasting, eigenlijk een boete omdat er sprake is van een bestraffende maatregel, opleggen die bijna even hoog is als het totale verkiezingsbudget van Gauches Communes heeft een duidelijk politiek doel: het monddood maken van oppositiekrachten met beperktere middelen. De democratie wordt beperkt tot wie voldoende middelen heeft. Het is kortom een aanslag op onze democratische rechten.

We trokken naar de rechtbank om deze absurde belasting aan te klagen. Gisteren, op 31 oktober, werden de pleidooien gehouden. Als verantwoordelijk uitgever van Gauches Communes verdedigde ik mezelf. Die verdediging werd ondersteund door een tiental kameraden van Gauches Communes, waaronder militanten van zowel LSP als de Humanistische Partij. Uitspraak op 28 november.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie